Δερβενοχώρια, Καναδάς και… αυταπάτες

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ποιος είναι αυτός που «ξέρει τι μας λέει»; Ο Τζουμάκας ως αυθεντία. Και λέει, σε ραδιοφωνικό σταθμό, χωρίς… να σηκώνει αντίρρηση: «Οι πυρκαγιές είναι οργανωμένες πυρπολήσεις που στοχεύουν σε περιοχές που έχουν ενδιαφέρον να αλλάξουν χρήση γης». Μάλιστα! «Και καίγονται τα δάση για να εγκατασταθούν ΑΠΕ».

Και παράδειγμα; Καναδά και Δερβενοχώρια! Ισα κι όμοια και «Αθηνά τον αίλουρο». «Είναι γιατί θέλουν να κάνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά». Πού; Στον Καναδά ή στα Δερβενοχώρια;

Τι να του πεις, που στα γεράματά του αποφάσισε να είναι ο ανανεωτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς ψόγος. Δηλαδή, στη Ρόδο κάηκαν τουριστικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχεία πάνω στη θάλασσα, κάηκαν και χωριά που ζούσαν από τον τουρισμό, ώστε να έρθουν εκεί επιχειρηματίες να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες; Το ίδιο και στον Κουβαρά, στη Σαρωνίδα και στη Μάντρα;

Ο Τζουμάκας πρέπει να αγνοεί ότι τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται νομίμως εντός δασών, εφόσον πληρούν, στο ακέραιο, τους υπάρχοντες θεσμοθετημένους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος. Και γιατί να ζητάμε στα εβδομήντα επτά του, να θυμάται το υπάρχον νομικό πλαίσιο, ότι δηλαδή, όποια έκταση καταστραφεί από φωτιά κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα. Φαίνεται ότι κανείς δεν τον έχει ενημερώσει για μια ακόμη σοβαρή παράμετρο: Αν έχει δοθεί πριν από την πυρκαγιά άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών, τότε οι όροι έτι μάλλον αυστηροποιούνται. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την εγκατάστασή τους. Προβλέπονται κι άλλα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Και κάτι ακόμη: Τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης του τοπίου και οι δικλίδες ασφαλείας αφορούν στην υπό αδειοδότηση εγκατάσταση.

Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι δάσος καμένο, σημαίνει έδαφος σαθρό. Και, επομένως, μη κατάλληλο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών που ζυγίζουν, ούτε κι εγώ ξέρω πόσους τόνους. Δηλαδή, τι εννοεί ο… ποιητής Τζουμάκας; Συμφέρει τον επενδυτή πρώτα να κάψει το δάσος, μετά να πληρώσει τα διπλά για μελέτες και την αποκατάστασή του και μετά να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες -που μπορεί λόγω ακαταλληλότητας του εδάφους να μην του επιτραπεί- ενώ μπορούσε να τις βάλει, αδειοδοτούμενος; Τρικυμία!

Ο Τζουμάκας κυκλοφορεί fake news με μεγάλη άνεση. Το κάνει χωρίς να ξέρει το θεσμικό πλαίσιο; Νομίζει ότι δεν… βαριέσαι, βρε αδελφέ! Κι αν επαναλάβουμε ψεκασμένη θεωρία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, ίσως την επομένη να αφιερώσει και κάποιο έντυπο -πρόθυμα υπάρχουν- δύο σειρές επαινώντας την «επαναστατικότητά» μας.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει ή δεν υπάρχει νόμος για εκείνους που κυκλοφορούν fake news και μάλιστα δηλώνοντας: « Ξέρω εγώ τι σας λέω».

Δύο τινά συμβαίνουν: ’Η ο υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, εν γνώσει του κυκλοφορεί fake news κι είναι ζήτημα εισαγγελέως, επειδή η διασπορά ψευδών ειδήσεων τιμωρείται. ’Η ο Τζουμάκας έπεσε θύμα ψευδούς πληροφόρησης. Οπότε μπορεί να πει ό,τι και ο χαλίφης, το Μάη 2016, που θέλει να αντικαταστήσει: Είχα αυταπάτη…

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.