Η Παράταξη που δικαιώθηκε εκ των υστέρων

Γράφει ο Διαμαντής Καρασούλας, Δημοσιογράφος

Η Νέα Δημοκρατία γιόρτασε την περασμένη Πέμπτη τα 44α γενέθλιά της. Την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα που έμελλε να αλλάξει τη μοίρα της χώρας αλλά και να μείνει όρθιος μέσα σε δύσκολες συνθήκες. «…Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το Λαό, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν – και σε τελική ανάλυση υπηρετούν – και περισσότερους και ανωνύμους. Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες…». Αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας της ιδρυτικής διακήρυξης της ΝΔ που 44 χρόνια μετά ακούγεται ακόμα επίκαιρος.

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε τρεις λέξεις την πολιτική της ΝΔ μέχρι σήμερα, αναμφισβήτητα αυτές θα ήταν: Πατριωτισμός, Όραμα, Ευθύνη. Πατριωτισμός γιατί σε ολόκληρη την ιστορική της πορεία η Παράταξη αυτή λειτούργησε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Υπηρέτησε τον αληθινό πατριωτισμό, όχι με συνθήματα και ακρότητες αλλά με σχέδιο και ρεαλισμό χτίζοντας ένα σοβαρό και σύγχρονο κράτος με λόγο και κύρος στην Ευρώπη και τον κόσμο. Όραμα γιατί δεν αρκέστηκε ποτέ στην μικροπολιτική διαχείριση του σήμερα, την εσωστρέφεια και την μιζέρια αλλά είδε στο μέλλον, τόλμησε να κάνει τα μεγάλα άλματα, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, να προετοιμάσει την Ελλάδα για το αύριο. Ευθύνη γιατί δεν επέλεξε ποτέ τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και του πολιτικού καιροσκοπισμού. Γιατί ο πατριωτισμός χωρίς ευθύνη είναι ψευδεπίγραφος. Η ΝΔ έχασε πολλές εκλογικές μάχες γιατί δεν θέλησε να πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις. Γιατί δεν σκόρπισε τον εθνικό πλούτο σε παροχές που θα οδηγούσαν σε εκτροχιασμό, γιατί επέλεγε πάντα να λέει την αλήθεια ακόμα κι όταν ήταν πικρή παρά να πει ευχάριστα ψέματα. Γιατί έκανε υπερβάσεις και έδωσε την συναίνεσή της σε άλλες πολιτικές δυνάμεις όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτούσε.

Μέσα στην πορεία αυτών των 44 ετών και δη την τελευταία 8ετία της κρίσης μάθαμε πολλά ως πολίτες. Σήμερα μπορούμε να δούμε πιο ψύχραιμα και πιο καθαρά την μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Μια πορεία πολυτάραχη μέσα στην οποία δοκιμάστηκαν πολλές ιδεολογίες, πολλά προγράμματα και πολλά πρόσωπα. Ιδέες και πρόσωπα απομυθοποιήθηκαν, κόμματα εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν. Η μόνη Παράταξη που έμεινε όρθια ήταν η Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό γιατί στη συνείδηση των Ελλήνων δικαιώθηκαν οι μεγάλες εθνικές επιλογές της. Δικαιώθηκαν οι ιδέες του οικονομικού φιλελευθερισμού που σήμερα κυριαρχούν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η ΝΔ ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας όταν ΠΑΣΟΚ και Αριστερά ζητούσαν την εθνική μας απομόνωση υπό το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”. Η ΝΔ ήταν αυτή που στήριξε την επιχειρηματικότητα και την βιομηχανία της χώρας προκειμένου να έχουν δουλειά οι Έλληνες και η χώρα να αναπτυχθεί, όταν οι αντίπαλοί της την αποκαλούσαν “κόμμα του κεφαλαίου”.

