Ο ρόλος του σταυρού και του κομποσκοινιού στην ζωή των νέων

Γράφουν οι φοιτητές της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων Γεώργιος Τσουμάνης και Χρήστος Πουλουξής,

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά το 93% των Ελλήνων είναι ή τουλάχιστον δηλώνουν πως είναι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πάνω σε αυτό αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την έρευνα που ακολουθεί. Η έρευνα έχει στόχο να φανερώσει τον ρόλο που διαδραματίζει ο σταυρός και το κομποσκοίνι στη ζωή των νέων. Ο σταυρός εθεωρείτο κάποτε ο πιο ατιμωτικός τρόπος θανάτου. Σήμερα είναι ο συνοδοιπόρος μας στην ζωή.

Όπως λέει κι ο Ιερός Χρυσόστομος: “Αυτό το καταραμένο σύμβολο της χειρότερης τιμωρίας έχει γίνει ποθητό και αξιαγάπητο”. Ο Κύριος και Θεός μας μαρτύρησε στον Σταυρό. Το κομποσκοίνι βέβαια δεν είναι ένα ακόμη βραχιόλι της μόδας. Ο ρόλος του είναι ένας, αυτός της προσευχής! Ο Άγιος Παΐσιος είπε: “Το κομποσκοίνι είναι μια κληρονομιά, μία ευλογία, που μας έχουν αφήσει οι Άγιοι Πατέρες μας και μόνο για αυτό έχει μεγάλη αξία, βλέπεις, σε κάποιον αφήνει ο παππούς του μια κληρονομιά για ένα ασήμαντο πράγμα και το έχει μετά σαν φυλαχτό, πόσο μάλλον το κομποσκοίνι που μας το άφησαν κληρονομιά οι Άγιοι Πατέρες μας”. Η ευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με” είναι ο συνοδοιπόρος μας στην μετάνοια και το κομποσκοίνι είναι αυτό που μας βοηθά.

Για να ανακαλύψουμε επιτυχώς και επακριβώς τον ρόλο που κατέχει ο σταυρός και το κομποσκοίνι στη ζωή των νέων, αποφασίσαμε με τον συμφοιτητή μου να προβούμε σε μία δημοσιοποίηση η οποία απευθύνεται σε νέους ηλικίας δεκαέξι (16) με εικοσιτριών (23) ετών, διότι σύμφωνα με την επιστήμη ανάμεσα σε αυτές τις ηλικίες λαμβάνει χώρα η πνευματική αναζήτηση, να σημειωθεί πως οι νέοι ήταν διαφόρων οικονομικών στρωμάτων και πολιτικής πεποιθήσεως. Ερωτήθηκαν τα κάτωθεν:

1. Φοράς σταυρό ή κομποσκοίνι;
2. Γιατί φοράς; / Γιατί δεν φοράς;
3. Πώς αισθάνεσαι που φοράς; / Πώς αισθάνεσαι που δεν φοράς;

Συνολικά ερωτήθηκαν εκατό (100) νέοι και απάντησαν άπας, από τις απαντήσεις δημιουργήθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία.

Τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Σταυρό φορούν το 31%
Κομποσκοίνι το 25%
Και τα δύο το 12%
Κανένα από τα δύο το 32%

Όπως παρατηρούμαι οι νέοι που φοράνε σταυρό είναι περίπου ίσοι στον αριθμό με αυτούς που δεν φοράνε κανένα από τα δυο (ούτε σταυρό, ούτε κομποσκοίνι), μιας και την διαφορά την κάνει μόλις ένα άτομο.

Όπως επίσης παρατηρούμε το 68% των νέων φορούν ή ένα από τα δύο ή και τα δυο, Όπως φαίνεται από τα υπόλοιπα στοιχεία, η επιθυμία για να φορέσουν ένα από τα δύο είναι αρκετά μεγάλη.

