Ποιοί ηγέτες θα συνδέσουν το όνομα τους με το 2024;

Θα νικήσει η Λεπέν στις Ευρωεκλογές; Θα επανέλθει ο Τραμπ; Θα επιβιώσει ο Ζελένσκι;

Του Κώστα Πετρόπουλου

Το 2023 έληξε με δύο πολεμικές συρράξεις να βρίσκονται σε εξέλιξη, με μία επισιτιστική κρίση και αναπόφευκτα με μία νέα οικονομική κρίση προ των πυλών. Από την πληθώρα των ηγετών που ξεχωρίζουν στη διεθνή σκακιέρα επιλέξαμε εκείνους που θα πρωταγωνιστήσουν το 2024, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες.

Αυτή η χρονιά προβλέπεται δύσκολη για τον Ζελένσκι καθώς η Ευρώπη φαίνεται να ξέχασε την Ουκρανία.

 

Βολοντιμίρ Ζελένσκι:

Πρόεδρος της Ουκρανίας. Όταν τα στρατεύματα της Ρωσίας πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία όλοι πίστευαν ότι ο αυτός ο ηθοποιός που έγινε πρόεδρος θα εγκατέλειπε τη χώρα στα χέρια μιας κυβέρνησης μαριονέτας του Πούτιν. Ο Ζελένσκι απέδειξε ότι είχε θάρρος, έμεινε στο Κίεβο και μετά ξεκίνησε μία εκστρατεία ενημέρωσης στα κοινοβούλια διαφόρων χωρών ενώ ταυτόχρονα ζητούσε διεθνείς ενισχύσεις και οπλισμό νέας τεχνολογίας για το στρατό του.

Αλλά το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο κόσμος ήδη ασχολείται με τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι Ουκρανοί είναι εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια συνεχούς πολέμου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν ότι η άνοδος του κόστους ζωής δεν τους επιτρέπει να είναι γενναιόδωροι με τους Ουκρανούς. Ενώ οι πολιτικοί της ΕΕ υπολογίζουν το πιθανό κόστος που θα έχει για τους ίδιους αλλά και τον προϋπολογισμό της ενωμένης Ευρώπης η ένταξη μιας κατεξοχήν αγροτικής χώρας, κατεστραμμένης από τον πόλεμο, στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά.

Ντόναλτ Τουσκ:

Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που διετέλεσε και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κέρδισε ξανά τις εκλογές στη χώρα του με ένα πρόγραμμα δημοκρατικό, σύγχρονο, με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη. Έτσι μετά από οκτώ χρόνια στα χέρια μίας δράκας υπερσυντηρητικών εθνικιστών, η Πολωνία επέστρεψε τον Οκτώβριο στο κατώφλι μίας νέας εποχής.

Ο 66χρονος βετεράνος πολιτικός ηγήθηκε ενός συνασπισμού κομμάτων που περιλαμβάνουν δυνάμεις από την κεντροδεξιά έως την αριστερά. Και απέδειξε ότι μπορούσε να νικήσει ένα σύστημα που χρησιμοποιούσε τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης και τα δημόσια ταμεία της Πολωνίας για να τον αντιμετωπίσει. Η νίκη του έδωσε ελπίδα σε μία Ευρώπη που παρακολουθεί τις ακροδεξιές λαϊκίστικες δυνάμεις να βγαίνουν από το περιθώριο και να διεκδικούν την εξουσία.

Τώρα βέβαια πρέπει να προχωρήσει χωρίς να σκεφτεί το πολιτικό κόστος, σε μία σειρά από αλλαγές στη νομοθεσία, από τις εκτρώσεις μέχρι το προσφυγικό. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συγκρουστεί με τη γειτονική Γερμανία καθώς υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει το αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β Παγκοσμίου πολέμου, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κι όλα αυτά με τον φόβο μίας ρωσικής νίκης στην διπλανή Ουκρανία.

Ντόναλντ Τραμπ 

Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με το σύνθημα «Δεν θα σταματήσω να μάχομαι για εσάς». Παρόλο που αντιμετωπίζει αρκετά νομικά κωλύματα, συμπεριλαμβανομένων ομοσπονδιακών κατηγοριών για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Όμως ο επιτήδειος επιχειρηματίας, έχει δείξει ότι δεν πτοείται από καταδίκες κι ότι διαθέτει έναν αληθινό στρατό από φανατικούς υποστηρικτές. Τα αποδίδει όλα σε πλεκτάνες των Δημοκρατικών και συνεχίζει να προωθεί την ακροδεξιά του ατζέντα.

