Η. Καμπελής: Κουβαλάμε τους τάφους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος μέσα στην ψυχή μας

Ολοκαύτωμα η πιο σκληρή σελίδα στην ιστορία των εβραίων αλλά και η πιο μελανή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Η λέξη ολοκαύτωμα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ὁλόκαυτέω, που σημαίνει «προσφέρω πλήρως καμένη θυσία” στον Θεό

Η λέξη Σοά στα εβραϊκά, σημαίνει «καταστροφή», και καθιερώθηκε ως όρος για να περιγράψει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στις αρχές της δεκαετίας του ’40.

Η γενοκτονία  που συντελέστηκε από την Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εις βάρος εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων είναι τόσο ακατανόητη που ποτέ δεν θα την συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Οι Εβραίοι όμως ήταν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος

Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα ήταν προμελετημένο.

Τα λόγια του συγγραφέα Καρλ Μπίντινγκ και του ψυχίατρου Αλφρεντ Χόχε αποτέλεσαν το κλειδί για τη διαμόρφωση της Ναζιστικής ιδεολογίας, ρητορικής και πρακτικής:

μιλούν στο βιβλίο  τους που εκδόθηκε το 1920  με τίτλο Άδεια Καταστροφής της Ζωής που Δεν Αξίζει να Ζει « για άχρηστους ανθρώπους». Ζητούν «την εξάλειψη εκείνων που δεν μπορούν να σωθούν… των οποίων ο θάνατος είναι επιτακτική ανάγκη»… για εκείνους που είναι υποδεέστεροι και από τα ζώα «χωρίς τη θέληση ούτε να ζήσουν ούτε να πεθάνουν».

Για  εκείνους που είναι «διανοητικά νεκροί» και που αποτελούν «ξένο σώμα μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων».

Τα λόγια αυτά ήταν οι πρόγονοι της «μαζικής δολοφονίας των Ευρωπαίων Εβραίων» από τον Χίτλερ είκοσι χρόνια μετά.

Ο ρατσισμός με αιχμή του δόρατος τον αντισημιτισμό νομιμοποιείται ως ιδεολογία του νέου κράτους.

Αρκούσε μια  δόση μισαλλοδοξίας,  παραφροσύνης,  αλαζονείας  και βαρβαρότητας για να μετατρέψει τον παράδεισο σε κόλαση.

Αν πεις ένα μεγάλο ψέμα και το επαναλαμβάνεις, τελικά οι άνθρωποι θα το πιστέψουν” .Αν τους είχα πει να πηδήξουν από τον τρίτο όροφο του Κολουμπους Χαουζ θα το είχαν κάνει και αυτό» υποστηρίζει ο Γκαίμπελς  σε δημόσια εμφάνιση του στο Βερολίνο το 1943.

Το Ναζιστικό  ολοκαύτωμα  χαρακτηρίστηκε από  μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα χρησιμοποιώντας όλους τους πόρους και την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμα στο ναζιστικό κράτος.

Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα εξαπλώθηκε με μεθοδικό τρόπο σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και εφαρμόστηκε χωρίς κανένα έλεος ή εξαίρεση.

Οι Ναζί διεξήγαγαν σαδιστικά και θανατηφόρα πειράματα με το πρόσχημα της ιατρικής έρευνας, χρησιμοποιώντας κρατούμενους συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

Άουσβιτς-Μπίρκεναου, ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ, Νταχάου, Σάξενχαουζεν, Μπούχενβαλντ , Φλόσενμπεργκ, Μαουτχάουζεν, Ράβενσμπρικ

Έχουν χαραχτεί για πάντα μέσα στα βάθη της μνήμης μας.

6 εκατομμύρια, δολοφονημένοι Εβραίοι από το ναζιστικό καθεστώς

Κάθε χρόνο την Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος κρατούμε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη τους.

Αν όμως κρατούσαμε ένα λεπτού σιγή για τον καθένα από αυτά τα έξι εκατομμύρια;

Εντεκάμισι χρόνια σιωπής

Εντεκάμισι χρόνια σιωπής για να θυμηθούμε παππούδες και γιαγιάδες πατέρες και μητέρες αδέλφια και αδελφές

Ενάμισι εκατομμύριο παιδιά.

O λόρδος Kelvin κορυφαίος επιστήμονας του 19 αιώνα έλεγε ότι αν σε αυτό το οποίο αναφέρεσαι μπορείς να το υπολογίσεις και να το εκφράσεις με αριθμούς τότε ασφαλώς κάτι ξέρεις για αυτό.

Αλλά και με τους αριθμούς ακριβώς επειδή είναι τόσο μεγάλοι παραμονεύει ο κίνδυνος να μας διαφύγει το δράμα του καθενός από τα θύματα .

Για να το αποφύγουμε αυτό αρκεί να αναλογιστούμε το μέγεθος της φρίκης αν καθένας από τα εκατομμύρια των νέκρων μπορούσε να αφηγηθεί το μαρτύριο που έζησε και περιγράφει τον θάνατο του.

