Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη…

 Του Θανάση Κ.

Με την χθεσινή του ομιλία στο Συνέδριο της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς έγραψε Ιστορία:

* Για πρώτη φορά ηγέτης της ΝΔ τόλμησε να πει:

Είμαστε Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί ταυτόχρονα! Κι είμαστε υπερήφανοι και για τα δύο. Τελεία και παύλα…

Η Παράταξη, για δεκαετίες ήταν ψυχολογικά διχασμένη:

— Ανάμεσα στους «Φιλελεύθερους». που τους κατηγορούσε η Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ ως «ανάλγητους»…

–Και τους «Συντηρητικούς», που δεν τολμούσαν καν να το ψελλίσουν, γιατί θεωρούνταν βαρύς ψόγος!

Ο Σαμαράς, λοιπόν, ξεπέρασε αυτό τον μακροχρόνιο διχασμό. Είπε ευθέως στους Νεοδημοκράτες: Να είναι υπερήφανοι και για τα δύο.

Επιτέλους!

* Για πρώτη φορά είπε κάποιος, πως σήμερα ο κόσμος όλος μετακινείται σε θέσεις πιο φιλελεύθερες και πιο συντηρητικές ταυτόχρονα. Μέχρι τώρα είχε επιβληθεί η άποψη στην Ελλάδα, πως παντού κυριαρχεί η …«προοδευτικίλα»!

* Για πρώτη φορά είπε κάποιος στην Ελλάδα, ότι «Συντηρητισμός» ΔΕΝ είναι η άρνηση κάθε αλλαγής. Είναι η άρνηση της ισοπέδωσης που φέρνει η Αριστερά. «Συντηρητισμός» είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας που υπονομεύουν συστηματικά και της Μεσαίας Τάξης που διαλύουν μεθοδικά.

* Για πρώτη φορά είπε κάποιος πολιτικός πρώτης γραμμής στην Ελλάδα, πως για να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας (Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις) πρέπει να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας. Δηλαδή να κρατάμε τα αιώνια και πανανθρώπινα ιδανικά (Συντηρητικό πρόσημο).

Για να πάμε ψηλά πρέπει να έχουμε γερές και βαθιές ρίζες. Για να πάμε μακριά, πρέπει να πατάμε γερά στο έδαφος.

* Για πρώτη φορά ακούστηκε με τόση σαφήνεια από Έλληνα ηγέτη, πως η Ορθοδοξία δεν είναι «θρησκεία επιλογής» – είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. Άρα, όποιος προσπαθεί να σβήσει την Ορθοδοξία, ακρωτηριάζει την εθνική μας ταυτότητα. Και την Ιστορία. Και τον Πολιτισμό μας.

Η Ορθοδοξία δεν είναι υπόθεση για τους… «θεούσους»! Ούτε για όσους πάνε ανελλιπώς στην Εκκλησία κάθε Κυριακή. Είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας, συνείδησης και ιδιοπροσωπείας!

Το «τη Υπερμάχω», το «αι γενεαία πάσαι…», το «ω γλυκύ μου έαρ…», δεν είναι απλώς κομμάτια από μια τελετουργική υμνολογία. Είναι βαθιά χαραγμένα στο εθνικό μας υποσυνείδητο, στην Ποίηση, στη Λογοτεχνία, στο μεδούλι του Πολιτισμού μας.

Το μεγαλύτερο έργο του Ελύτη, όπως μελοποιήθηκε από το Μίκη Θοδωράκη ήταν το «Άξιον Εστί».

Αν σβήναμε την Ορθοδοξία από την εθνική συνείδηση, οι επόμενες γενιές δεν θα καταλάβαιναν τι ακριβώς πάει να πει «Άξιον Εστί». Δεν θα… «απελευθερωνόμασταν»! Θα γινόμασταν πολύ φτωχότεροι.

Ο Σαμαράς τους είπε απλά χθες:

Δεν θα σας αφήσουμε να σβήσετε την εθνική μας ταυτότητα.

