Πανηγύρια και εκλογές!

Γράφει ο Γιώργος Παντάκης

Αύγουστος. Ο μήνας της Παναγίας και των διακοπών. Αυτός ο αχτύπητος καλοκαιρινός συνδυασμός, ό, τι καλύτερο για την αγαπημένη και διαχρονική ελληνική παράδοση των πανηγυριών. Αυτό το υπαίθριο φαινόμενο, που ζωντανεύει τα χωριά, που φέρνει μαζί τους μονίμους κατοίκους με τους “ξενιτεμένους” που γυρίζουν στα εξοχικά τους, αλλά και τους τουρίστες που επέλεξαν τον τόπο για τις δικές τους διακοπές.

Σε ένα από αυτά τα πανηγύρια βρεθήκαμε και εμείς φέτος με κάποιους φίλους. Στη Λακωνία, και συγκεκριμένα στην πλατεία του Μυστρά. Μια ωραία πλατεία κάτω από το βλέμμα της Καστροπολιτείας και του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, με 4 “φαγάδικα” και εναν ωραίο φούρνο που, μέσα στα πολλά, είχε να προσφέρει στην καρδιά του καλοκαιριού κουραμπιέδες και μελομακάρονα! Κάτι που βέβαια στη Πελοπόννησο συνηθίζεται. Έξω από το φούρνο αυτό καθόμαστε και εμείς, απολαμβάνοντας τη γουρουνοπούλα, το αρνί στην λαδόκολλα, τα καλαμάκια και την τυροκαυτερή του πανηγυριού, με συνοδεία μπύρες και μπόλικο κρασί, με το μυαλό, θέλοντας και μη, να πηγαίνει και λίγο στο χειμώνα που έρχεται, παρασυρμένο από τις εικόνες των χριστουγεννιάτικων γλυκών.

Φυσικά, σε ένα πανηγύρι που γίνεται 40 ημέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δεν νοείται να μην υπάρχει και η παρουσία υποψηφίων. Είναι και αυτοί, κατά κάποιο τρόπο, μέρος της παράδοσης. Εξαρτάται από τον κάθε υποψήφιο αν αυτό γίνεται με καλό ή κακό τρόπο.

Εκεί στο Μυστρά συνάντησα έναν παλιό μου γνώριμο, τον αδελφό ενός πολύ καλού μου φίλου, το Θάνο το Μιχελόγγονα. Υποψήφιο στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας με τον νέο εκλεκτό της ΝΔ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δημήτρη Πτωχό.

Ο Θάνος, σε ηλικία σχεδόν 40 ετών, στο μεταίχμιο μεταξύ νεότητας και ωριμότητας, οικογενειάρχης πατέρας δύο παιδιών και οικονομολόγος στο επάγγελμα, πραγματικά με εντυπωσίασε με τις απίστευτες γνώσεις του και το ενδιαφέρον του για τον νομό. Απίστευτος, διαβασμένος, ενημερωμένος, αλλά ταυτόχρονα πρόθυμος να ακούσει το συνομιλητή του για νέες πληροφορίες ή συμβουλές. Κυρίως δε, με εντυπωσίασαν οι γνώσεις του πάνω στα θέματα περιβάλλοντος (φυσικού και πολιτιστικού) και τουρισμού, που ολοφάνερα δεν ήταν προϊόν μόνο θεωρητικής αναζήτησης, αλλά και πρακτικής εμπειρίας. Οι απόψεις και οι ιδέες του στα ζητήματα αυτά είναι άλλωστε, κατά δήλωσή του, και ο λόγος που επέλεξε, πριν μερικά χρόνια, να ασχοληθεί με τα κοινά. Αρχικά στα πλαίσια των τοπικών κομματικών οργάνων της ΝΔ, και στη συνέχεια ως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σπαρτιατών. Γιατί θεωρούσε πως δεν είχε κανένα νόημα να έχει τις απόψεις του, αν έμενε στα λόγια και δεν επεδίωκε και εμπράκτως την υλοποίησή τους. Και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο γιατί επιδιώκει πλέον να το κάνει και σε επίπεδο νομού και περιφέρειας.

Από την δραστηριοποίηση ανθρώπων όπως ο Θάνος στα κοινά, θεωρώ πως μόνο οφέλη μπορεί να έχει ο τόπος τους. Όχι μόνο για τις γνώσεις και την εμπειρία τους, ούτε μόνο για τις προσωπικές τους απόψεις. Αλλά κυρίως για την εγγενή διάθεση προσφοράς. Για αυτό άλλωστε θεωρώ ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δ. Πτωχός τον επέλεξε. Άτομα σαν το Θάνο είναι χρήσιμα έως πολύτιμα για κάθε τοπικό άρχοντα. Διότι βοηθάνε όχι μόνο στην ανάδειξη προβλημάτων του τόπου τους, αλλά και στην εξεύρεση και υλοποίηση λύσεων. Ιδέες και απόψεις (μπορούν να) έχουν όλοι. Ενδιαφέρον να τις υποστηρίξουν εμπράκτως, όχι πάντα.

Ανέφερα στην αρχή ότι η παρουσία υποψηφίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πανηγύρια του Αυγούστου. Ακόμα και εκεί όμως, υπάρχει διάκριση Υπάρχουν οι υποψήφιοι που παρουσιάζονται μόνο τότε, σε στιγμές όπως είναι τα πανηγύρια. Χαλαρές και ευχάριστες, να τους δει πολύς κόσμος και να δουν πολύ κόσμο. Υπάρχουν και υποψήφιοι που δε θυμούνται να είναι παρόντες μόνο στα πανηγύρια και στις ευχάριστες καταστάσεις. Μετά από δεκάδες χρόνια στο χώρο, έχω δει πολλούς και από τις δύο κατηγορίες, και θεωρώ ότι μπορώ να τους διακρίνω.

Ο Θάνος θεωρώ χωρίς επιφύλαξη πως είναι στην δεύτερη κατηγορία. Μακάρι και ο κόσμος να εκτιμήσει την αξία του, την θέληση του, τον ζήλο και την όρεξη του να δημιουργήσει. Διότι τα ωφελη τους θα είσαι μεγάλα, και για τους ίδιους και για τον τόπος τους.

Καλή επιτυχία Θάνο. Εμείς όπως και να’ χει θα τα ξαναπούμε του χρόνου, στο ίδιο πανηγύρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.