Mίκα Ιατρίδη: Οι πολίτες επιβραβεύουν την κυβέρνηση γιατί οι δεσμεύσεις γίνονται πράξη

«Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, το Υπουργείο Υγείας έχει δείξει την απαραίτητη ετοιμότητα και όπου χρειάζεται, με την πολύτιμη βοήθεια των επιστημόνων, ακολουθούνται οι κατάλληλες πολιτικές. Με ψυχραιμία, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τον κορονοϊό, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις».

Στα γρήγορα αντανακλαστικά και την ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο LastPoint.gr η βουλευτής  Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη.

«Πρόκειται, προφανώς, για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Θυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή έχει γίνει ενημέρωση των πολιτών, έχει εκδοθεί ήδη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ανά περίπτωση και, όπως βλέπετε και εσείς, η κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα σε συνεχή βάση. Η απόφαση, εν προκειμένω, για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, δημόσιων και ιδιωτικών, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει το καλύτερο δυνατόν, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού», τονίζει η κ. Ιατρίδη.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ αναφέρεται όμως και στις άοκνες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού καθώς η ένταση στον Έβρο συνεχίζεται.

« Η κυβέρνηση με την αποφασιστική της στάση απέναντι στους εκβιασμούς του Ερντογάν και το αποτελεσματικό κλείσιμο των συνόρων, καθιστά σαφές προς όλους ότι η χώρα έχει σύνορα και έχει και τους ανθρώπους για να τα φυλάει σωστά και αποτελεσματικά, όποτε και όπου χρειάζεται. Και πρέπει εδώ να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, τα οποία με υποδειγματικό τρόπο στέκονται απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων, τόσο στον Έβρο όσο και τα νησιά μας», τονίζει η κ. Ιατρίδη.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ αναφέρεται στην μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό τις δημοσκοπήσεις καθώς και τα σενάρια περί εκλογών που ήταν έντονα πριν την έλευση της πανδημίας.

Αναλυτικά η συνέντευξή της κ. Μίκας Ιατρίδη στη συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη. 

Μείζον θέμα το μεταναστευτικό. Είναι στη σωστή  κατεύθυνση οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση;

Σαφέστατα ναι! Η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει ένα πλήρες σχέδιο για το μεταναστευτικό το οποίο βασίζεται στην αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, στον καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων, στις γρήγορες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν μέρος των όσων υποσχεθήκαμε πριν τις εκλογές, και αυτές τις αποφάσεις θέτουμε σε εφαρμογή. Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε και τη διακοπή των επιδομάτων και φιλοξενίας σε όσους έχουν πάρει άσυλο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών και, κυρίως, ότι η χώρα μας γίνεται ακόμα λιγότερο θελκτικός προορισμός για όσους σκοπεύουν να έρθουν εδώ.

Η κυβέρνηση με την αποφασιστική της στάση απέναντι στους εκβιασμούς του Ερντογάν και το αποτελεσματικό κλείσιμο των συνόρων, καθιστά σαφές προς όλους ότι η χώρα έχει σύνορα και έχει και τους ανθρώπους για να τα φυλάει σωστά και αποτελεσματικά, όποτε και όπου χρειάζεται. Και πρέπει εδώ να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, τα οποία με υποδειγματικό τρόπο στέκονται απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων, τόσο στον Έβρο όσο και τα νησιά μας.

Πως κρίνετε την στάση που κρατούν οι ευρωπαίοι στο μεταναστευτικό; Υπάρχει διάθεση για την λύση του προβλήματος;

Αυτό που έχει αξία να επισημάνουμε στην παρούσα φάση είναι ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και οι δράσεις που έχει αναλάβει σε όλα τα επίπεδα έχουν κάνει την Ευρώπη να ξαναδεί το ζήτημα του μεταναστευτικού και, κυρίως, πως αυτό το ζήτημα ο Ερντογάν το χειρίζεται για να εκβιάσει την Ευρώπη και να προωθήσει τα συμφέροντα του.

Για πρώτη φορά, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων της που ήρθαν και στον Έβρο, είναι στο πλευρό της Ελλάδας και έχουν αντιληφθεί τους απροκάλυπτους εκβιασμούς του Τούρκου προέδρου.

Επίσης, και κάτι πολύ σημαντικό, έχουμε και την έμπρακτη στήριξη από ευρωπαϊκές χώρες μέσω της αποστολής ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, τα οποία, μην ξεχνάμε, ότι είναι και ευρωπαϊκά.