Δεν θα σας αφήσουμε να ξεριζώσετε την Ορθοδοξία!

Πόσα χρόνια μεταπολίτευσης έπρεπε να περάσουν για να βρεθεί Έλληνας πολιτικός πρώτης γραμμής για να τα πει αυτά;

* Ο Σαμαράς δεν χρειάζεται να υπογραμμίσει τη σημασία της Φιλελεύθερης πολιτικής ταυτότητας για την παράταξη. Το έχει κάνει με το παραπάνω πράξη. Στη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Όπως υπενθύμισε, ό,τι επί Πρωθυπουργίας του, η Ελλάδα έκανε:

τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ,

τη μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει γίνει ποτέ,

τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ,

τις περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ,

τα μεγαλύτερα άλματα ανταγωνιστικότητας που έχουν γίνει ποτέ (41 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας μέσα σε 2,5 μόλις χρόνια, δεν έχει προηγούμενο διεθνώς!)

και τη μεγαλύτερη στροφή στην ανάπτυξη (από 7,2 ύφεση που παρέλαβε) μέσα σε 2,5 χρόνια, επίσης δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά.

Αλλά και τις περισσότερες μειώσεις φόρων που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα – και μάλιστα σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στη φιλελεύθερη ατζέντα ο Σαμαράς ως Πρωθυπουργός το είχε φτάσει όπου δεν το έφτασε κανενας άλλος. (το είχε τερματίσει…)

Πολλοί του κάνουν κριτική για όσα δεν πρόλαβε να κάνει. Αλλά αυτά που πρόλαβε, ως αληθινά φιλελεύθερος, χτυπώντας τον κρατισμό, δεν έχουν προηγούμενο.

Αυτός ο Φιλελεύθερος λοιπόν, τους είπε, πως είναι ταυτόχρονα και Συντηρητικός. Καθαρά και ξάστερα! Χωρίς «περιστροφές». Χωρίς «περικοκλάδες». Χωρίς «ενοχικά σύνδρομα». Κι αυτό είναι συναγερμός ιδεολογικής αφύπνισης για όλη την Παράταξη!

Και ενότητας…

* Τους είπε πως είναι ανοησία να χωρίζονται σε «φιλελεύθερους» από τη μία (που δεν θέλουν να ακούνε τίποτε για «πατριωτισμό») και σε δεξιούς-συντηρητικούς από την άλλη (που δεν θέλουν να ακούν τίποτε για «μεταρρυθμίσεις» και «ανταγωνιστικότητα»).

Τους θύμισε πως οι αντίπαλοι τους απαξιώνουν ό,τι κι αν δηλώσουν:

–Όταν δείχνουμε το πατριωτικό μας πρόσωπο, μας λένε… «ακροδεξιούς»!

–Όταν δείχνουμε το «φιλελεύθερό» μας πρόσωπο, μας λένε «ανάλγητους νεοφιλελεύθερους».

Μην απολογείστε λοιπόν!

Τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση έδειξαν πως αυτοί είναι και «οπισθοδρομικοί» και «ανάλγητοι»!

–Αληθινά οπισθοδρομικοί, γιατί θέλουν να αναβιώσουν το «πελατειακό κράτος που πεθαίνει.

–Και πέρα για πέρα ανάλγητοι, καθώς επιβάλουν αχρείαστους νέους φόρους και αχρείαστες νέες περικοπές.

Μη κάνετε πίσω ούτε ένα βήμα λοιπόν. Μόνο μπροστά!

Μην απολογείστε για τίποτε. Στην επίθεση

Αληθινό σάλπισμα αφύπνισης. Ιδεολογικής και Πολιτικής. Για ολόκληρη την παράταξη.

* Τέλος είναι ο πρώτος πολιτικός πρώτης γραμμής που είπε καθαρά τρία πράγματα:

–Πρώτον, πως ο Σύγχρονος Πατριωτισμός είναι διεύρυνση των κομματικών γραμμών.

