Πολλά τα… περίεργα για τη Ρωσίδα κατάσκοπο

Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος

Συνήθως η τέχνη μιμείται τη ζωή αλλά ενίοτε συμβαίνει το αντίστροφο. Η υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Σμέρεβα ή Μαρίας Τσάλλα είναι βγαλμένη μέσα από τις σελίδες του «Η μέρα του τσακαλιού» του Φρέντερικ Φορσάιθ. Η έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου μέσω της ληξιαρχικής πράξης γέννησης ενός βρέφους που έχει πεθάνει και έχει περίπου την ίδια ηλικία με τον πληρωμένο δολοφόνο ή στη συγκεκριμένη περίπτωση κατάσκοπο.
Ο τρόπος δημιουργίας ταυτότητας μπορεί να είναι και το μόνο στοιχείο που βγάζει κάποιο νόημα σε μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε αρχικά από τους Σλοβένους και οι διαρροές της ΕΥΠ στην Ελλάδα αφορούν σενάρια.

Το πρώτο που λείπει στην υπόθεση είναι το κίνητρο. Καλώς, η Τσάλλα ήταν κατάσκοπος. Τι όμως κατασκόπευε; Στρατιωτικές εγκαταστάσεις; Στην εποχή των δορυφόρων ο κατάσκοπος με μια φωτογραφική μηχανή είναι αναχρονισμός. Ηταν handler, δηλαδή χειριζόταν άλλους Ρώσους κατασκόπους στην Ελλάδα, όπως γράφτηκε; Απίθανο. Οι handlers επειδή πρέπει να συναντούν διάφορα άτομα είναι οι πλέον ευάλωτοι, οπότε περισσότερο από πλαστή ταυτότητα χρειάζονται διπλωματική κάλυψη σε περίπτωση που συλληφθούν. Χειριζόταν λογαριασμούς πληρώνοντας Ελληνες συνεργάτες της για να κάνουν κατασκοπία ή προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας; Η Τσάλλα ήρθε στην Ελλάδα πριν απ’ την εισβολή στην Ουκρανία, που έκανε τη Ρωσία να χρειαστεί φωνές που να στηρίζουν την πολιτική της και ένα μικρό μαγαζί στο Παγκράτι δεν είναι επιχείρηση που να δικαιολογεί εισροή μεγάλων ποσών χρημάτων, που να μπορούν να διατεθούν αργότερα. Να ήταν «κόκκινο σπουργίτι», δηλαδή κατάσκοπος της Ρωσίας που σκοπό είχε να παρασύρει κάποιον στην Ελλάδα ώστε να μπορεί αργότερα να τον εκβιάσει; Τα πρόσωπα που έχουν αναφερθεί είναι ένας φίλος της και κάποιοι συμμαθητές της σε σχολή ξένων γλωσσών.

Επίσης υπάρχουν περίεργα. Ενας 83χρονος κύριος, που είπε ότι γνώριζε κάποια κυρία Τσάλλα, μητέρα της Μαρίας, όταν έμεναν στην ίδια πολυκατοικία πριν 30 χρόνια και τον πήρε τηλέφωνο να πάει μάρτυρας. Οτι η Τσάλλα που θα έπρεπε να κρατάει χαμηλό προφίλ πήγαινε σε σχολή ξένων γλωσσών ή ότι ανέθεσε την υπόθεση της ελληνοποίησής της σε δικηγόρο που αναλάμβανε υποθέσεις ελληνοποιήσεων Ρώσων, που θα μπορούσε να παρακολουθείται.

Η ΕΥΠ μπορεί να ξεκινήσει από τον πρώτο μήνα της Τσάλλα στην Ελλάδα όταν θα έπρεπε να βασιστεί σε ανθρώπους που είχε συστήσει η ρωσική κατασκοπία. Και να επικεντρωθεί στη ληξιαρχική πράξη θανάτου στην Κύμη που κάποιος μόνο ντόπιος μπορούσε να ξέρει και δείχνει ότι ένας τουλάχιστον συνεργάτης στην ελληνοποίηση της Τσάλλα ήταν από την περιοχή.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.