Επί τάπητος ο κορωνοϊός στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου κανένα κρούσμα

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Ο κορονοϊός  η αντιμετώπιση τυχόν  κρουσμάτων και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό,  ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου. 

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών των σωμάτων ασφαλείας και των αρμοδίων διευθύνσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η διοίκηση του ΕΒΕΔ και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου. 

Με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος συνέστησε στους πολίτες  ψυχραιμία καθώς η διαχείριση της κατάστασης δείχνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πανικού σε κανένα επίπεδο. 

«Συζητήσαμε σήμερα για το θέμα που έχει προκαλέσει αγωνία στην διεθνή κοινότητα. Μιλήσαμε  για την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Στην χώρα μας μέχρι σήμερα έχουμε ένα πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων, σε ανθρώπους που είχαν επαφή με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή αυτή της Βόρειας Ιταλίας. Στα νησιά  μας δεν έχουμε κάτι», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως όλες οι αρμόδιες αρχές είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει. 

«Είμαστε σε εγρήγορση. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και χωρίς πανικό. Αυτό είναι το μήνυμα  που θέλουμε να μεταφέρουμε σε όλους τους συμπολίτες μας. Βλέπετε σήμερα εδώ είναι όλος ο δημόσιος τομέας, οι υπηρεσίες και οι εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας και της αγοράς ώστε  σε κλίμα συνεργασίας να κατανοήσουμε όλα τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον ΟΕΔΥ και να προβούμε στην εφαρμογή τους άμεσα και σωστά. Θελήσαμε να εξετάσουμε και ειδικότερες καταστάσεις που αφορούν τα νησιά μας και να προχωρήσουμε. Είμαστε σε ένα πάρα πολύ  καλό επίπεδο. Θέλω να τονίσω στους συμπολίτες μας πως δεν χρειάζονται ακραίες απόψεις. Όλος ο πλανήτης και χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο οργάνωσης έχουν μια αμηχανία μπροστά στη νόσο. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Από τη συνάντηση βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα», είπε.

Όσο για τον τουρισμό που μπορεί να επηρεαστεί από την  εξάπλωση της νόσου ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Έχουμε μπροστά μας και μια θερινή σεζόν που όλοι θέλουμε να ξεκινήσει  και να λειτουργήσει κανονικά. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό το ζήτημα επηρεάζει  τις μετακινήσεις και τις αποφάσεις των ανθρώπων για αυτές. Δουλειά μας είναι  η θωράκιση της δημόσιας υγείας αλλά και η προστασία της προοπτικής της οικονομίας μας. Είμαστε σε καλό στάδιο και κάθε ημέρα που περνά με τη  συνεργασία αυτή που βλέπετε σήμερα θα πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στον κόσμο. Το επίπεδο οργάνωσης κάθε ημέρα που περνά  αυξάνεται».

Μεταναστευτικό: Δύσκολη η γειτνίαση με ένα κράτος διακινητή 

Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό με αφορμή και όσα γίνονται στον Έβρο και στο Νότιο Αιγαίο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε:

«Εδώ και καιρό είχα δηλώσεις ότι είναι μεγάλες οι προκλήσεις που έρχονται για αυτό το θέμα. Είχα προσπαθήσει να  περιγράψω τότε την κατάσταση. Είχα δηλώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι έρχεται ένα είδος αναμέτρησης με την
Τουρκία. Ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησα για να υποστηρίξω την άποψη ότι οι ανοικτές δομές που λειτουργούν στα δύο νησιά μας έπρεπε να μετατραπούν σε κλειστές. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος από την Τουρκία δεν είναι καινούργια.Σήμερα απλώς γίνεται σαφές σε όλο τον πλανήτη αυτό που γίνεται. Τώρα φαίνεται σε όλους ότι η γειτονική χώρα λειτουργεί ως κράτος διακινητής. Αυτό έκανε και το 2015.. Είχα δείξει  τότε και πολλά περιστατικά που αποδείκνυαν αυτό που γίνεται. Δεν είναι εύκολο να γειτνιάζεις με ένα κράτος διακινητή. Το πρόβλημα απαιτεί ψυχραιμία. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι ισχυρά. Χάρηκα που είδα και τον προηγούμενο πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα να λέει πως το κλείσιμο των συνόρων, είναι μια απόφαση που θα έπαιρνε κάθε κυβέρνηση. Εμένα αυτή η δήλωση με χαροποίησε αυτή η δήλωση γιατί δείχνει ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές μπορούμε και πρέπει να έχουμε ένα ελάχιστο  επίπεδο συναίνεσης συνεργασίας και συνεννόησης που σήμερα είναι απολύτως απαραίτητη».

