Υποχώρηση, το νέο μάθημα που διδάσκεται από πολιτικούς, μίντια και περνάει στην παιδεία

Γράφει η Φωτεινή Λεντάκη **

Στην Ελλάδα είναι η πιο δημοφιλής διδασκαλία και η πλέον εύπεπτη κι αποδεκτή μάθηση πολλές δεκαετίες, γιατί ίσως βασανίστηκε και ταλανίστηκε από πολλές ιστορικές περιπέτειες, δυσμενείς συγκυρίες και χοντροκεφαλιές. Τώρα φυσούν και το γιαούρτι.

Πιο εύηχο το συνωνυμό του, ο συμβιβασμός, που έχει και ένα πολιτικό περίβλημα και αποπνέει ρεαλισμό. Πάνε μαζί τα δυο τους υποχώρηση-συμβιβασμός και ταιριάζουν γάντι, είναι παραγωγικές έννοιες και αποτελεσματικές. Παράγουν υποταγή, υπακοή, πειθαρχία, σε βγάζουν από τον κόπο να σκέφτεσαι πρωτογενώς και σου παρέχουν ανέξοδα μασημένη τροφή. Αποτελεσματικές, γιατί παραλύουν τη βούληση να αντιταχθείς, να βρεις διεξόδους και να ορθώσεις ανάστημα. Κάνουν και κάτι άλλο βέβαια, διχάζουν. Κάποιοι είναι πιο ευεπίφοροι στη διαδικασία μάθησης και κάποιοι λιγότερο, διότι υπάρχουν και τα ατίθασα πνεύματα, όχι για χάρη της απειθαρχίας ως αυτοσκοπό, αλλά γιατί δεν θέτουν την ευφυία τους στην υπηρεσία και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Ας έρθουμε όμως στο καίριο θέμα μας. Είναι καλό, είναι ωφέλιμο να πάμε στο Συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων και την μη σύνδεση του με τη λέξη Μακεδονία ή είναι κακό για τα συμφέροντα και την ευζωία της πατρίδας μου; Αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να το απαντήσουν πολλοί το τελευταίο διάστημα και ακούσαμε πολλά καλά, ότι θα εύρουν την πατρίδα, αν δεν πάμε και δεν προβάλλουμε τη θέση μας. Σαν δέλεαρ προβάλλονται η καλή γειτονία, -και ποιος δεν τη θέλει-, η σύσφιξη των σχέσεων μας, οι καλές εμπορικές σχέσεις μεταξύ μας, -κι αυτές τις θέλουμε, δεν το αρνούμαστε- η πολιτική, οικονομική και πολιτιστική μας επίδραση κι επικυριαρχία, -όχι εδώ υπερβάλλετε κύριοι προπαγανδιστές, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο και μετά αρχίζει ένας καταιγισμός από επαπειλούμενες προοπτικές: Εάν προβάλλουμε αντίσταση στο όνομα και δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα πέσουν στα χέρια της Τουρκίας, της Αλβανίας, του τουρκοαλβανικού τόξου και τότε μαύρο φΐδι που μας έφαγε!

Ας ηρεμήσουν οι καταστροφολόγοι και πανικοβλημένοι και αυτά στην προπαγάνδα εντάσσονται.

Εμείς φυσικά δεν είμαστε οι άνετοι, που θα βγούμε στον αφρό με τον ένα ή άλλο τρόπο, θέλει δουλειά πολύ και ισχυρή διπλωματία, συνείδηση της κουτσουρεμένης ισχύος και του ψαλιδισμένου κύρους μας, του συσχετισμού δυνάμεων και αποτίμησης του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως και χτίσιμο συμμαχιών, που δεν ειδικευόμαστε.

Επικοινωνιακά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αφήσαμε πολλά περιθώρια στους Σκοπιανούς να επαίρονται για την καταγωγή τους που έλκεται από τον Μέγα Αλέξανδρο και να ιδιοποιούνται κάθε σημείο της ελληνικής μακεδονικής ιστορίας. Μην ξεχνάμε το τεράστιο Skopje project, το προγραμμα 2014 του Γκρούεφσκι οπτικής μακεδονοποίησης των πάντων που κόστισε 700 εκατομμύρια δολλάρια σε μια τόσο φτωχή χώρα!!

Αυτά όμως πρέπει να χαλιβδώνουν τη βούλησή μας να διεξάγουμε μία σταθερά διεκδικητική γραμμή πλεύσης για την επίλυση των κακώς κειμένων και δεδομένων στην γείτονα και επειδή οι συμβιβασμοί δεν είναι πανάκεια προς πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν στο επικείμενο συλλαλητήριο θα είμαστε εκεί να διαδηλώσουμε για όλα αυτά, που μας αγγίζουν και πονάνε

** Ψυχολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Πολιτισμού & Εκπ/σης «Ανδρέας Λεντάκης»

One thought on “Υποχώρηση, το νέο μάθημα που διδάσκεται από πολιτικούς, μίντια και περνάει στην παιδεία

  • 31/01/2018, 15:15
    Permalink

    Το μάθημα ξεκίνησε να διδάσκεται συστηματικά από το 1974, μετά από τις συμβουλές-προτροπές- διαταγές, γνωστού ΄΄φιλέλληνα΄΄ και τις ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις δυστυχώς θέλοντας και μη.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.