Κάποιοι προσπάθησαν να μειώσουν την αριθμητική έκταση της γενοκτονίας και άλλοι επιχειρήσαν να την αμφισβητήσουν τελείως.

Σήμερα η προσβολή της μνήμης του ολοκαυτώματος αποτελεί  χλευασμό και περιφρόνηση στην μνήμη των 6 εκατομμυρίων αδικοχαμένων αδελφών μας.

6 εκατομμύρια ψυχές που δεν αξιώθηκαν να έχουν τάφους

Κουβαλάμε τους τάφους τους μέσα στην ψυχή μας.

Για αυτό δεν θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε ποτέ.

Θα ήταν σαν να τους εγκαταλείπουμε.

Γιατί οι νεκροί ζουν μέσα από τις μνήμες των ζωντανών

«το να ξεχάσεις το Ολοκαύτωμα…είναι σα να το επαναλαμβάνεις». Η λήθη είναι μια επικίνδυνη ύβρις…το να ξεχνάς τους νεκρούς είναι σαν να τους σκοτώνεις για δεύτερη φορά. Όπως είπε και ο νομπελίστας για την ειρήνη  Ελί Βιζέλ  επιζών  του ολοκαυτώματος.

79 χρόνια αργότερα το 2005  η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ΑΝΑΚΗΡΥΤΤΕΙ ΤΗΝ
27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ως διεθνή ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος.

Το σχέδιο της απόφασης «καλεί τα κράτη μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του ολοκαυτώματος ώστε να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας.

Στην πόλη μας, η Εβραϊκή Κοινότητα της Λάρισας καταστράφηκε κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι που χάθηκαν,  το ένα τρίτο του Εβραϊκού πληθυσμού της πόλης, αλλά κι όλοι όσοι σώθηκαν, δεν απέβαλαν ποτέ τον φόβο του διωγμού.

Ήταν και η καταστροφή όλων των υποδομών από αιώνες παρουσίας στην πόλη, τα διάφορα ιδρύματα, τα γραφεία, τα αρχεία της που πυρπολήθηκαν, η πλούσια βιβλιοθήκη της που λεηλατήθηκε, το νεκροταφείο που έγινε τόπος εκτελέσεων και πιο πολύ από όλα η Συναγωγή της, ο πιο ιερός μας χώρος, που χρησιμοποιήθηκε εξευτελιστικά από τους Ναζί ως στάβλος …

Στον τιτάνιο αγώνα που ακολούθησε την απελευθέρωση, η Κοινότητα ανασυντάχθηκε και η Συναγωγή μας ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή. Σε όλα τα επόμενα χρόνια φιλοξένησε κάθε θρησκευτική, κοινωνική και πολιτιστική δράση, άλλωστε πολλοί από εσάς έχετε παρευρεθεί σε ποικίλες εκδηλώσεις στην πάντα ανοιχτή Συναγωγή μας. Η αποψινή μας τελετή θα γινόταν και αυτή στη Συναγωγή, όπως τόσες άλλες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το παλαιό κτίριο είχε υποστεί σοβαρές φθορές από τον χρόνο και τους σεισμούς και βρίσκεται σε στάδιο αναστήλωσης.

Σήμερα, μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω τόσο την Υπουργό κ. Μενδώνη,( που θα θέλαμε πολύ να ήταν κοντά μας σήμερα και της ευχόμαστε καλή ανάρρωση)  όσο και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό που συνυπέγραψαν με την Κοινότητά μας την προγραμματική σύμβαση για την συνέχιση του τεράστιου αυτού έργου. Οι δυο τους εκφράζουν την θέληση και τη δέσμευση της Πολιτείας να διασωθεί και να αναστηλωθεί η Συναγωγή της Λάρισας, που αποτελεί μνημείο πολιτισμού τόσο για την Κοινότητά μας, όσο και για την πόλη της Λάρισας. Η Ισραηλιτική Κοινότητα τους ευγνωμονεί και ανανεώνει το ραντεβού της μαζί τους, αλλά και με όλους σας, στον ιερό χώρο της Συναγωγής μας, όταν ξανανοίξει με το καλό τις πόρτες της.

Τέλος  θα ήθελα να επισημάνω  πως όταν ο κόσμος αποδεχτεί ότι το ολοκαύτωμα επέφερε μια μόνιμη αλλαγή στην ανθρώπινη συνειδητότητα , τότε μπορεί να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η αληθινή θεραπεία για όλη την ανθρωπότητα.

Όλες αυτές οι δυσάρεστες μνήμες  θα παύσουν να μας κατατρέχουν όταν αποδεχθούμε την διαφορετικότητα των ανθρώπων και ταυτόχρονα την διαφορετικότητα του εαυτού μας από τους άλλους .

Η ανθρωπότητα πρέπει να θυμάται ότι η ειρήνη είναι το δώρο του καθενός από μας προς τον άλλον.

Είναι καιρός να διώξουμε τους δαίμονες που βρίσκονται μέσα μας δημιουργώντας έτσι χώρο να κατοικήσουν οι άγγελοι.

Είθε να ζήσουμε και να θυμίζουμε στις επόμενες γενιές αυτό που συνέβη.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.