Η ΝΔ ήταν αυτή που διακήρυξε ότι τα εθνικά και γεωστρατηγικά μας συμφέροντα είναι στη Δύση όταν το ΠΑΣΟΚ απαντούσε με λαϊκισμό ότι “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”. Η ΝΔ ήταν αυτή που χτύπησε έγκαιρα το καμπανάκι του οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας από την “σοσιαλιστική” πολιτική της δεκαετίας του ’80 που εκτίναξε το χρέος και τα ελλείμματα, κατέστρεψε την εθνική παραγωγή και την βιομηχανία, μετέτρεψε σε κρατικοδίαιτους και αντιπαραγωγικούς τους περισσότερους Έλληνες, κατέστησε παντοδύναμο τον συνδικαλισμό, χρεοκόπησε τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ΝΔ ήταν αυτή που έβαλε τα θεμέλια των ελληνοϊσραηλικών σχέσεων όταν άλλοι έκαναν τριτοκοσμικές συμμαχίες με τον Αραφάτ και τον Καντάφι. Η ΝΔ είναι αυτή που με την υπογραφή του Μάαστριχ προετοίμασε τον δρόμο της χώρας για την ένταξη στην ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Είναι αυτή που διακήρυξε πριν από 20 ολόκληρα χρόνια την αναγκαιότητα της στήριξης του ιδιωτικού τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων και του μικρότερου κράτους όταν το ΠΑΣΟΚ έχτισε ένα τεράστιο κράτος σπατάλης, διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας και η Αριστερά φώναζε συνεχώς για περισσότερες αυξήσεις και παροχές.

Η ΝΔ ήταν αυτή που τόλμησε να ιδιωτικοποιήσει δημόσιους φορείς που χρησίμευαν μόνο για να διορισμούς ημετέρων όπως η Ολυμπιακή και ο ΟΤΕ. Τόλμησε να φέρει την COSCO στον Πειραιά κάνοντας το λιμάνι το μεγαλύτερο της Μεσογείου που σήμερα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη. Κι όλα αυτά με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά στα κάγκελα και την Αθήνα να καίγεται σε καθημερινή βάση. Η ΝΔ ήταν αυτή που έβαλε βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μη αποδεχόμενη της ανιστόρητες αιτιάσεις τους. Ήταν αυτή που το 2008 προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης και ζήτησε εθνική συναίνεση για την λήψη αναγκαίων μέτρων όταν κάποιοι άλλοι αρνούνταν την ύπαρξη της κρίσης και φώναζα “λεφτά υπάρχουν” τάζοντας στους πάντες τα πάντα. Ήταν η παράταξη που προειδοποίησε για την αδιέξοδη συνταγή και τα αντιαναπτυξιακά μέτρα του πρώτου μνημονίου το οποίο απέτυχε να βγάλει τη χώρα απ το αδιέξοδο. Και ήταν αυτή που ως κυβέρνηση συνεργασίας το 2012 κατάφερε να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής του δευτέρου μνημονίου και μέσα σε δύο χρόνια να γυρίσει τη χώρα απ την ύφεση στην ανάπτυξη. Το 2015 ήταν αυτή που είπε την αλήθεια στους Έλληνες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δυστυχώς, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν δεν εισακούστηκε αλλά δικαιώθηκε εκ των υστέρων.

Ασφαλώς αυτή η Παράταξη έκανε και λάθη. Πολλές φορές υπήρξε άτολμη απέναντι στην ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Κάποιες φορές έδωσε εξουσίες σε πρόσωπα που δεν το άξιζαν. Όμως δεν υπονόμευσε ποτέ το εθνικό συμφέρον. Δεν έβαλε ποτέ το μικρομματικό όφελος πάνω απ την Πατρίδα. Δεν έπαιξε ποτέ τη χώρα στα ζάρια. Είναι αυτή η Παράταξη που ερχόταν πάντα να μαζέψει τα συντρίμμια που άφηνε η πολιτική των άλλων. Η Παράταξη που δεν δίχασε ποτέ τους Έλληνες αλλά έβλεπε πάντα τον ελληνικό λαό ως ένα ενιαίο σύνολο. Όλες οι μεγάλες εθνικές επιλογές της σήμερα δικαιώνονται. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Αριστερά που κυβερνά σήμερα αποδέχτηκαν ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός, ο προσανατολισμός της χώρας στη Δύση, η στήριξη της χώρας στον ιδιωτικό τομέα είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και την ευημερία των Ελλήνων στο σύγχρονο κόσμο. Είτε έχουν το θάρρος να το παραδεχθούν είτε όχι, 44 χρόνια μετά οι σοσιαλιστικές φαντασιώσεις τους κατέρρευσαν κι αφού η χώρα πλήρωσε ακριβά τα πειράματά τους προσχώρησαν στην πολιτική που πρώτη η ΝΔ χάραξε σε αυτό τον τόπο. Γιατί σημασία δεν έχει πόσοι ακολουθούν ένα δρόμο αλλά ποιος τον έδειξε πρώτος.

One thought on “Η Παράταξη που δικαιώθηκε εκ των υστέρων

  • 11/10/2018, 16:18
    Permalink

    Και η ΝΔ ηταν το μονο κομμα που αγκαλιασε το ΠΑΣΟΚ απο τα αζητητα για να βρεθει στην εξουσια το 2012.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.