Αυτά τα κρίσιμα που δεν φαίνονται στις δημοσκοπήσεις

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Οι δημοσκοπήσεις της περιόδου μετά και τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις ομιλίες των αρχηγών στη ΔΕΘ, δείχνουν όλες λίγο πολύ τα ίδια πράγματα. Με αυξομειώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στα ίδια ποσοστά, το ΠαΣοΚ δεν κερδίζει και τίποτα σημαντικό και κάποια κόμματα παλεύουν για το όριο εισόδου στη Βουλή.

Κατά τη γενική αντίληψη, η εικόνα είναι παγωμένη και δεν φανερώνει ιδιαίτερη κινητικότητα.

Παρά ταύτα, υπάρχουν κρίσιμα στοιχεία, που θα καθορίσουν πολλά.

Η σταθερότητα της ΝΔ δείχνει ότι αυτό για το οποίο παλεύει δεν είναι η νίκη στις εκλογές, αλλά κάποιες μονάδες ή και υποδιαιρέσεις τους, που θα της εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία.

Την ίδια στιγμή όμως, αυτό είναι μία παράμετρος, η οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από στοιχεία, που μόνο ως ενδείξεις υπάρχουν στις δημοσκοπήσεις και στα οποία δεν δίδεται η σημασία που θα έπρεπε.

Ένα από αυτά είναι τα ποσοστά των μικρών κομμάτων και κυρίως εκείνων που είναι στο όριο του 3%. Όσο περισσότερα κόμματα το φτάσουν και μπουν στη Βουλή, τόσο θα μεγαλώνει το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Δηλαδή το 37+% μπορεί και να μην επαρκεί, ή σε μία πιο απίθανη αντίθετη περίπτωση, μπορεί και να είναι υπεραρκετό.

Αυτά σε συνδυασμό με την αποχή, η οποία δεν μπορεί να διερευνηθεί δημοσκοπικά, δείχνουν ότι η εικόνα πίσω από την βιτρίνα των ερευνών κοινής γνώμης είναι πολύ πιο σύνθετη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.