Αυτό είναι μια σημαντική αρχή, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν βοηθήσει, μέχρι τώρα, τη χώρα μας όσο θα έπρεπε και ουσιαστικά έχουν αφήσει κυρίως την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία, να δέχονται το βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή έχει επισημάνει ότι το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές επαφές με στόχο να τεθεί επί τάπητος ξανά η συνθήκη του Δουβλίνου και να υπάρχει μια σαφέστατα Ευρωπαϊκή και συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Πιστεύω ότι οι πρόσφατες κινήσεις του Ερντογάν είναι μια καλή ευκαιρία για την Ευρώπη να αντιληφθεί ότι χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα εκ μέρους της, ώστε να μην υποκύπτει στους εκβιασμούς των εξ ανατολών γειτόνων μας.

Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να τονίσουμε ότι με τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ψύχραιμη και αποφασιστική αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο και τις διεθνείς επαφές του, ακόμα και η Γερμανία, μέσω της καγκελαρίου, της κυρίας Μέρκελ, καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την πολιτική του Ερντογάν, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Βέβαια, χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε οι Ευρωπαίοι να αντιδρούν με ακόμα καλύτερα αντανακλαστικά στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Ποια είναι η άποψη σας για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά  και πως κρίνετε την πρόταση που έγινε για τη χρήση βραχονησίδων για τη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών και προσφύγων;

Το ζήτημα των ελεγχόμενων κέντρων είχε τεθεί από τη Νέα Δημοκρατία με σαφήνεια στον προεκλογικό της πρόγραμμα. Πιστεύω, ότι έτσι όπως έχει η κατάσταση, η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων θα οδηγήσει σε πολύ καλύτερο έλεγχο και θα δώσει το μήνυμα στους μετανάστες ότι η χώρα δεν είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Και, βέβαια, μέσω των κέντρων αυτών, η απόδοση ασύλου θα είναι πιο γρήγορη και οι επιστροφές πιο άμεσες. Είμαι πεπεισμένη ότι η δημιουργία των ελεγχόμενων κέντρων θα βοηθήσει πάρα πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε σχέση με την πρόταση για τη χρήση βραχονησίδων, όπως έχει πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι μια λύση που έχει τεθεί στο τραπέζι και μελετάται. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας πολλές επιλογές και, ανάλογα, να αξιοποιούμε όποια ταιριάζει καλύτερα στην περίσταση.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι από την Τουρκία στέλνονται άνδρες των ειδικών δυνάμεων  στα σύνορα του Έβρου; Αποτελεί επιθετική κίνηση και απειλή  από την γειτονική χώρα για την Ελλάδα;

Δεν με ανησυχεί, γιατί ξέρω ότι στον Έβρο τόσο τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός, όσο και οι ακρίτες εκεί, έδειξαν ότι τα σύνορα μας φυλάσσονται αποτελεσματικά. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις και τα στελέχη μας, τα οποία, με την ολόψυχη στήριξη των ακριτών του Έβρου ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Ο Ερντογάν μπορεί να κάνει ό,τι νομίζει αυτός καλύτερο στη δική του πλευρά των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία της Τουρκίας είναι μια μόνιμη απειλή ενάντια στη χώρα μας. Δεν φοβόμαστε και έχουμε δείξει ότι είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε σκεφτεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Πιστεύετε πως η Τουρκία θα  προκαλέσει θερμό επεισόδιο είτε στον Έβρο ή στις περιοχές που έχει υπογραμμίσει με το μνημόνιο που υπέγραψε με την Λιβύη;

Όπως σας είπα και πριν, δεν μπορώ να ξέρω τι υπάρχει στο μυαλό του Τούρκου προέδρου. Εγώ, αυτό που ξέρω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα σώματα ασφαλείας, ο στρατός και οι πολίτες είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Και θέλω να εξάρω στο σημείο αυτό και την ψυχραιμία των ανθρώπων μας που είναι ταγμένοι να αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση τις τουρκικές προκλήσεις, στη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα, όπως συνέβη και με το τελευταίο επεισόδιο στην Κω με την σκόπιμη προσπάθεια εμβολισμού σκάφους μας του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό.

Πριν λίγο καιρό πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης για να βρει το δίκαιο η Ελλάδα. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό και μπορεί η χώρα μας να δικαιωθεί πραγματικά εκεί;

Πάγια θέση και εθνική πολιτική της χώρας μας είναι ότι στη Χάγη το μόνο ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί είναι αυτό του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας. Η πάγια θέση της Τουρκίας είναι να συζητηθούν και όλα τα άλλα θέματα που αυτή θέτει. Δεν πιστεύω ότι εμείς θα πρέπει να πάμε στη Χάγη ακολουθώντας αυτό που θέλει η Τουρκία, συνεπώς, όπως εξελίσσονται τα πράγματα σήμερα, θεωρώ την πιθανότητα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης εξαιρετικά απομακρυσμένη.

