Ζητούμενο η σύνδεση της χώρας με τους Έλληνες του εξωτερικού

Γράφει ο Γιάννης Πήλιουρας, Διεθνολόγος

Χιλιάδες έφυγαν, χιλιάδες είχαν φύγει. Πρόκειται για τους Έλληνες που αποχωρίστηκαν την οικογένεια τους, το σπίτι τους και αποφάσισαν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, το ελληνικό στοιχείο είναι φανερό σε κάθε γωνιά της γης. Όμως, αυτοί οι εκατομμύρια Έλληνες, τόσο οι παλιοί μετανάστες, όσο και οι νέοι, παραμένουν ισχυρό χαρτί για την εν Ελλάδι κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Μια επένδυση στο μέλλον

Το ελληνικό κράτος, είναι αλήθεια πως ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ, μέσω της φορολογίας των Ελλήνων, προκειμένου να σπουδάσει δωρεάν αυτούς τους νέους επιστήμονες που σήμερα βρίσκονται στα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη ή δουλεύουν σε μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό. Φυσικά, η προσωπική τους επιλογή δεν μπορεί να είναι κατακριτέα αλλά ελπιδοφόρα, καθώς υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό αξιοποιείται. Το δυσάρεστο είναι ότι αξιοποιούνται από άλλους.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει μεσοπρόθεσμα αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό για τις ανάγκες του ελληνικού κράτους και του ελληνικού επιχειρείν. Η κρίση κάποια στιγμή θα τελειώσει. Όμως, το σημαντικό στοιχείο που θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη στη χώρα είναι η προσέλκυση του ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορέσει να σηκώσει στις πλάτες του τη νέα εποχή.

Χώρες όπως το Ισραήλ, με τεράστια διασπορά στο εξωτερικό, κατάφεραν να αναπτυχθούν αξιοποιώντας τις ικανότητες και τις εμπειρίες των πολιτών τους που βρέθηκαν για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό και επέλεξαν να επιστρέψουν στην μητέρα πατρίδα.

Τουρισμός από Έλληνες

Ένας τομέας με αρκετό περιθώριο ανάπτυξης είναι το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι πλέον σταθεροί επισκέπτες της χώρας μας την καλοκαιρινή περίοδο. Η διευκόλυνση των υπερατλαντικών πτήσεων και τα θελκτικά πακέτα ηλεκτρονικού booking διακοπών, βοηθά περαιτέρω τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να επιλέξουν τη χώρα τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η δυναμική παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού που επηρεάζει τους ξένους. Οι εν δυνάμει πελάτες του τουριστικού μας προϊόντος έρχονται καθημερινά άμεσα σε επαφή με Έλληνες συνεργάτες, γείτονες κλπ. άρα και με την Ελλάδα.

Δεν περνά επίσης απαρατήρητο πως πολλοί Έλληνες της διασποράς επέλεξαν να επενδύσουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας, βοηθώντας έτσι την εγχώρια ανάπτυξη.

Ζητούμενο το δικαίωμα ψήφου

Το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της διασποράς παραμένει ζητούμενο. Είναι μια πρόκληση για το ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο κολλάει στις μικροπολιτικές ελλαδικές αγκυλώσεις του χθες χωρίς να βλέπει τις μεγάλες δυνατότητες που του προσφέρει το αύριο.

Και το αύριο της χώρας είναι άμεσα συνυφασμένο με τους Έλληνες του εξωτερικού. Η άποψη τους για τα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι εξόχως σημαντική αν αναλογιστούμε ότι επηρεάζει άμεσα και τη δική τους απόφαση για επιστροφή στη χώρα.

Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουμε να χάσουμε οριστικά μια ακόμη γενιά Ελλήνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.