Για τη διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ενημέρωσε το Σώμα ότι η Νέα Δημοκρατία καταθέτει πρόταση δυσπιστίας ή μομφής κατά της κυβέρνησης . Την πρόταση την προσυπογράφουν 76 βουλευτές της ΝΔ εκ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί κκ Καραμανλής και Σαμαράς.

Το νομικό έρεισμα της πρότασης είναι τα άρθρα 84 και 142 του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής αντίστοιχα.

Το άρθρο 84 του Συντάγματος

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 84 δηλώνεται ότι με απόφαση της Βουλής η ίδια μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση συλλογικά ή από μέλος της ατομικά.Αν απορριφθεί η επόμενη πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στην ίδια παράγραφο τονίζεται ότι η πρόταση πρέπει να είναι υπογραμμμένη από το 1/6 των βουλευτών δηλαδή από 50 βουλευτές τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση ζήτησε να αρχίσει αμ,έσως η συζήτηση δυνάμει της παραγράφου 4 ενώ το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρεις μέρες. Η ψηφοφορία διεξάγεται μετά το πέρας της συζήτησης , μπορέι όμως να αναβλήθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. (παρ.5)

Η παραγραφος 6 έχει τεράστια σημασία γιατι αναφέρει ότι

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι πρέπει οι βουλευτές που υπερψηφίζουν την πρόταση πρέπει να είναι κατά απόλυτη πλειοψηφία περισσότεροι από από αυτούς που καταψηφίζουν και είναι παρόντες.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που πρέπει να είναι :

120 τουλάχιστον (2/5)

Αν για παράδειγμα απουσιάσουν οι 7 ανεξάρτητοι , τότε η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν οι υπόλοιποι είναι όλοι παρόντες που θα απαιτηθεί ,πέφτει στους 147 βουλευτές .

  • Το άρθρο 142 του ΚτΒ

Σημασία εδώ έχει η παράγραφος 1 που αναφέρει ότι

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Η ΝΔ έχει θέσει με σαφήνεια τα ζητήματα σε κείμενό της:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν ”Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα είναι το ζήτημα που θα απασχολήσει την εθνική αντιπροσωπεία μέχρι όπως υπολογίζεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.