 

Για το αντικείμενο της σύσκεψης που ήταν η εξάπλωση του κορονοϊού εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου
Αιγαίου η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με το ζήτημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού να αποτελεί πηγή αγωνίας διεθνώς,  ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα, Τετάρτη 4 Μαρτίου , στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας,  τομέα πολύ ευάλωτου σε τέτοιου είδους, παγκόσμια ζητήματα.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, από πλευράς των Σωμάτων Ασφαλείας,  ο Περιφερειακός Λιμενάρχης στην 8η Περιφερειακή Διοίκηση του ΛΣ ΕΛΚΑΤ, Γιάννης Αργυράκης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου Σπυρίδων Τάτης,  ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου (ΔΙ. Π. Υ. Ν.), ο Ιωάννης Τσιτσικάς, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου,  Μιχάλης Καλιωράκης και  ο Αρχίατρος της 95 ΑΔΤΕ, Σπυρίδων Παυλάτος. 

Από πλευράς των φορέων υγείας συμμετείχαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόριος Ρουμάνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου, Στέλιος Καραταπάνης, ο Προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Ρόδου, Χαράλαμπος Τσιμπλέκας, το μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Οικονόμου Γενικός Ιατρός & καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης. 

 

Από πλευράς της Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου, ο Εντεταλμένος Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας, Θωμάς Σωτρίλλης και από πλευράς του Δήμου Ρόδου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μιχάλης Σοκορέλος, ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Τριάντος και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου, γιατρός Σάββας Καραταπάνης.

 

Εκ μέρους των παραγωγικών φορέων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της ΕΞΡ, Μανώλης Μαρκόπουλος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Μπόνης. 

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο της ετοιμότητας πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού διαρκώς βελτιώνεται και ότι δεν  συντρέχει κανένας λόγος πανικού, δεδομένου ότι στο Νότιο Αιγαίο δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως κρούσμα, ενώ και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, μόλις 8 σε όλη τη χώρα, είναι εξαιρετικά μικρός και περιορίζεται  σε άτομα που επισκέφθηκαν προσφάτως την Ιταλία. 

Από τον Περιφερειάρχη και τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία, παράλληλα με την επαγρύπνηση που επιβάλλει η σοβαρότητα του θέματος, πολύ περισσότερο σε μια περιοχή της χώρας, όπως το Νότιο Αιγαίο, όπου πρέπει να προστατευθεί κατά το δυνατόν η τουριστική βιομηχανία 

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και η συντονισμένη εφαρμογή τους από όλους τους φορείς που μπορούν να έχουν ρόλο στην διαχείριση του ζητήματος, ενώ από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εργάζεται πυρετωδώς με σχέδιο και δικό της προϋπολογισμό και με ένα πολύ υψηλό επίπεδο  συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να θωρακιστούν τα νησιά, τόσο από πλευράς δημόσιας υγείας αλλά και από πλευράς οικονομίας, ώστε η τουριστική σαιζόν που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες, να επηρεαστεί κατά το δυνατόν λιγότερο.

Προς  αυτή την κατεύθυνση, κρίσιμο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η έγκυρη και ψύχραιμη ενημέρωση του κοινού και η συμμόρφωση προς τις οδηγίες του ΕΟΔΥ  έργο που ανέλαβαν και οι συλλογικοί φορείς προς τα μέλη τους, για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποφευχθεί ο αναιτιολόγητος πανικός και οι επιπτώσεις του. 

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των δικών της υπηρεσιών, είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία, παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.