Αλήθειες και ψέματα για τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών

Γράφει η Διαμαντοπούλου Χριστίνα-Τέτα, PhD *

Ήταν Σεπτέμβρης 1995 όταν βρέθηκα σαν μέλος της Εθνικής Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, που έγινε στο Πεκίνο.

Με αυτή την διοργάνωση ήταν η πρώτη φορά που το Πεκίνο άνοιγε «παράθυρο» προς την Δύση, και ήταν και για μένα η πρώτη φορά που συμμετείχα σε τόσο σημαντική Σύνοδο ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, μαζί με άλλες δέκα, αν θυμάμαι καλά Ελληνίδες Πολιτικούς, εκπροσώπους κομμάτων και Οργανισμών.

Όπως γίνεται σε όλες τις παρόμοιες Συνόδους του ΟΗΕ, υπήρξε μια πολυφωνία και πολυχρωμία Γυναικών από όλες τις χώρες του Πλανήτη, οι οποίες ανέλυσαν, συζήτησαν, έθεσαν προτεραιότητες, μελέτησαν προκλήσεις και ψήφισαν κείμενα με περιεχόμενο την Επικαιροποίηση της Πολιτικής της Ισότητας των Φύλων, των Ίσων Ευκαιριών, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Συνειδητοποιήθηκε, ακόμη μια φορά, από τους λαούς ότι όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα σε αξιοπρέπεια.

Ενδιαφέρουσα θεματική που αναλύθηκε ήταν η «Βία κατά των Γυναικών». Θέμα που αποτέλεσε αναφορά και στη Διακήρυξη της Συνόδου στο Άρθρο 29 που αναφέρει: “Να εμποδίσουμε και να εξαλείψουμε όλες τις μορφές βίας ενάντια στις γυναίκες και τα κορίτσια” και στο Άρθρο 33 “Να διασφαλίσουμε τον σεβασμό στο Ανθρωπιστικό και Διεθνές Δίκαιο και να προστατεύσουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια”.

Από τότε μέχρι σήμερα Νομοθεσίες, Συμβάσεις, Κανονισμοί, Οδηγίες, Έρευνες έχουν ασχοληθεί με το θέμα όπως για παράδειγμα η Σύμβαση CEDAW, η οποία ως το 2016 επικυρώθηκε από 189 κράτη, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (Κωνσταντινούπολη 2011). Η Πρώτη Παγκόσμια Σύμβαση κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία που ψηφίστηκε 20 Ιουνίου του 2019 στη Γενεύη.

Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης υπάρχει διεθνώς.

Κατά πόσο όμως εφαρμόζεται;

Την στιγμή που σύγχρονες έρευνες όπως αυτή που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Ελλάδα από την εταιρεία QED για λογαριασμό της Action Aid, σε γυναίκες 18-65 ετών, καταδεικνύουν ότι:

 • Το 85% των ερωτώμενων γυναικών αναφέρει ότι είχε υποστεί σεξουαλική παρενοχλητική συμπεριφορά στην εργασία.
 • Μία στις 10 έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης απόπειρας βιασμού.
 • Μία στις πέντε θύμα σεξουαλικού εκβιασμού. Στο 50% προήλθε από συνάδελφο. Μια στις πέντε από τον διευθυντή ή ιδιοκτήτη της επιχείρησης.
 • Tο 56% δήλωσαν ότι η παρενόχληση έγινε σε κοινόχρηστους χώρους.
 • Το 19% ανέφερε ότι η παρενόχληση έγινε σε επαγγελματικό ταξίδι.
 • Το 6% κατήγγειλαν σε αρμόδιο θεσμό (επιθεώρηση εργασίας).
 • Σε πάνω από 50% δεν υπήρξε καμιά συνέπεια για τον δράστη. Κανένας συνάδελφος “θύτης” δεν απολύθηκε.
 • Το 43% γνώριζαν τα νομικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι αστείο, δεν είναι φλερτ, είναι βία που στοχεύει στην εξουσία επί του θύματος, στην ταπείνωση, στον έλεγχο και την αποδυνάμωση του.

Επίσης έρευνες απέδειξαν ότι:

 • Είναι ψέμα το ότι οι γυναίκες «πάνε γυρεύοντας» με τον τρόπο που ντύνονται.
 • Είναι ψέμα ότι μόνο οι ελκυστικές γυναίκες είναι θύματα παρενόχλησης.
 • Είναι ψέμα ότι μπορεί μια γυναίκα να σταματήσει την παρενόχληση.
 • Είναι ψέμα ότι θα σταματήσει κάποιος την παρενόχληση αν δεν δίνεις σημασία.
 • Επίσης είναι Αλήθεια ότι οι “θύτες” είναι “νάρκισσοι”. Δεν υπολογίζουν συναισθήματα και δεν πιστεύουν στην άρνηση.
 • Είναι αλήθεια ότι ΔΕΝ θεωρούν την συμπεριφορά τους ανήθικη και έχουν δικό τους κώδικα αξιών.
 • Είναι αλήθεια ότι οι θύτες εκμεταλλεύονται και χειραγωγούν τα θύματά τους.
 • Είναι αλήθεια ότι εντείνουν τις ενέργειες παρενόχλησης αν θεωρήσουν ότι αμφισβητείται η δύναμή τους.
 • Είναι αλήθεια ότι συμπεριφέρονται επιθετικά.

Η διάσταση και οι συνέπειες του προβλήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης σε Εθνικό, Περιφερειακό και Παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν ανησυχία. Διεθνείς οργανισμοί όπως WHO, Επιτροπή Ανωτέρων Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC 2012), o Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια και την Υγεία στην εργασία (EU-OSHA) καθώς και κρατικοί φορείς διεξάγουν άμεσες έρευνες και προβαίνουν σε επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις επικαιροποιώντας τις ήδη υπάρχουσες.

 • – Εμείς ας Υποκλιθούμε στην μνήμη των 21 γυναικών που ήσαν θύματα γυναικοκτονιών από βία στη Χώρα μας κατά την διάρκεια του 2019.

* Διαμαντοπούλου Χριστίνα-Τέτα, Αντιπρόεδρος Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος, Υποψ. Ευρωβουλευτής ΝΔ 2019, π. Εθνική Συντονίστρια της Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών της Ελλάδος

2 σκέψεις σχετικά με το “Αλήθειες και ψέματα για τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών

 • 01/02/2021, 13:51
  Permalink

  Εξαιρετικός συνδυασμός δυνατής πένας και ολοκληρωμένης, αποκαλυπτικής διαχείρισης ενός τόσο ευαίσθητου και παρεξηγημένου θέματος.
  Θερμά συγχαρητήρια!

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.