Η επόμενη μέρα μετά την καραντίνα. Η απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Λίγες μέρες μετά τον τελειωμό της καραντίνας με το σταδιακό άνοιγμα όλων σχεδόν των καταστημάτων και των επιχειρήσεων λόγω της πολύμηνης καραντίνας το ερώτημα είναι εάν επιστρέφουμε όντως στην κανονικότητα ή μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Μέσα από μια σύντομη βόλτα σε χώρους ιδίως εστίασης και συνομιλώντας ως επί το πλείστον με καταστηματάρχες διαβλέπεις στο πρόσωπο τους την αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η κίνηση στους χώρους λχ εστίασης είχε πτώση γύρω στο 60%-80% τις πρώτες μέρες μετά την άρση της καραντίνας. Πολλοί το δικαιολόγησαν εξαιτίας του καιρού. Ήταν όμως η αφορμή ο καιρός ή ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά;

Και που να τα βρει τα λεφτά, όταν κοινωνικές τάξεις όπως ο κλάδος πχ των δικηγόρων έλαβε ως επίδομα το πενιχρό ποσό των 600 ευρώ από ένα voucher με κλειστά τα δικαστήρια επί 2,5 μήνες. Δεν ξεχνάει βέβαια κανείς σώφρων και συνετός πολίτης, ότι το εν λόγω επίδομα εξελίχθηκε σε φιάσκο παρά τις υποσχέσεις των διαφόρων υπουργών περί επιδόματος αρχικά των 800 ευρώ, που αποδείχθηκαν τελικά φρούδες ελπίδες δυστυχώς για έναν ευαίσθητο και τόσο πολύτιμο κλάδο για την κοινωνική συνοχή του κράτους όπως των δικηγόρων ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης.

Θα έλεγε κανείς χωρίς αμφιβολία ότι η κυβέρνηση «ξεγέλασε» τους δικηγόρους με μόνες φωνές από την κυβερνητική παράταξη ελάχιστων βουλευτών όπως του Βασίλη Οικονόμου και της Νόνης Δούνια που τόλμησαν από την κυβέρνηση να ζητήσουν τα δεδομένα, λογικά και αυτονόητα. Θα εισακουστούν άραγε; Ελπίζω και προσεύχομαι πλέον ΝΑΙ γιατί αλλιώς θα μιλάμε για εξευτελισμό του δικηγορικού κλάδου, που φτάνει τα όρια της εξαθλίωσης και φτωχοποίησης με απώτερο σκοπό, όσο και αν δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι, την εξαφάνιση του προς ικανοποίηση ευρύτερων ιδιοτελών συμφερόντων, που θέλουν μια πολιτεία με χειραγωγούμενη τη δικαιοσύνη! Φυσικά όλοι πλέον γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα συμφέροντα…

Από την άλλη, βέβαια, ανάπτυξη με επιδόματα δεν γίνεται. Καλά και απαραίτητα τα επιδόματα, αλλά χρειάζεται πλάνο και σχέδιο για την επόμενη μέρα. Χρειάζεται σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και οικονομικής ανάπτυξης σοβαρά τεκμηριωμένο, άλλως θα βρεθούμε προ εκπλήξεων με ανυπολόγιστες συνέπειες όπως μακροχρόνια ύφεση, κοινωνικοί αποκλεισμοί, φτωχοποίηση κοινωνικών τάξεων όπως των δικηγόρων και εν γένει αποδιάρθρωση του κοινωνικού παραγωγικού ιστού της χώρας με ο,τι αυτό δυστυχώς μπορεί να συνεπάγεται.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών με τους Τούρκους να έχουν στην κυριολεξία περικυκλώσει τη χώρα τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ίσως βρεθεί στην δυσκολότερη φάση, που θα μπορούσε να βρεθεί κυβέρνηση στην Μεταπολίτευση. Έχουν πλάνο εξόδου από την οικονομική κρίση ή οι στίχοι του Βάρναλη περί μοιραίων θα στοιχειώνουν τους κυβερνώντες δυστυχώς για πάντα;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.