Η έκπληξη του χαμηλότερου ελλείμματος, οι πειρασμοί, οι κίνδυνοι

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μία από τις λεπτομέρειες της περιόδου που μπορεί να μην συγκινεί πολίτες και αναξιοπαθούντες, αλλά έχει σκορπίσει ενθουσιασμό στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμα του 2022 ήταν σχεδόν κατά δύο δισ. χαμηλότερο του αναμενομένου (6,6 δισ. ευρώ, αντί 8,5 δισ.).

Ποσοστιαία αυτό μεταφράζεται περίπου σε 0,1% και σημαίνει ότι το έλλειμμα πιθανώς θα διαμορφωθεί κάπου μεταξύ 1,4% και 1,5% του ΑΕΠ.

Σε συνδυασμό με την ποσοστιαία μείωση του δημοσίου χρέους λόγω ανάπτυξης και πληθωρισμού, η δημοσιονομική εικόνα της χώρας, δεδομένης και της συγκυρίας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Ειδικά δε, όσο επιδιώκεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι καλύτερο δεν θα μπορούσε να ονειρεύεται μία κυβέρνηση.

Όλα αυτά θα ήταν ειδυλλιακά αν δεν είχαμε μπροστά μας τις εκλογές. Αυτές διαμορφώνουν μία εκκρεμότητα, καθώς η πορεία προς αυτές και έκβαση τους μπορεί να σημάνουν πολλά. Από κατασπατάληση του περισσεύματος σε σχέση με τον δημοσιονομικό στόχο σε προεκλογικές παροχές, έως την ανακοπή της πορείας σε περίπτωση πολιτικής εμπλοκής ή ακυβερνησίας ή κάτι ακόμη χειρότερο, αν υποθέσει κανείς ότι με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση.

Προς το παρόν μόνο να ελπίζει μπορεί κανείς ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην ανωμαλία…

reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.