Φώτα πορείας

Γράφει ο Δημήτριος Βερδελής*

Πολύς λόγος έγινε για τους λόγους της σαρωτικής επικράτησης του προέδρου Trump και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις εκλογές των ΗΠΑ.

Οι ατζέντες των δύο κομμάτων και το διακύβευμα των εκλογών ήταν αρκετά σαφές.

Τα ζητήματα που απασχολούσαν και απασχολούν τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ είναι περίπου κοινά με αυτά των ψηφοφόρων στην πατρίδα μας.

Οικονομία, λαθρομετανάστευση και ασφάλεια.

Όσον αφορά και τα τρία ζητήματα ο πρόεδρος Trump έδωσε θετικά δείγματα γραφής στην πρώτη του θητεία όπου μείωσε θεαματικά την ανεργία στις ΗΠΑ όπου κατέγραψε ιστορικό χαμηλό με το χρηματιστήριο να έχει ρεκόρ ανόδου για τις μετοχές με την αντιπρόεδρο Harris να έχει ένα νεφελώδες πρόγραμμα. Στο μεταξύ ο πρόεδρος Trump έχει εξαγγείλει με υπευθύνους δύο ανθρώπους της αγοράς ένα υπερυπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας το οποίο θα ελέγχει τις δαπάνες του Αμερικανικού δημοσίου και θα εισηγείται την περικοπή όσων θεωρούνται αχρείαστες.

Στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ο πρόεδρος Trump υπήρξε εμπνευστής και δημιουργός του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να μειώσει τη λαθρομετανάστευση.

Στα ζητήματα της ασφάλειας ο Trump είναι οπαδός του νόμου και της τάξης ενώ η Harris στην ουσία σέρνεται πίσω από την παλαβή αριστερά που έχει ως απαίτηση – σύνθημα την περικοπή της χρηματοδότησης για την αστυνομία.

Η αντιπρόεδρος Harris είχε ως βασική της αρμοδιότητα την φύλαξη των συνόρων όπου από ο, τι φαίνεται στα στοιχεία απέτυχε παταγωδώς ακολουθώντας μια πολιτική ανοικτών συνόρων.

Η ακολουθούμενη πολιτική του  προέδρου Trump στο εσωτερικό μέτωπο είναι αυτή που γνωρίζαμε από το 2016.

Στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ αυτό που βλέπουμε είναι μια επιστροφή στον Αμερικανικό απομονωτισμό με τις ΗΠΑ ή να ορίζουν συμμάχους – αντιπροσώπους για να καλύπτουν την απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών από το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα αλλά και την ενθάρρυνση από πλευράς των ΗΠΑ οι σύμμαχοι να συνεισφέρουν στη συμμαχία δαπανώντας στην άμυνα το οριζόμενο ποσοστό της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Το δόγμα του προέδρου Trump για τις διεθνείς σχέσεις είναι η ειρήνη δια της ισχύος.

Στο επίπεδο της πολιτικής φιλοσοφίας  αυτό που εισφέρει ο πρόεδρος Trump είναι η έννοια του εθνικού συμφέροντος. Ο πρόεδρος Trump θα κάνει πολιτική για τις ΗΠΑ, η Μελόνι για την Ιταλία, ο Όρμπαν για την Ουγγαρία, ο Μακρόν για τη Γαλλία κ.ο.κ.

Αυτός είναι ένας οδοδείκτης πολιτικής ότι ο κάθε πολιτικός ηγέτης που εκλέγεται, έχει εκλεγεί για να προωθεί τα συμφέροντα του κράτους του και όχι κάποιας παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας. Ακούμε πολύ συχνά για την έννοια της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία στα όρια μιας πολιτείας για να λειτουργεί χρειάζεται δια-μορφωμένους πολίτες, πολίτες με καλλιέργεια αλλά κυρίως με πίστη και αγάπη στην πατρίδα γιατί η πολιτεία – πολίτευμα σχετίζεται ετυμολογικά μα κυρίως ουσιαστικά με την έννοια της πατρίδος και αυτή με την έννοια των προγόνων και της εθνικής κληρονομιάς που πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μεγαλύτερη και σε καλύτερη κατάσταση από ότι την παραλάβαμε από αυτούς.

Υπό αυτό το πρίσμα βλέπει την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, τη λαθρομετανάστευση, την ασφάλεια, τα ζητήματα της παιδείας.

Αναφέρομαι σε φώτα πορείας γιατί ο πατριωτισμός και η έννοια του εθνικού συμφέροντος είναι φώτα που μας καθοδηγούν στο σκοτάδι ενός δι-εθνισμού χωρίς έθνη και διότι η πίστη στις παραδεδομένες αξίες και θεσμούς που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και αποτελούν τους αρμούς της κοινωνίας είναι απαραίτητη σε μια εποχή που έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Ελπίζουμε οι εξελίξεις στις ΗΠΑ να βοηθήσουν και τη χώρα μας να επανέλθει σε μια συντηρητική τροχιά γιατί Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

*Δικηγόρος

Msc Phillosophy and Management

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.