Το μεταναστευτικό ζήτημα και το δικαίωμα της αξίας του ανθρώπου

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Όλοι μας βλέπουμε καθημερινά μετανάστες. Μια αναγωγή στην αρχή της αξίας του ανθρώπου θα βοηθήσει στο να ανακαλυφθεί ο προσήκων τρόπος μεταχείρισης τους από την πολιτεία αλλά και από εμάς .

Ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου αποτελεί υπέρτατη αξία σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Διαπνέει την έννοια κάθε άλλης διάταξης αλλά και την μορφή του πολιτεύματος. Γεννιέται έτσι δέσμευση και όχι απλώς κατεύθυνση.

Η τηλεόραση με βάση το Σύνταγμα δέχεται τον έλεγχο του κράτους για το σκοπό τη αξίας του ανθρώπου. Τα βασανιστήρια και η βία κάθε μορφής απαγορεύονται , αλλά και η οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται βλάπτοντας την αξία του ανθρώπου. Το ελληνικό Σύνταγμα δίνει λοιπόν στα πρώτα του άρθρα το στίγμα για την κοινωνία που επιθυμεί και επιτάσσει.

Είναι όμως μόνο ελληνικό το φαινόμενο ‘της αξίας του ανθρώπου’; Ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος αναγνωρίζει οικουμενικά δικαιώματα. Σύμφωνα με την οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα (10-12-1948) η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας. Ο Χάρτης Θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ κατοχυρώνει το απαραβίαστο της αξιοπρέπειας την ακεραιότητα αλλά και την ρήτρα για αξιοπρεπή εργασία, που σέβεται την ασφάλεια την υγεία , την αξιοπρέπεια.

Η μορφή του ελληνικού πολιτεύματος είναι ανθρωποκεντρική. Αυτό σημαίνει ότι σέβεται κάθε αυθύπαρκτη οντότητα και το οργανωμένο κράτος έχει πρωταρχική υποχρέωση να προστατεύει κάθε ανθρώπινη ζωή. Οποιαδήποτε κάκωση ή εξευτελιστική μεταχείριση ανθρώπου από άνθρωπο δεν συνάδει με την ελληνική έννομη τάξη.

Επειδή το μεταναστευτικό ζήτημα θα μας απασχολεί για καιρό, καιρός είναι να καταλάβουμε την συνταγματικά θεσμοθετημένη και οικουμενικά αναγνωρισμένη κατεύθυνση της συμπεριφοράς μας καθώς και των πολιτικών δυνάμεων ,ως ζήτημα που δεν επιδέχεται πολιτικό καιροσκοπισμό και λεονταρισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.