Κανείς βουλευτής των ΑΝΕΛ υποψήφιος με ΝΔ

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Η διάσταση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον φανερή, αν όχι επίσημη. Η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ αναμένεται να λάβει αποφάσεις. Δε θεωρείται ότι αυτές θα είναι ριζικές, οι ισορροπίες όμως έχουν πλέον διαταραχθεί και αναμένονται εξελίξεις που θα τις επιτείνουν περισσότερο.

Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο από τις εξελίξεις στο Μακεδονικό, όπου η διάσταση απόψεων ήταν γνωστή, είχε όμως προσωρινά επιλυθεί με ελαφρά υποχώρηση των ΑΝΕΛ. Το ζήτημα είχε μπει στον πάγο εν αναμονή εξελίξεων κι έπειτα ήρθε η ιστορία της Novartis που συσπείρωσε τους κυβερνητικούς και έβαλε το Μακεδονικό κάτω από το χαλί.

Η νέα αφορμή διάστασης ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν, από τον μίνι ανασχηματισμό που προκάλεσε η παραίτηση Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου. Η μειωμένη κατά μία θέση εκπροσώπηση των ΑΝΕΛ στο νέο σχήμα σε συνδυασμό με την είσοδο του Φώτη Κουβέλη τελικά ίσως πετύχει τη ρήξη που σωρεία άλλων ζητημάτων ιδεολογικής έως και αξιακής διαφωνίας των δύο εταίρων δεν έφερε. Η υποβάθμιση των ΑΝΕΛ και η επιβράβευση Κουβέλη ήταν κατά κοινή ομολογία ειλημμένες αποφάσεις του πρωθυπουργού, η υλοποίησή τους όμως προγραμματιζόταν προεκλογικά, για να δείξει στο αριστερό κοινό ότι δεν ταυτίζεται με τον Καμμένο και να κάνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Το επεισόδιο όμως με τους δύο υπουργούς την έφερε νωρίτερα, και μαζί έφερε τη δυσαρέσκεια ΑΝΕΛ και Καμμένου. Στη λίστα δυσαρεστημένων που είχαν ήδη συγκροτήσει οι “κομμένοι” προστέθηκαν όσοι ανέμεναν υπουργοποίηση και έμειναν στην απ’ έξω, και όπως γίνεται αντιληπτό σε μια ΚΟ 8 βουλευτών ο καθένας μετράει. Και ο ίδιος ο Καμμένος όμως δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη συγκατοίκηση που του επιβλήθηκε με τον Κουβέλη, όχι μόνο γιατί είναι φανερή η πρόθεση του πρωθυπουργού να τον ελέγχει μέσω του αναπληρωτή του αλλά και γιατί φάνηκε ότι αντιλαμβάνεται το ΥΠΕΘΑ ως το χώρο όπου στέλνει όποιον είναι υποχρεωμένος να βολέψει.

Και σαν να μην έφτανε αυτό από την πρώτη κιόλας ημέρα συνεργασίας με τον Κουβέλη προέκυψε το ζήτημα με την αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών στον Έβρο. Μαζί προέκυψαν και οι πρώτες διαφωνίες στο χειρισμό, πραγματικό και επικοινωνιακό, που λίγες μέρες μετά εκδηλώθηκαν δημόσια με τρόπο που κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα είναι και προσωπικό. Και για να επιτείνει ακόμα περισσότερο το κλίμα ο πρωθυπουργός φρόντισε με τη στάση του να δείξει την προτίμησή του στο Φώτη Κουβέλη σε σχέση με το συνεταίρο του.

Ακολούθησε η επικοινωνιακή επίθεση αγάπης του Σταύρου Θεοδωράκη στον Τσίπρα, που είχε ανάλογη αντιμετώπιση από τον πρωθυπουργό και δημιούργησε τις φήμες ότι το Ποτάμι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ.

Και το κερασάκι στην τούρτα προστέθηκε από το επεισόδιο με τον Ιβάν Σαββίδη. Τον οποίο το Μαξίμου αρνείται να καλύψει και οι φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν επιτέλους απεξάρτηση από το πρόσωπο και το κόμμα του τοξικού, μπλεγμένου και ακροδεξιού Καμμένου όλο και πληθαίνουν. Χαρακτηριστικό περιστατικό η δημόσια αντιπαράθεση Αννέτας Καββαδία-Δημήτρη Καμμένου τις προηγούμενες ημέρες, στην οποία κυριολεκτικά είδαμε δύο βουλευτές του ίδιου συνασπισμού να βρίζονται ανοικτά! Φαίνεται πλέον ότι η κατάσταση.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε τόσες φορές αναμείνει τη διάσταση Τσίπρα-Καμμένου και έχουμε διαψευστεί που διστάζω πλέον να προβλέψω οτιδήποτε. Η αγάπη τους για την εξουσία και την καρέκλα μετράει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε πολιτική ή ιδεολογική τους διαφωνία, και είναι παράγοντας αστάθμητος. Είναι πάντως δεδομένο πως έχει στηθεί ένα σκηνικό στο οποίο θα μπορούσε να σταθεί το σενάριο να χωρίσουν οι δρόμοι τους.

Σε κάθε περίπτωση ένα πράγμα μπορούμε να πούμε για σίγουρα: Δε δεχόμαστε οποιοσδήποτε νυν βουλευτής των ΑΝΕΛ να βρεθεί σε ψηφοδέλτιο της ΝΔ! Ούτε για να πέσει η κυβέρνηση ούτε για παραταξιακή συσπείρωση ούτε για οτιδήποτε.

