Ευρώπη και Ρωσία: Ενέργεια και γεωπολιτική

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Στην Ευρώπη η δραματική έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου υποχρέωσε σημαντικές βιομηχανικές μονάδες να διακόψουν την παραγωγή τους καθώς ήταν πλέον ασύμφορη.

Παράλληλα αιφνιδίασε κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες ενώ οι σημαντικές αυξήσεις στο κόστος βασικών καταναλωτικών αγαθών αλλά και του κόστους θέρμανσης στην διάρκεια του χειμώνα.

Αυτή η δυστοπική για την Ευρώπη πραγματικότητα μοιάζει ως μάννα εξ ουρανού για την ασθμαίνουσα ρωσική οικονομία που εδώ και χρόνια έχει υφεσιακή ροπή και χαρακτηριστικά.

Για μία μακρά περίοδο η Μόσχα επιδιώκει να αναχαιτίσει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων διαφοροποιώντας τις ενεργειακές πηγές στην κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας.

Η έντονη ροπή των ευρωπαϊκών ηγεσιών στην κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας που αναμφίβολα επιβάλλεται από τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ίσως οδηγήσουν την ρωσική οικονομία σε συνολική κατάρρευση με χαρακτηριστικά ευθέως ανάλογα με τα αντίστοιχα της ύστερης σοβιετικής εποχής.

Γεγονός είναι άλλωστε πως η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την Ρωσία άλλωστε προέρχεται το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου και η συγκυρία αλληλουχίας γεγονότων που οδήγησε στην δραματική άνοδο του ενεργειακού κόστους αύξησε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παρότι οι τιμές του παραμένουν σε επταπλάσιο ύφος των αντίστοιχων περσινών.

Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες πρόσφατων σχετικά όταν η Μόσχα χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης τον ρόλο της ως βασικού ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης για να αυξήσει την πίεση σε κράτη όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία. Ικανοποιώντας μία βασική στρατηγική της στόχευση. Την αποκατάσταση της ρωσικής κυριαρχίας σε όλα τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ.

Ίσως να μην ήταν υπερβολή μάλιστα να γραφτεί πως το υψηλό διακύβευμα της εποχής μας αποτελεί ένα ζήτημα με υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την Ρωσία. Το μέλλον του βασικού οικονομικού κρίκου που την συνδέει με την Ευρώπη, το φυσικό αέριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.