Αποκλειστικά στο LastPoint: Όλη η αλήθεια από την Σ. Βούλτεψη για ΑΟΖ και EastΜed

Σοφία Boύλτεψη: Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά έβαλε τα θεμέλια για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

«Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed είναι  μια πολιτική ανακήρυξη ΑΟΖ.  Υπό το φως μάλιστα των τελευταίων εξελίξεων και της προκλητικά επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, πολλαπλασιάζει την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία»

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο LastPoint.gr η  Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος κ. Σοφία Βούλτεψη  θέλοντας να δείξει τη σημασία που έχει  για τη χώρα μας η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Η κ. Βούλτεψη όμως αναφέρεται στο πόσο σκληρά αλλά μεθοδικά δούλεψε η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά για μια  σοβαρή ενεργειακή στρατηγική κατά την περίοδο 2010-2014.

Όπως θύμισε σε όσους επιλέγουν να ξεχνούν  ότι επί  πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά  ο σχεδιασμός εξελίχθηκε σε στρατηγική, με διεθνείς επαφές που έθεσαν σοβαρά θεμέλια για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Τότε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Γιάννης  Μανιάτης, αρμόδιος υπουργός, ταξίδεψαν και είχαν επαφές με όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες: ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, αλλά και Κύπρος και Αίγυπτος . Το αποδεικνύει  και το σχετικό φωτογραφικό υλικό που παραθέτει το lastpoint.gr

Mε αφορμή τις δηλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο η κυβέρνηση του δούλεψε για τον  Eastmed η κ. Βούλτεψη  υπενθυμίζει ότι τότε το συγκεκριμένο κόμμα και οι συνιστώσες του ισοπέδωσαν τα  πάντα, λοιδόρησαν τους πάντες και  ήταν απέναντι σε όλα τα σχέδια.

«Καταψήφισαν τις συμβάσεις για έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά τις υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2019 και τον περασμένο Οκτώβριο τις ξανακαταψήφισαν!», λέει η κ. Βούλτεψη.

 

Η συνέντευξή της Σοφίας Βούλτεψη αναλυτικά:

Ιστορική η συμφωνία που υπεγράφη πριν λίγες ημέρες για τον αγωγό Eastmed. Τι πραγματικά σημαίνει για την Ελλάδα;  Είναι η ισχυροποίηση των συμμαχιών της με κράτη που είναι φιλικά  προσκείμενα ή κάτι περισσότερο;

Προφανώς και είναι κάτι περισσότερο. Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας φεύγουμε από το όραμα μετατροπής της Ελλάδας σε κορυφαίο ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο και περνάμε στο τεχνικό επίπεδο, δηλαδή στην πράξη. Ο αγωγός αυτός θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην υποστήριξη των στρατηγικών αποθεμάτων σε Κύπρο και Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτική ανακήρυξη ΑΟΖ. Γι’ αυτό και μιλάμε για «πολιτικό αγωγό». Υπό το φως μάλιστα των τελευταίων εξελίξεων και της προκλητικά επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, πολλαπλασιάζει την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία.

 

Με την υπογραφή της συμφωνίας όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν οι αντιδράσεις και οι ισχυρισμοί κυρίως για το πόσο η κυβέρνηση «συνέβαλε» ώστε να προχωρήσει  η συμφωνία. Τι λέτε εσείς; Τι έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τι έπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Η πατρίδα μας δημιούργησε μια σοβαρή ενεργειακή στρατηγική κατά την περίοδο 2010-2014. Επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά ο σχεδιασμός εξελίχθηκε σε στρατηγική, με διεθνείς επαφές που έθεσαν σοβαρά θεμέλια για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, αλλά και με νομοθετικές παρεμβάσεις και διαγωνισμούς προκειμένου η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές της. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μανιάτης, αρμόδιος υπουργός, ταξίδεψαν και είχαν επαφές με όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες: ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, αλλά και Κύπρος και Αίγυπτος. Η πρώτη τριμερής πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο με τη συμμετοχή Σαμαρά, Αναστασιάδη και Σίσι, τον Νοέμβριο του 2014 και είχε ως αποτέλεσμα την πολύ σημαντική Διακήρυξη του Καϊρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι σε όλα αυτά τα σχέδια, με τις συνιστώσες του να κραυγάζουν «καμιά σταγόνα αίμα για το πετρέλαιο» και να κατηγορούν τον Σαμαρά ότι επισκέπτεται τον «αιμοσταγή» Σίσι. Πολέμησαν τον TAP, λέγοντας ότι δεν ήταν καλή η συμφωνία, τον ελληνοβουλγαρικό IGB, για τον EastMed έλεγαν ότι ο Μανιάτης κυνηγά χίμαιρες, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε με την Πλωτή Μονάδα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, δεν ήθελαν την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, ούτε το Ηλεκτρικό Καλώδιο (EuroAsia Interconnector) που για πρώτη φορά συνδέει Ασία με Ευρώπη, Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη, Αττική, λοιδορούσαν όποιον μιλούσε για το ενεργειακό Ελντοράντο της ΝΑ Μεσογείου. Καταψήφισαν τις συμβάσεις για έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά τις υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2019 και τον περασμένο Οκτώβριο τις ξανακαταψήφισαν!

