Κι από τις δύο πλευρές ηττημένοι…

Γράφει ο Μίλτος Γήτας

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η πανδημία προκαλεί συνέχεια ανατροπές και αβεβαιότητες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ξανά από τη σύγχρονη ανθρωπότητα.

Κάθε τρεις μήνες, από τις αρχές του 2020, ο ιός αυτός αλλάζει πρόσωπο για να υπενθυμίσει ότι ούτε έχουμε καθαρίσει απ’ αυτόν, ούτε μπορεί κανείς να μας διασφαλίσει ότι κάποια ώρα θα συμβεί.

Πριν από τη μετάλλαξη Δέλτα το κυρίαρχο σενάριο ήταν η επίτευξη της ανοσίας με τους εμβολιασμούς και τα αντισώματα στο 70% του πληθυσμού. Τώρα αναζητείται παραπάνω ποσοστό εμβολιασμών και κανείς δεν ξέρει αν η μετάλλαξη Ε, D, F θα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τα σημερινά εμβόλια ή αν θα κολλάνε όλοι από την αρχή.

Μια πιο ψύχραιμη ανάλυση βεβαίως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη σε ένα τέτοιο φαινόμενο έδρασε όσο πιο γρήγορα μπορούσε, ποτέ άλλοτε δεν «βρέθηκαν» εμβόλια σε οκτώ μήνες, άρα στο εγγύς μέλλον είτε με τα ίδια είτε με πιο βελτιωμένα, είτε με κάποια αντιιικά φάρμακα, η επιστήμη θα υπερισχύσει και θα απελευθερώσει την κοινωνία.

Μέχρι τότε βεβαίως θα βαδίζουμε στην αβεβαιότητα και το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα του κορωνοϊού θα «γράψει» και τρίτη χρονιά εφόσον θα κυριαρχήσει αυτή η νέα μετάλλαξη που κολλάει τόσο γρήγορα τους ανεμβολίαστους, αλλά και το ένα τρίτο των εμβολιασμένων (στοιχεία των υπηρεσιών υγείας του Ισραήλ, χώρας με τεράστια εμβολιαστική κάλυψη).

Και τούτο γιατί, παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι και να κολλήσουν θα έχουν από μηδαμινές μέχρι μικρές επιπλοκές υγείας, αλλά φτάνουν και περισσεύουν οι ανεμβολίαστοι για να δημιουργήσουν έναν ακόμα εφιαλτικό χειμώνα στις οικονομίες και τις αγορές του κόσμου.

Είναι λοιπόν «φονικός» ο συνδυασμός με το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού και την τρομακτική ταχύτητα εξάπλωσης του ιού λόγω της νέας μετάλλαξης, με απολύτως λογικό αποτέλεσμα να αναβάλλει για άγνωστο χρόνο κάθε σχέδιο κανονικότητας που είχαμε στο μυαλό μας μόλις λίγες ημέρες πριν. Και φυσικά ουδείς γνωρίζει το επόμενο στάδιο ποιο θα είναι, τι θα σκεφτεί η επόμενη μετάλλαξη για να επιβιώσει και για πόσο.

Τι θα συμβεί λοιπόν από εδώ και στο εξής; Θα αρχίσουμε πάλι τα ίδια, κλειστές οικονομίες και δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ σε επιδοτήσεις επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων μέχρι τη λήξη του νέου κύματος ή των νέων κυμάτων για μήνες; Η απάντηση είναι αρνητική γιατί απλούστατα τα λεφτά τελειώνουν σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο και εκτός από το τέλος των χρημάτων, υπάρχει και μια ηθική βάση που ήδη αρχίζει να συζητείται σε αρκετές κοινωνίες, πιο αυστηρές από τη δική μας, όπως εκείνες της βόρειας Ευρώπης. Ότι δηλαδή, γιατί ενώ έχουμε τα διαθέσιμα όπλα, που είναι τα εμβόλια, να καθορίζει τις τύχες μας ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων.

Ήδη μεγάλη μερίδα των κοινωνιών του πλανήτη αναρωτιέται αν η πανδημία συνεχίσει να υφίσταται ακόμα για μια ολόκληρη χρονιά -το 2022 ας πούμε- τι άλλο μπορεί να γίνει εκτός από υποχρεωτική αργία και περιορισμό για όσους δεν εμβολιάζονται; Διχασμός της κοινωνίας; Σίγουρα Ναι. Ο θάνατός σου η ζωή μου; Ίσως. Αλλά για ποιον; Τον εμβολιασμένο ή τον μη εμβολιασμένο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.