Ακολουθούν οι απαντήσεις που έδωσαν οι νέοι στην δεύτερη ερώτηση που παραθέσαμε, (Γιατί φοράς; / Γιατί δεν φοράς;), κατηγοριοποιημένες ανάλογα. Ως αποτέλεσμα έχουμε ότι:

Το 16% των νεών φοράει γιατί έτσι νιώθει προστασία και ενδυναμώνεται,

Το 11% γιατί έτσι νιώθει την παρουσία του Θεού,

Το 23% γιατί αποτελούν σύμβολα της πίστεως τους,

Το 7% γιατί είναι ενθύμιο,

το 11% γιατί έχει γίνει συνήθεια και κατά επέκταση αποτελεί παράδοση

Το 10% τα φοράει ως κοσμήματα

Παρατηρούμε ότι συνολικά σε αυτή την ερώτηση απάντησε το 78% των νέων που συμμετείχε στη δημοσκόπηση μιας και το 10% δεν φοράει σε καθημερινή βάση και το υπόλοιπο 22% αποτελείτε από αυτούς που δεν έχουν λόγο να φορέσουν, αυτούς που δεν πιστεύουν, άθρησκους και άθεους.

Και ολοκληρώνουμε με τα αποτελέσματα από την τρίτη και τελευταία ερώτηση που παραθέσαμε στους νέους, (Πώς αισθάνεσαι που φοράς; / Πώς αισθάνεσαι που δεν φοράς;), χωρισμένο σε δυο κομμάτια, το πρώτο σε αυτούς που αισθάνονται την παρουσία και την χάρη του Τριαδικού Θεού το 60% των νέων και δεύτερο σε αυτούς που δεν αισθάνονται την παρουσία και την χάρη του Τριαδικού Θεού 40% των νέων.

Εν κατακλείδι, από το 68% που φοράει σταυρό ή κομποσκοίνι ή και τα δυο το 60% αισθάνεται την παρουσία και την χάρη του Τριαδικού θεού ενώ το 8% δεν γνωρίζει τι είναι αυτό το οποίο αισθάνεται, έτσι προκύπτει το 40% αυτών των οποίο δεν αισθάνονται την παρουσία και την χάρη του Τριαδικού Θεού το οποίο αποτελείται κατά 22% από τους νέους που δεν έχουν λόγο να φορέσουν, αυτούς που δεν πιστεύουν, άθρησκους και άθεους, κατά 10% από αυτούς δεν φοράνε σε καθημερινή βάση και κατά 8% που δεν γνωρίζουν τί είναι αυτό το οποίο αισθάνονται.

Από αυτή την έρευνα γεννιούνται πολλά συμπεράσματα και πολλά ερωτήματα. Εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τις δύο τελευταίες κατηγορίες. Αρχικά με την κατηγορία των νέων οι οποίοι δεν γνωρίζουν γιατί φορούν σταυρό ή κομποσκοίνι. Έπειτα θα ασχοληθούμε με την κατηγορία των νέων οι οποίοι δεν φορούν τίποτα από τα δύο. Το 18% των οι οποίοι είτε δεν ξέρουν γιατί φορούν είτε δεν το φορούν συνεχώς. Αυτοί οι νέοι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν την πραγματική αξία τους. Τα θεωρούν απλά κοσμήματα. Πολλοί είναι οι νέοι (και όχι μόνο) οι οποίοι δηλώνουν πως πιστεύουν στον Θεό και όχι στην Εκκλησία και στους παπάδες, η Εκκλησία όμως δεν είναι μόνο ο Θεός αλλά η ενότητα κληρικών, μοναχών και λαϊκών.

Ο Χριστός είπε στον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος ομολόγησε τη θεότητα Του: “εσύ είσαι ο Πέτρος, και πάνω σε αυτήν την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου, και δεν θα την κατανοήσουν οι δυνάμεις του Άδη”. (Ματθ.16,18), όπως είπε και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Εκκλησία είναι “Ο βίος και η ζωή” και όχι το οικοδόμημα. Βλέπουμε μια απέχθεια προς τα θρησκευτικά σύμβολα. Με αυτή την σκέψη όμως κάποιος μένει μακριά από τον Θεό. Εκτός από τους ίδιους ευθύνεται και το οικογενειακό περιβάλλον.

Για αιώνες οι γονείς γαλούχιζαν τα παιδιά κοντά στην Εκκλησία. Όμως σήμερα οι γονείς προτιμούν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες κλπ. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί απομακρύνονται οι νέοι από τον Θεό; Πρέπει να ξυπνήσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε πρέπει να βάλουμε νόημα αυτήν ζωή μας, πρέπει να βάλουμε τον Χριστό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.