Αν θέλετε να διευρύνουμε τα κομματικά μας όρια και να φέρουμε νέες κοινωνικές δυνάμεις κοντά μας, πρέπει να δείξουμε στον κόσμο τι θα πει Σύγχρονος Πατριωτισμός. Όχι ανοησίες… «πολιτικής ορθότητας»!

–Δεύτερον, πως ο Σύγχρονος Πατριωτισμός είναι «σύγχρονος» γιατί χτυπά τον κρατισμό παντού και απελευθερώνει το δυναμισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Το χτύπημα του κρατισμού είναι σύγχρονη πατριωτική προτεραιότητα. Ενάντια στον «εσωτερικό στρατό κατοχής» του πελατειακού κράτους.

Πολλά απ’ αυτά τα είχε πει – ή τα είχε υπονοήσει επανειλημμένως – και ως Πρωθυπουργός. Αλλά τώρα απελευθερωμένος από τους περιορισμούς και τα ευθύνες της συγκυβέρνησης, μπορεί να τα πει πιο καθαρά. Και τα λέει…

–Τρίτον, ο Σύγχρονος Πατριωτισμός παραμένει… Πατριωτισμός. Γιατί πολλοί στο παρελθόν, προσπαθούσαν με αυτή την έννοια να βγάλουν τάχα «ξεπερασμένες» τις έννοιες της Πατρίδας και του Έθνους.

Μιλούσαν για …«συνταγματικό πατριωτισμό» – που ποτέ και πουθενά δεν ένωσε και δεν ενέπνευσε λαούς για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός λοιπόν, παραμένει Πατριωτισμός. Πίστη στην Ελλάδα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Πίστη στο λαό της, την Ιστορία του, τα ταλέντα του και το μέλλον του.

Και το κυριότερο: ο Σύγχρονος πατριωτισμός ΔΕΝ διαπραγματεύεται τα αδιαπραγμάτευτα.

Αυτό το τελευταίο τους το επανέλαβε δύο φορές μάλιστα! Για να το καταλάβουν…

Όπως έκλεισε χαρακτηριστικά την ομιλία του χθες ο Σαμαράς;

Για μας η Ελλάδα δεν είναι καρυδότσουφλο στο πέλαγο!

Είναι αστέρι που λάμπει στον ουρανό

Είναι Ελευθερία – και μάλιστα «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη».

Πόσο καιρό είχατε να ακούσετε Έλληνα πολιτικό πρώτης γραμμής, να επικαλεστεί την Ελευθερία και να κλείσει με απόσπασμα από τον Ύμνο στην Ελευθερία – τον εθνικό μας ύμνο;

Και Φιλελεύθερος και Πατριώτης! Και ηγέτης!

Γιατί οι ηγέτες δεν επικαλούνται τον εθνικό ύμνο, παρά μόνον όταν προβλέπουν πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη μάχη. Για την ύπαρξή της…

Σάλπισμα ιδεολογικής αφύπνισης, λοιπόν, για την παράταξη. Σάλπισμα πολιτική αντεπίθεσης, απέναντι στα θρασίμια που ασχημονούν σε βάρος της χώρας. Και εθνικό σάλπισμα πριν τη μεγάλη μάχη.

Πριν την Επανάσταση, που θα είναι και Φιλελεύθερη και Εθνική. Ταυτόχρονα

ΥΓ. Παρεμπιπτόντως, η ομιλία Σαμαρά ήταν και σάλπισμα ενότητας και συσπείρωσης γύρω από τον νέο αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απερίφραστα.

Θυμάστε ποτέ κανένα άλλο πρώην αρχηγό και πρώην Πρωθυπουργό να έχει στηρίξει τόσο αποφασιστικά τον επόμενο;

Όχι μόνο στη ΝΔ. Και σε άλλα κόμματα. Σε οποιοδήποτε κομματικό χώρο…

Μη ψάχνετε άδικα. Δεν υπάρχει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.