Μην ξεχνάμε ότι έλεγαν ότι θα φέρουν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα και ότι πανηγύριζαν ότι υπέγραψαν με τη Ρωσία συμφωνία για τον ανύπαρκτο δήθεν «Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό», προκαλώντας την δυσφορία των συμμάχων μας. Ο Τσίπρας ανέθεσε το σοβαρό αυτό θέμα στον Λαφαζάνη και έτρεχαν μαζί στη Ρωσία αναζητώντας «νέα λιμάνια» την ώρα που κινδυνεύαμε να βγούμε από το ευρώ. Και μετά μας έλεγαν ότι η Ρωσία θα τους δώσει 5 δις δολάρια ως… προκαταβολή! Όλα αυτά τα χρόνια μιλούσαν περί «δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού» και κατήγγελλαν τον Σαμαρά ότι είναι… «ντίλερ του Ισραήλ», ότι έφτιαχνε αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις και ότι η Ελλάδα δεν είναι… «ενεργειακή μπανανία» και τα λοιπά. Αλλά καταψήφισαν το 2013, τον νόμο 4162/2013 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, σύμφωνα με τον οποίο, το 75% των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα πήγαινε στο ασφαλιστικό σύστημα και το 25% στις τοπικές κοινωνίες. Και μετά έφεραν το τρίτο μνημόνιο και μετέφεραν τους υδρογονάνθρακες στο υπερταμείο.

 

Αν είχε υπογραφεί νωρίτερα η συμφωνία για τον αγωγό Eastmed θα είχαν αποφευχθεί επιθετικές κινήσεις από την Τουρκία σαν το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τη Λιβύη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο λοιδορούσε όποιον αναφερόταν σε αγωγούς και υδρογονάνθρακες – κατηγορώντας τον Σαμαρά ότι το κάνει για να… περνάει τα μνημόνια – αλλά και πάγωσε και καθυστέρησε τα πάντα, ανατρέποντας ουσιαστικά το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας. Και αυτό ήταν προσωπική απόφαση του Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε τον Λαφαζάνη για να φέρει σε πέρας αυτούς τους σχεδιασμούς. Οι προθεσμίες για τους διαγωνισμούς έληγαν, ο Λαφαζάνης έλεγε ότι θα επανεξεταστούν οι όροι προκαλώντας μεγάλη αβεβαιότητα, ο Σκουρλέτης δεν άνοιγε τις προσφορές γιατί είχε «άλλες προτεραιότητες» (δηλαδή το γελοίο δημοψήφισμα) και τελικά η πρώτη υπογραφή έπεσε το 2016 – όταν κατάλαβαν ότι δεν υπήρχαν ούτε ρούβλια, ούτε δολάρια και ο Τσίπρας άρχισε να τρέχει στις τριμερείς τις οποίες απαξίωνε. Ναι, πιστεύω ότι αν δεν είχε υπάρξει αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση, θα είχαμε προλάβει την Τουρκία, διότι θα είχαμε προχωρήσει και με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Μην ξεχνάμε ότι όταν τον Φεβρουάριο του 2013 είχε υπογραφεί η συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για τη στήριξη του TAP, το περίφημο Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε φασαρία λόγω της παρουσίας των ΗΠΑ, επειδή, όπως έλεγαν, οι ΗΠΑ δεν θέλουν την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ρωσία.