Ο Πάνος Καμμένος και το μόρφωμα των ΑΝΕΛ θα καταγραφούν στην ιστορία ως οι υπεύθυνοι για τα γεγονότα του 2012.

Διέσπασαν την παράταξη την πιο κρίσιμη ώρα, προκάλεσαν το χαμηλότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της στις 6 Μάιου, έδωσαν το φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ που αντί να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή ανέλαβε ρόλο συγκυβερνήτη και τελικά δέσμευσαν τον Αντώνη Σαμαρά σε μια συγκυβέρνηση που τον περιόριζε και τον ανάγκαζε να διαχειρίζεται μια κρισιμότατη ιστορικά περίοδο προσπαθώντας να κρατά ισορροπίες.

Πρωτοστάτησαν για τρία χρόνια σε μια υστερία λαϊκισμού, ξεπέρασαν κάθε όριο και κάθε ηθικό φραγμό κάνοντας αντιπολίτευση στο Σαμαρά, υιοθέτησαν μια άκρως διχαστική ρητορική για προδοσίες και κρεμάλες στο Σύνταγμα. Δε δίστασαν να συμμαχήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουν ένα μικρό μερίδιο εξουσίας, και όταν τελικά ανέλαβαν υποχώρησαν σε όλες τις συγκρούσεις με το ΣΥΡΙΖΑ και αναίρεσαν κάθε ιδεολογική αξία που πίστευαν και κάθε πολιτική που υπερασπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Πρόδωσαν ό, τι πρέσβευαν μια ζωή με την προσδοκία να πάρουν μια καρέκλα, να κάνουν τα ρουσφέτια τους και να εισπράξουν τα προνόμια της θέσης, που παλαιότερα όποιον τα είχε τον έβριζαν.

Οι άνθρωποι που συγκροτούν το κόμμα των ΑΝΕΛ αποτελούν ό, τι χειρότερο έχει παράξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με την αριστερά που οποιαδήποτε σκέψη για παραταξιακή συσπείρωση με τη συνεργασία τους μόνο γέλιο και θυμηδία προκαλεί. Αναδείχθηκαν με σημαία το νέο, το άσπιλο, το αδιάφθορο κοκ και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έφτασαν να αποτελούν το απόλυτο σύμβολο των χειρότερων πλευρών της Μεταπολίτευσης, και των μεγάλων κομμάτων από τα οποία προέρχονταν και παρ’ όλα αυτά κατήγγελλαν.

Τίποτα δεν έχει να κερδίσει η παράταξη συνεργαζόμενη έστω και με έναν τους.

Και σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε ότι θα επιχειρήσουν ένα βρώμικο παιχνίδι τις επόμενες μέρες. Αν επιβεβαιωθεί, που εγώ κρατάω επιφυλάξεις, τυχόν διάσταση με το ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι αποφάσισαν να ρίξουν την κυβέρνηση για μια αιτία όπως το Μακεδονικό ή οι κακές εξελίξεις στο μέτωπο του μνημονίου. Θα επιχειρήσουν δηλαδή για άλλη μια φορά να μας δουλέψουν μες στα μούτρα μας.

Αν τα σπάσουν όντως με τον Τσίπρα δε θα είναι από επιλογή τους αλλά επειδή τους έχει ο ίδιος δείξει με κάθε τρόπο ότι θέλει να τους κάνει πέρα. Και να τους αντικαταστήσει.

Αν τα σπάσουν όντως με τον Τσίπρα δε θα ρίξουν την κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί αντικαταστάτης.

Και κυρίως, αν τα σπάσουν όντως με τον Τσίπρα δε θα είναι για ιδεολογικούς λόγους. Θα είναι επειδή δεν έκανε έναν από αυτούς υφυπουργό σε υφυπουργείο με ανύπαρκτο αντικείμενο.

Παλιά έλεγαν ότι είναι πολλοί, είναι ανεξάρτητοι και είναι Έλληνες. Πλέον είναι λίγοι, είναι αναξιόπιστοι και είναι και καρεκλάκηδες.

Είναι ποσοτικά λίγοι, δεν αξίζει οποιαδήποτε συμπόρευση μαζί τους και πρώτος από όλους το αποδεικνύει ο ίδιος που τους έβαλε στο προσκήνιο, ο Τσίπρας. Είναι ποιοτικά αναξιόπιστοι, δε μπορείς να τους εμπιστευτείς για τίποτα, έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι δεν πιστεύουν σε τίποτα. Και τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν συνεχώς και αδιαλείπτως ότι μοναδικός στόχος και μοναδική τους αξία είναι η καρέκλα.

Τίποτα δεν έχει να κερδίσει η ΝΔ από τη συνεργασία τους. Και σε κανέναν τους δεν πρέπει να δώσει χείρα βοηθείας.

One thought on “Κανείς βουλευτής των ΑΝΕΛ υποψήφιος με ΝΔ

  • 21/03/2018, 08:38
    Permalink

    Τον Τσίπρα τον γνωρίζαμε, ξέραμε τα πιστεύω του, είναι συνεπής σε αυτές. Αυτός που δεν δικαιολογείτε είναι ο Καμένος και οι ΑΝΕΛ. Άφησαν τον Σαμαρά και την ΝΔ να προσπαθεί να βγάλει την χώρα από την κρίση , αναγκασμένος σε συγκυβέρνηση με τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ , ενώ θα έπρεπε ο Βενιζέλος , ΓΑΠ κλπ να είχαν πάει φυλακή. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους ΑΝΕΛ, και αυτό δεν πρέπει να μείνει έτσι στην επόμενη βουλή.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.