Διαφθορά και διαρροή προσωπικών δεδομένων στο επίκεντρο των συνομιλιών ΕΕ – Αλβανίας

 

Η επιτροπή ΕΕ-Αλβανίας που παρακολουθεί την πρόοδο της ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ συναντήθηκε την Τρίτη εστιάζοντας στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην τεράστια διαρροήδεδομένων του περασμένου έτους, με στοιχεία σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, όπως όνομα, ταυτότητα, μισθός, αριθμός τηλεφώνου, προτίμηση ψήφου, ακόμη και πινακίδες αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με το Exit.al, συνεργάτη της EURACTIV στα Τίρανα, η ατζέντα της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιελάμβανε συζητήσεις για τρεις οργανισμούς που ιδρύθηκαν πρόσφατα από την αλβανική κυβέρνηση: έναν οργανισμό επιφορτισμένο με τη διαχείριση της ροής πληροφοριών των μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση προς το κοινό, ένα άλλο για τη λεγόμενη δημόσια συγκυβέρνηση και ένα για την κεντρική διαχείριση των δωρεών.

Το έγγραφο ανέφερε ότι η Αλβανία πρέπει να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της διαφθοράς σε υψηλά επίπεδα εξουσίας και να δημιουργήσει ισχυρά προληπτικά μέτρα.

Μιλώντας για τα σκάνδαλα διαρροής δεδομένων του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ζήτησε συγγνώμη αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη παρά το ότι οι διαρροές προήλθαν από κυβερνητικούς θεσμούς.

Οι εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση και δύο χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι συνελήφθησαν σε σχέση με τη διαρροή, αλλά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την προστασία των πολιτών.

Ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης δημιουργήθηκε πέρυσι και συγκεντρώνει όλες τις κυβερνητικές πληροφορίες και τις δημόσιες σχέσεις, καθώς και την παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη ρητορική του κοινού αναφορικά με την κυβέρνηση.

Οι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί μέσων ενημέρωσης εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα παρεμπόδιζε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, αλλά ο Ράμα επέμεινε ότι θα προχωρήσει και θα έθετε τον μακροπρόθεσμο και διαβόητο υπεύθυνο επικοινωνίας του, στο ρόλο του διευθυντή.

Η ίδρυση των τριών υπηρεσιών έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας της κυβέρνησης.

Δημιουργήθηκαν χωρίς ανάλυση ή αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο θα επηρεάσουν τη διακυβέρνηση, οι αντίστοιχες λειτουργίες τους έχουν οριστεί αόριστα και δεν υπάρχουν μηχανισμοί που να διασφαλίζουν τη λογοδοσία. Επιπλέον, η νομική γνωμοδότηση για την υπηρεσία που παρείχε το Υπουργείο Δικαιοσύνης κρατήθηκε μυστική από το κοινό, παρά τα αιτήματα για να δοθούν πληροφορίες δημόσια.

Αυτή είναι η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής μετά την έγκριση μιας νέας μεθοδολογίας από το Συμβούλιο της ΕΕ για την πρόοδο της ολοκλήρωσης των υποψηφίων χωρών, η οποία έχει θέσει σε εφαρμογή πιο αυστηρούς δείκτες για την αξιολόγηση της εξέλιξής τους.

EURACTIV.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.