 

Τι σημαίνει το μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για την Ελλάδα και ποιες περαιτέρω  κινήσεις μπορούν να γίνουν;

Προφανώς πρόκειται για πράξη παράνομη και άκυρη. Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα, κινητοποιήθηκε διπλωματικά, προκάλεσε την καταδίκη όλων των χωρών και την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και ήδη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ για επιβεβαίωση της αμερικανικής στήριξης.

 

Θα δώσει λύση στο πρόβλημα με την Τουρκία η προσφυγή της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της χώρας μας καθώς δεν είναι βέβαιο ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της; 

Η Ελλάδα έχει ήδη από το 1994 αποδεχθεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης  έναντι οποιουδήποτε κράτους αναγνωρίζει και αυτό την αρμοδιότητά του. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα. Τότε εξαιρέθηκε από την αρμοδιότητα του δικαστηρίου οποιαδήποτε διαφορά συνδέεται με αμυντικά στρατιωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ελλάδα για λόγους εθνικής άμυνας και για να αποφευχθεί η υπαγωγή του θέματος της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου. Για να πάμε όμως στη Χάγη απαιτείται συνυποσχετικό και θυμίζω ότι η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να λυθεί διμερώς και επιθυμεί να βάζει στο τραπέζι ό,τι εκείνη θέλει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα.

Τριμερής ΚΑΙΡΟ

 

Πόσο θα βοηθούσε τώρα ο καθορισμός ΑΟΖ από την Ελλάδα;

Οι διακρατικές συμφωνίες αποτελούν ντε φάκτο ανακήρυξη πολιτικής ΑΟΖ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ’ αυτόν τον δρόμο, που απομονώνει την Τουρκία και συγχρόνως μετατρέπει την χώρα μας σε διεθνή παίκτη, ενισχύοντας συνεχώς τον γεωστρατηγικό ρόλο της. Αυτά είναι αποφασιστικά βήματα για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

 

Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και τι κατά την άποψη σας πρέπει να γίνει για να σταματήσουν να ομιλούν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στηρίζει τους έχοντες και όχι την αποκαλούμενη  μεσαία τάξη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στήσει μια μυθολογία περί υποστήριξης των φτωχών και των αδυνάμων. Στην πραγματικότητα μας θέλει όλους φτωχούς για να μοιράζει επιδόματα, όπως όλα τα λατινοαμερικανικά καθεστώτα των οποίων ο Τσίπρας είναι θαυμαστής, στηρίζοντας όλους τους περονιστές. Μέσα σε έξι μήνες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πράξη τις περισσότερες δεσμεύσεις Μητσοτάκη: Μείωση φορολογίας, νέος αναπτυξιακός νόμος, άρση των capital control, κίνητρα για επενδύσεις, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση του πλαισίου για τις 120 δόσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ, αντιμετώπιση του δημογραφικού, σοβαρού υπαρξιακού προβλήματος για τη χώρα, με το επίδομα τω 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Παράλληλα, κατοχυρώσαμε συνταγματικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ο προϋπολογισμός του οποίου αυξήθηκε στο 1 δις ευρώ. Και βέβαια, λαμβάνουμε σοβαρά μέτρα στα θέματα της ασφάλειας, με ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ που τώρα ονομάζεται ΔΡΑΣΗ. Ήδη ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και πρόσφατα τοποθετήθηκε Εθνικός Συντονιστής για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, πρόβλημα που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε λόγω της καταστροφικής συμπεριφοράς του πριν και μετά τις εκλογές του 2015.

 

Ειδικά για τα Δωδεκάνησα τις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο τι πρέπει να γίνει καθώς χρειάζονται πολιτικές στήριξης, αφού φαίνεται δύσκολη η ολική επαναφορά των  μειωμένων συντελεστών από τη μια και από την άλλη σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος;

Όπως ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κάσο, θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις στο μεταφορικό κόστος, ενώ το 2020 θα υπάρξει σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά. Φυσικά, η μέριμνα για τα νησιά μας είναι διαρκής και θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης. Παράλληλα, προέχει η ανακούφιση των νησιών από το υπερβολικό βάρος του μεταναστευτικού. Πρόκειται για πρόβλημα που σχετίζεται κυρίως με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την μείωση των ροών. Ένα πρόβλημα στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση – με δεδομένο ότι έχει ήδη ψηφιστεί ο νέος νόμος για το άσυλο.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη δημοσιογράφο και συνεργάτη του LastPoint, Μαρία Χονδρογιάννη

Από την επίσκεψη στο ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.