Ή θα μας τελειώσει ή θα τον τελειώσουμε

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης

Όπως είπε προ ημερών ο πνευμονολόγος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης : «δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε ένα ανεγκέφαλο και μονοκύτταρο οργανισμό να μας νικήσει». Καλό το πείσμα και απαραίτητο, όμως δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η σύγχρονη κοινωνία με τα τόσα μέσα, τις τόσες δυνατότητες στέκεται αμήχανη και βαριά τραυματισμένη από τα στοιχεία της φύσης και από αόρατους μικροοργανισμούς.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι την ώρα που ο άνθρωπος νομίζει ότι μπορεί να εξουσιάσει τα πάντα, να ελέγξει και να παρέμβει στις ανθρώπινες λειτουργίες, την ώρα που πλησιάζει στο βάθρο του ημίθεου, κάτι συμβαίνει και καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις.

Μπορεί οι σημερινοί άνθρωποι να απομακρύνονται από τις θρησκείες γιατί δεν μπορούν να τους εξηγήσουν τα πάντα ή μάλλον γιατί θεωρούν ότι μέσω της τεχνολογίας μπορούν να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες αδυναμίες, όμως τι γίνεται όταν αυτές αποδεικνύονται ανίκανες ;

Να κλείσουν οι εκκλησίες φωνάζουν μερικοί, θεωρώντας αυθαίρετα ότι αποτελούν μια από τις κύριες πηγές μετάδοσης του ιού. Μου θυμίζουν τη περίοδο του σκοταδισμού στη καθολική Ευρώπη της ιεράς εξέτασης. Ρατσισμός χειρίστου είδους που θα μπορούσε να διωχθεί ποινικά στα πλαίσια του αντιρατσιστικού νόμου, αφού στοχοποιούνται αθώοι άνθρωποι για τη πίστη τους. Βεβαίως είναι περίεργο ότι στρέφονται μόνο εναντίον των ορθόδοξων χριστιανών.

Στις δύσκολες στιγμές οι άνθρωποι βγάζουν τα καλύτερα, αλτρουιστικά ένστικτα, αλλά και τα χειρότερα, του μίσους, του φθόνου και της επιβολής σε όσους είναι ασθενέστεροι ή πιο ταπεινοί !!!

Ζώντας όμως σ’ ένα κλίμα πανικού και ψυχολογικής πίεσης κοντεύουμε να βλέπουμε γύρω μας μικρόβια, κι’ ας είναι αόρατα και να κτυπιόμαστε μόνοι μας για να τα εξοντώσουμε. Σκηνές κωμικοτραγικές που μαζί με τον επιβαλλόμενο ψυχαναγκασμό της καθαριότητας των χεριών, τον εγκλεισμό μας στα σπίτια και τον καταιγισμό της ενημέρωσης και της παραπληροφόρησης κοντεύουν να μας οδηγήσουν στη παράνοια και τη κατάθλιψη. Αργά ή γρήγορα θα καταπολεμηθεί ο κορονοïός. Αν όμως στο μυαλό μας εγκατασταθούν οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη, αυτά είναι πολύ δύσκολο ν’ αντιμετωπιστούν και θα μας ταλαιπωρούν μόνιμα.

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Ν. Στεφανίδης, επισήμανε την έλλειψη πρόβλεψης στην αντιμετώπιση των αναμενόμενων ψυχικών νόσων από την επερχόμενη λαίλαπα απαγορεύσεων και περιορισμών.

Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει να υπάρχουν διέξοδοι που να δίνουν στους ανθρώπους ελπίδα και ηρεμία. Αυτές τις στιγμές οι άνθρωποι συναισθάνονται την αδυναμία τους μπροστά στο άγνωστο και το φόβο και αναθεωρούν τη στάση της ζωής τους. Οι εκκλησίες ίσως είναι το μοναδικό καταφύγιο αγαλλίασης και δυνατότητας ψυχικής εκτόνωσης. Ίσως είναι ο μοναδικός χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να προσέρχονται σε δύσκολες στιγμές και να νοιώθουν ένα πέπλο προστασίας.

Την ώρα που το κράτος κάνει έκκληση στην επίδειξη της ατομικής ευθύνης, δεν αναγνωρίζει την ανάλογη έκκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η ώρα που προτάθηκε (07-08:00) είναι προφανές ότι απέβλεπε στη μη προσέλευση ή στην ελαχιστοποίηση των προσερχόμενων, σε συνδυασμό με λοιπές αποτρεπτικές συστάσεις. Θεωρώ ότι οι λειτουργίες δεν έπρεπε να σταματήσουν, αλλά να συνεχίσουν χωρίς προσέλευση κόσμου, όπως αποφάσισε η αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Δυστυχώς, μια εξίσου ύπουλη τακτική ακολουθείται από ορισμένα ΜΜΕ και δημοσιολογούντες, που προσπαθούν να πείσουν ότι η εκκλησία υποτάχτηκε, δεν έχει κάποιο σοβαρό ρόλο, στάθηκε ενάντια στο «κοινό καλό» κ.λ.π. Ας προσέχουμε όλοι μας, πιστοί και άπιστοι !

Τελικά θα επικρατήσει η ρατσιστική και απάνθρωπη αντίληψη, «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν»;

Οι καμπάνες σίγησαν, η ελπίδα …ράγισε !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.