Η “Όμικρον” και τα σχολεία

Μέσα σε μία εβδομάδα σημειώθηκαν σχεδόν 200.000 κρούσματα. Η επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» μοιάζει με μια άνευ προηγουμένου καταιγίδα. Οι προβλέψεις είναι αβέβαιες. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η έξαρση συμβαίνει ενώ τα σχολεία είναι κλειστά για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΓΙΝΕΤΑΙ εύκολα κατανοητό ότι αν ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα, τότε η διασπορά στις σχολικές τάξεις θα σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο κορονοϊός θα μπει σε κάθε σπίτι.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση το γνωρίζουν. Εως τώρα βρισκόταν σε ισχύ ένα πρωτόκολλο το οποίο προέβλεπε το κλείσιμο τμήματος μόνο αν το 50%+1 μαθητής νοσούσαν συγχρόνως. Είναι απόλυτα λογικό ότι με τη διασπορά της «Ομικρον» δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει το ίδιο πρωτόκολλο. Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές θα λείπουν από τις τάξεις καθώς θα έχουν διαγνωστεί θετικοί.

ΣΤΟ τραπέζι βρίσκονται ήδη δύο σενάρια.

ΤΟ ένα προβλέπει τη μείωση του ποσοστού για το κλείσιμο τμημάτων. Αυτό, βέβαια, θα δημιουργήσει σχολεία «πολλών ταχυτήτων», αφού κάποια τμήματα θα κλείνουν και άλλα θα λειτουργούν. Το μπάχαλο είναι δεδομένο πως θα συμβεί.

ΤΟ δεύτερο σενάριο προβλέπει την παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή ακόμη και για δύο εβδομάδες. Ως μέτρο ακούγεται σωστό, καθώς θα φρενάρει τη διασπορά. Μπορεί, όμως, κάποιος να γνωρίζει πόσες εβδομάδες θα διαρκέσει η έξαρση της μετάλλαξης «Ομικρον»; Αν, π.χ., ύστερα από τρεις εβδομάδες συνεχίζουμε να έχουμε τριάντα, σαράντα ή πενήντα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, τότε τι θα γίνει; Θα δοθεί νέα παράταση στο κλείσιμο των σχολείων;

ΓΙΑ ποιο λόγο δεν γίνεται αυτό που λειτούργησε και πέρσι; Γιατί να μην ανοίξουν τα σχολεία με τηλεκπαίδευση για όσο διάστημα χρειαστεί; Μπορεί να είναι για δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι και για έναν ή δύο μήνες.

Η τηλεκπαίδευση μοιάζει μονόδρομος. Είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση. Προστατεύει τους μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως και τους εκπαιδευτικούς. Συγχρόνως, η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Ετσι, όταν υπάρξει αποκλιμάκωση της «Ομικρον», τα σχολεία και τα φροντιστήρια θα λειτουργήσουν και πάλι κανονικά, ενώ θα έχουμε αποφύγει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους επιστήμονες οφείλουν να λάβουν τη σωστή απόφαση. Και η μαθητική κοινότητα να προστατευθεί και τα μαθήματα να γίνονται χωρίς μπαχαλοποίηση και «διακοπές».

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.