Πρόσφατα δήλωσε ξανά την αντίθεση του στις εκτρώσεις και ότι αν ο αμερικάνικος λαός του δώσει άλλη μία νίκη στις εκλογές θα συνεχίσει τη σκληρή του στάση του απέναντι στους μετανάστες. Συνεχίζει επίσης τις επιθέσεις του κατά των τρανς ατόμων, ενώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στην Κίνα. Οπότε το μέλλον των ΗΠΑ αλλά και του πλανήτη φαίνεται δυσοίωνο, όσο ο Τραμπ έχει απέναντί του τον γηράσκοντα Τζο Μπάιντεν.

 

Μαρίν Λεπέν:

Πρόεδρος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές όπου οι δημοκράτες Γάλλοι όπου κι αν ανήκαν προσπαθούσαν να κρατήσουν τους ακροδεξιούς μακριά από δημόσια αξιώματα, η κατάσταση φαίνεται τώρα να αλλάζει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μπορεί και να ψηφίσουν την Λεπέν. Μία διαφορετική εικόνα από το 2017 όπου σε ανάλογη δημοσκόπηση μόνο το 30% δήλωνε κάτι αντίστοιχο. Ταυτόχρονα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις  για τις ευρωεκλογές φέρνουν το κόμμα της στην πρώτη θέση, πολύ μπροστά από την παράταξη του προέδρου Μακρόν.

Μπορεί η Εθνική Συσπείρωση να μην επιδιώκει πια το Frexit, ο μεγάλος φόβος όμως της ΕΕ είναι ότι η Λεπέν θα υπονομεύσει την υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία, εξαιτίας των μακροχρόνιων δεσμών της με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις φήμες, οι γαλλικές τράπεζες κάνουν τώρα τεστ αντοχής όχι μόνο για μια νέα οικονομική κρίση, αλλά και για την περίπτωση νίκης της Λεπέν.

Θα αλλάξει η Γαλλία πολιτική πορεία; Κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα, πάντως η Λεπέν έχει επωφεληθεί τα μάλα από την πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν. Καθώς ο τωρινός πρόεδρος αντιμετώπιζε έξι μήνες διαμαρτυριών, απεργιών και συγκρούσεων πολιτών με την αστυνομία, η Λεπέν ήταν στην Εθνοσυνέλευση και δούλευε αθόρυβα για την οικοδόμηση της αξιοπιστίας της, προσπαθώντας να αποβάλλει την εξτρεμιστική ρετσινιά των χρόνων του πατέρα της.

Γιαχία Σινουάρ:

Ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «Θα ανακαλύψουμε στον Γιαχία Σινουάρ και θα τον σκοτώσουμε», δήλωνε τον περασμένο μήνα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ. «Και απευθύνομαι στους κατοίκους της Γάζας, αν τον βρείτε πριν από εμάς, παραδώστε τον και θα τελείωσει ο πόλεμος».

Ο Υπουργός μιλούσε για τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι αυτός οργάνωσε την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε αναπάντεχα έναν νέο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Ο Σινουάρ πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε φυλακές στο Ισραήλ, καταδικασμένος τετράκις σε θάνατο, προτού απελευθερωθεί πριν από 12 χρόνια σε μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Σινουάρ αιφνιδίασε το Ισραήλ με μία ανάλογη τακτική σύλληψης ομήρων με αποτέλεσμα την πιο θανατηφόρα ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χαμάς  πιθανότατα θα συνεχίσει να κρατάει τους ομήρους ως διαπραγματευτικό χαρτί για τον μεγαλύτερο στόχο του: Να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 7.677  «τρομοκράτες» σύμφωνα με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ οι μάχες συνεχίζονται, οι μαχητές της Χαμάς δεν υποχωρούν και η διεθνής πίεση κατά της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ με θύματα πολλούς αμάχους αυξάνεται. Κάπως έτσι ο Σινουάρ μέσα στους επόμενους μήνες θα παίξει καθοριστικό ρόλο -αν επιζήσει- στην επίλυση ή την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

andro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.