Τελικά ο κορονοϊός έχει  κάνει την παρουσία του και στην Ελλάδα. Πως κρίνετε τις προσπάθειες που γίνονται για την καθυστέρηση εξάπλωσης της νόσου που είναι και ο στόχος των επιστημόνων;

Καταρχάς, θέλω να σταθώ στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, τον ενημέρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έδειξε την ετοιμότητα που υπάρχει για την αντιμετώπιση της εξάπλωσής του ιού και των συνεπειών του.

Πρόκειται, προφανώς, για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Θυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή έχει γίνει ενημέρωση των πολιτών, έχει εκδοθεί ήδη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ανά περίπτωση και, όπως βλέπετε και εσείς, η κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα σε συνεχή βάση.

Η απόφαση, εν προκειμένω, για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, δημόσιων και ιδιωτικών, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει το καλύτερο δυνατόν, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Ήδη ανακοινώθηκαν κρίσιμα και χρήσιμα μέτρα, όπως οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ειδικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους γονείς ως προς το ζήτημα των αδειών και θα ακολουθήσουν και άλλα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι και στο ζήτημα αυτό, χρειάζεται ατομική και συλλογική ευθύνη και να ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται από του Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους επιστήμονες.

Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, το Υπουργείο Υγείας έχει δείξει την απαραίτητη ετοιμότητα και όπου χρειάζεται, με την πολύτιμη βοήθεια των επιστημόνων, ακολουθούνται οι κατάλληλες πολιτικές. Με ψυχραιμία, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τον κορονοϊό, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω και την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών για τις περιοχές και κλάδους που διακόπτεται με κρατική εντολή η δραστηριότητα για περισσότερες από δέκα ημέρες, με την αναστολή του ΦΠΑ για τέσσερις μήνες, την αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και αντίστοιχων μέτρων για τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό αποτελεί σαφέστατο δείγμα ότι η κυβέρνηση έχει συνολική προσέγγιση για το ζήτημα και ότι βρίσκεται κοντά στην κοινωνία σε όλους τους τομείς και ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να στηριχθεί και η κοινωνία και η οικονομία.

Πως κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης και τι λέτε για τα σενάρια περί εκλογών καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες επιβραβεύουν την πολιτική που εφαρμόζεται;

Οι πολίτες επιβραβεύουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί, για πρώτη φορά, βλέπουν ότι ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί όσα υποσχέθηκε πριν τις εκλογές. Για αυτό το λόγο οι πολίτες εμπιστεύονται και επιδοκιμάζουν την πολιτική της κυβέρνησης μας.

Σημασία, λοιπόν, έχει πως κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι πολίτες. Και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την κρίνουν θετικά, ακόμα και πολλοί από όσους δεν μας ψήφισαν στις εκλογές. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι θεωρούν τις επιλογές μας και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στις προκλήσεις του Ερντογάν στον Έβρο ως τις ενδεδειγμένες και τις καλύτερες δυνατές.

Και, επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να επισημάνω, ότι θα πρέπει να προβληματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα που παρουσιάζει ως αντιπολίτευση, ειδικά σε σχέση με τα γεγονότα στον Έβρο. Οι δηλώσεις των στελεχών του δημιουργούν προβληματισμό, παρά τις προσπάθειες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα να πει το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, καλώς έκλεισαν τα σύνορα και να καταδικάσει απερίφραστα την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.

Σε σχέση με τα σενάρια πρόωρων εκλογών, θεωρώ ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές, μια και, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει σοβαρό έργο μπροστά της να επιτελέσει και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Σε ποιο στάδιο είναι οι προσπάθειες για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά;

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι κάτι που μας απασχολεί και θέλουμε να επανέλθει για το σύνολό των νησιών μας. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε, με χαρακτηριστική ευκολία, το συγκεκριμένο καθεστώς, όταν πριν τις εκλογές του 2015 έλεγε ακριβώς το αντίθετο.

Τώρα, είναι προφανές ότι η πορεία της οικονομίας μας θα καθορίσει και το χρόνο επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας. Είμαι σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και είναι ένα θέμα στο οποίο θα επιμείνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.