Τεστ Covid-19 και ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης

Γράφει ο Γιάννης Περουλάκης, Σύμβουλος επιχειρήσεων

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 τα σχετικά με αυτήν τεστ αυξήθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα πλαίσια του εφικτού. Τα πολλά τεστ Covid-19 είναι κοινώς αποδεκτό πως είναι το νούμερο ένα όπλο μας αυτή τη στιγμή. Το κόστος διεξαγωγής των τεστ αυτών, το επιβαρύνεται ο δημόσιος τομέας κυρίως καθώς και το πορτοφόλι των νοικοκυριών όσων αποφασίζουν να απευθυνθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια (και δεν είναι λίγοι αυτοί…).

Το κόστος για τη διεξαγωγή αυτών των τεστ είναι υψηλό για το κράτος… αφού εκτός από τα ίδια τα τεστ, θα πρέπει να πληρώνεται και το προσωπικό που υποστηρίζει όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι και την ολοκλήρωση της.

Από την άλλη το κόστος διεξαγωγής αυτών των τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια παραμένει για πολλές οικογένειες απαγορευτικό, ειδικά αν υπολογίσει κανείς την πιθανότητα επανάληψης του τεστ για μία ή και δύο φορές από όλη την οικογένεια σε περίπτωση νέας επαφής. Οπότε εύκολα συμπεραίνουμε πως η ζήτηση για τεστ Covid-19 είναι υψηλή και θα παραμείνει υψηλή μέχρι τέλους του 2020, ίσως και του 2021.

Απορία: Αν το κράτος επιδοτούσε άμεσα και στοχευμένα την ίδρυση πολλών τέτοιων επιχειρήσεων διεξαγωγής τεστ (εργαστήρια αναλύσεων), δε θα έριχνε και το κόστος του εν λόγω τεστ; Ο ανταγωνισμός και κατά συνέπεια η αύξηση της προσφοράς των τεστ δε θα έριχνε τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή στον ιδιωτικό τομέα;

Η μείωση του κόστους διεξαγωγής τεστ για τον covid-19 (κόστος τεστ + αμοιβή προσωπικού) θα έκανε πιο ευπρόσιτο το τεστ αυτό σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες και ταυτόχρονα ο ιδιωτικός τομέας θα βοηθούσε στην μείωση της πίεσης που δέχονται αυτή τη στιγμή τα δημόσια εργαστήρια.

Θα είχαμε περισσότερα τεστ, με μικρότερο συνολικά κόστος για τον πολίτη αλλά και το κράτος, ενώ ταυτόχρονα μέσα στην πανδημία θα είχαμε και δημιουργία θέσεων εργασίας για πολλούς επιστήμονες που σχετίζονται με τον κλάδο υγείας.

Το τελευταίο καιρό «πέφτουν» εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια στον αγώνα κατά της πανδημίας. Χωρίς να είμαι ειδικός στο κλάδο της υγείας, ο νόμος προσφοράς και ζήτησης θεωρώ πως θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην περίπτωση αυτή προς όφελος των πολιτών αλλά και του κράτους.

Σκέψεις σε καιρό καραντίνας…

LarissaPress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.