Μίμηση κωμική…

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Η λέξη «αλλαγή» μπήκε στο πολιτικό λεξιλόγιο από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Την εισήγαγε στις εθνικές εκλογές του 1977, αλλά δεν φαίνεται να είχε ιδιαίτερη απήχηση στους πολίτες.

Το «συμβόλαιο με το λαό» ήταν η υπόσχεση που ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εξαιρετικά ισχυρός. Η οικονομική ανάπτυξη συνεχιζόταν, ενώ είχε κάνει τις πρώτες μεγάλες κρατικοποιήσεις. Ενα χρόνο πριν από τις εκλογές του 1981, ο Κων. Καραμανλής πέρασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού είχε υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να τον ευγνωμονούν εσαεί αι γενεαί πάσαι…

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην αναμέτρηση με τον Γιώργο Ράλλη του 1981, προέταξε στον προεκλογικό του αγώνα το σύνθημα της «αλλαγής». Σε όποια συγκέντρωση εμφανιζόταν, με την εκφώνηση του συνθήματος, το ακροατήριο εκστασιαζόταν. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος των πολιτών που είχε μείνει στο περιθώριο, που του δημιουργούσαν προβλήματα εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων και θεωρούσε ότι για το κράτος ήταν πολίτης δεύτερης κατηγορίας, άκουγε το σύνθημα της αλλαγής και ένιωθε ότι τον αφορούσε προσωπικά. Θεωρούσε, επίσης, ότι το κράτος είχε εγκαταλείψει τον πολίτη στα κοινωνικά ζητήματα της περίθαλψης, της σύνταξης, της παιδείας, της ισότητας. Ετσι, βάθαινε το σύνθημα της αλλαγής και γινόταν η λύση στα προβλήματά τους. Με αυτό το σύνθημα ο Ανδρέας Παπανδρέου, και παρά το δύσκολο χαρακτήρα του, σάρωσε στις εκλογές του 1981. Αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, ανεξάρτητα αν η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του, με δανεικό χρήμα, παρόλο που ανακούφισε τους «μη προνομιούχους», ωστόσο ξέφυγε ανεξέλεγκτα η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.

Σ’ αυτές τις εκλογές, εκεί που ο Ανδρέας Παπανδρέου κρεμούσε «τα άρματα», έρχεται ο καημένος ο Τσίπρας και κρεμάει την «αλλαγή» προς τα πίσω, τον Μιθριδάτη σπιτουλίνι-αραχτουλίνι, τη φόρα της Πόπης που «δεν ήθελε να πολιτευθεί γιατί είναι δημοσιογράφος και τι θα σκέφτονταν οι τηλεθεατές; Οτι τους κορόιδευε με όσα τους έλεγε;», την Ελενα που, επίσης, δεν ήθελε να πολιτευθεί γιατί είναι δημοσιογράφος και δεν ήθελε κομματική σφραγίδα, το κακέκτυπο «συμβόλαιο» του παλαιού συμβολαίου και άλλα τινά, κακοποιώντας τον κτήτορα του ΠΑΣΟΚ. Ενας Θεός ξέρει πόσες ώρες θα έχει περάσει στον καθρέφτη του αντιγράφοντας τις χειρονομίες του Ανδρέα, βλέποντας ταυτόχρονα κασέτες από τις ομιλίες του στη Βουλή, για να μάθει πώς τόνιζε τις λέξεις και πού έβαζε στίξη, πώς έσερνε τη φωνή του, πώς κουνούσε τα χέρια του σε χαιρετισμό των οπαδών και πώς απαντούσε από την εξέδρα στα συνθήματα που έφταναν από κάτω. Για ζιβάγκο δεν βοηθάει ο καιρός. Αλλά για να κάνει τους πασόκους να τον βλέπουν και να εξοργίζονται, μια χαρά τα πάει.

Υστερόγραφο

Ξύπνησε ο Ανδρουλάκης! Κατήγγειλε τον Τσίπρα για τυμβωρυχία…

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.