Η “Τουρκία στην Συρία”

Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης, Φοιτητής Γλώσσας Φιλολογίας και πολιτισμού παρευξείνιων χωρών

Εικόνες αμάχων να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, σκηνές από τραυματισμένα παιδιά, κομβόι από αμάχους να αφήνουν τα μέρη τα οποία ζουν. Όλες αυτές οι σκηνές παίζουν εδώ και μέρες από την Τουρκοσυριακή μεθόριο όπου ο Ερντογάν εισέβαλε μετά από την συνεννόηση με τον Τραμπ.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει, δίνει μηνύματα αμφισημίας χωρίς όμως να κάνει τίποτα το ουσιαστικό. Όλος ο ευρωπαϊκός κόσμος «εκπαιδεύεται» σε αυτές τις εικόνες,  καταδικάζει και ο ίδιος, ανεβάζει μία φωτογραφία που αποτυπώνει την φρίκη και μετά μπορεί να αισθάνεται καλά και ήσυχος.

Η χώρα μας όμως θα πρέπει να ανησυχήσει από αυτή την κίνηση της Τουρκίας στην Συρία. Ο Ερντογάν ποτέ του δεν έκρυψε το όραμά του για μία Τουρκία όπως ήταν επί Κεμάλ, έχει αμφισβητήσει την συνθήκη της Λωζάννης όχι μόνο σε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά και τα  ανατολικά σύνορα της χώρας του. Αυτά θέλει να αλλάξει και αυτό προσπαθεί.

Η «ζώνη ασφαλείας» που θέλει  να φτιάξει είναι σε βάθος 30 χιλιομέτρων, εκεί θέλει να εκδιώξει του Κούρδους και να εγκαταστήσει τους πρόσφυγες από τις μεγαλουπόλεις της Τουρκίας. Πώς όμως θα πείσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και έχουν αρχίσει να βρίσκουν τον βηματισμό τους να επαναπατριστούν στην χώρα τους όπου είναι διαλυμένη από τον οχτάχρονο εμφύλιο πόλεμο;

Το 2011 η Αραβική Άνοιξη, άνοιξε στον Ερντογάν την όρεξη να γίνει ξανά ο προστάτης όλων των Μουσουλμάνων. Ο άλλοτε φίλος του Άσαντ έγινε εχθρός του.

Το προσφυγικό κύμα θα ενισχυθεί, η ΕΥΠ θα πρέπει να έχει τα μάτια της ανοιχτά και τα αφτιά της ακόμη πιο ανοιχτά και να ελέγχει πολύ διεξοδικά όλους που έρχονται από την Συρία, εάν έχουν ανάμειξη στο IK. Μία φυλακή βομβαρδίστηκε  προχθές στην πόλη Καμισλί που υπήρχαν Τζιχαντιστές, όλοι αυτοί που θα πάνε, θα γυρίσουν ξανά πίσω μετά την επιχείρηση;

Η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο θα πρέπει να έχει αποφασιστικότητα, γρηγοράδα γιατί είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν.

Ο Πούτιν είναι κυρίαρχος στην Συρία και έχει προτείνει μία διαδικασία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη για κατάρτιση συντάγματος  και ελεύθερες εκλογές στην χώρα.  Εάν δεν τα καταφέρει μαζί με τους άλλους τρεις που είναι η Τουρκία και το Ιράν, θα συμφωνήσει με τον Τραμπ ότι η Μέση Ανατολή δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από «αίμα, άμμο και θάνατο.»

Η Κούρδοι τώρα αφού δεν ήξεραν να διαπραγματευτούν με την Αμερική θα κοιτάξουν να στραφούν  και να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους   στον Άσαντ ή στην Ρωσία.

Η Τουρκία θέλει να κάνει σφαγή τύπου Σρεμπρένιτσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.