40 χρόνια Ελλάδα στην Ευρώπη

Θα μπορούσε να είναι ένα ειρωνικό κλείσιμο του ματιού της Ιστορίας, αλλά είναι απλώς η πραγματικότητα. Οσο οξύμωρο κι αν φαντάζει σε μια χρονιά πανδημίας, φέτος είναι για την Ελλάδα μια χρονιά εορτασμών.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα 40 χρόνια από την ένταξη στην Ε.Ε. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, πρωτόγνωρη συγκυρία, η χώρα μας έχει την ευκαιρία να γιορτάσει εις διπλούν τα ιστορικά ορόσημα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη εικόνα της. Τίποτα δεν θα είχε υπάρξει χωρίς τον Αγώνα του 1821, τίποτα δεν θα είχε προοδεύσει αν η Ελλάδα δεν είχε ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ το 1981.

Λίγες ημέρες πριν, σε διαδικτυακό συμπόσιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διοργανώθηκε για την 40ή επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αναπτύχθηκαν πολλές θεματικές, κάποιες εκ των οποίων θα μπορούσαν ακόμα και ως τίτλοι να συνοψίσουν αυτή την πορεία:

Πρώτον, η ελληνική οικονομία 40 χρόνια μετά.

Δεύτερον, η ελληνική κοινωνία 40 χρόνια μετά. Τρίτον, και κυριότερο, πόσο Ευρωπαίοι είμαστε 40 χρόνια μετά; Οι συμμετέχοντες έδωσαν απαντήσεις, παρέθεσαν στοιχεία, επισήμαναν αδυναμίες όπως η έλλειψη ευρωπαϊκής ατζέντας στα περισσότερα ελληνικά κόμματα, όμως καμία καλύτερη ανάλυση και συνάμα απόδειξη δεν υπάρχει από το να κοιτάξουμε γύρω μας και δίπλα μας.

Από το δρόμο που έφθασε μέχρι το τελευταίο σπίτι στο χωριό μας, μέχρι τα κάστρα που αποκαταστάθηκαν, τις γέφυρες που συγχρηματοδοτήθηκαν και την οικονομική βοήθεια που λάβαμε μετά από φυσικές καταστροφές, μέχρι το Erasmus που έζησαν χιλιάδες φοιτητές μας και έως το πρόγραμμα SURE που γέννησε η πανδημία.

Χιλιάδες προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, πακέτα στήριξης και συνοχής, τεχνογνωσία αλλά και πολιτική στήριξη στο βαθμό που η εθνική κυριαρχία κάθε κράτους επιτρέπει, ταξίδεψαν σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας συνδέουν με την Ευρώπη, είναι όλα αυτά που πήραμε αλλά και όλα αυτά που προσφέραμε πίσω.

Τα σπουδαιότερα και τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παραμείνει δυνατή και ενωμένη απέναντι στην παγκόσμια δοκιμασία του κορονοϊού. Τώρα είναι που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, και η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Ελλάδα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.