Ένα βήμα μετά το Συνέδριο της ΝΔ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Τα Συνέδρια διαθέτουν ταυτόχρονα το αίσθημα της μαζικότητας, της συλλογικότητας, της εμπέδωσης της ενότητας (τουλάχιστον σίγουρα σε ρητορικό επίπεδο) αλλά και την αίσθηση των εσωκομματικών ισορροπιών, μέχρι και της συναλλαγής, όταν οι θέσεις, οι προτάσεις κι ο δημιουργικός διάλογος υποτάσσεται στο κυνήγι του “κουπονιού” και της στελέχωσης των κομματικών οργάνων.

Ευτυχώς το 11ο Συνέδριο της ΝΔ απαλλαγμένο από το δεύτερο συστατικό στοιχείο εξάντλησε την δυναμική του πρώτου. Θέσεις κι αντιθέσεις, αναδρομές κι επιδρομές, συγγνώμες κι ευχαριστίες, δικαίωση κι οράματα. Το παρελθόν με το παρόν να ενώνεται με το μέλλον μέσα από την διαχρονική πορεία της μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης.

Τι αφήνει πίσω του και τι το ακολουθεί; Μια τέτοια διαδικασία με στόχο την καταγραφή των βασικών θέσεων με τις οποίες θα διεκδικηθεί η εξουσία οφείλει να αφήσει ως παρακαταθήκη πολύ συγκεκριμένες, κωδικοποιημένες προτάσεις, οι οποίες θα προβληθούν ανάλογα, πρωτίστως πάνω στα κεφαλαιώδη ζητήματα που απασχολούν την χώρα και τους πολίτες της. Ανεργία, φορολογία, διοίκηση, εθνική πολιτική, κοινωνικό κράτος.

Είναι δεδομένο ότι η απάντηση της ΝΔ ξεκινά με βασικά επιχειρήματα τις επενδύσεις, την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, την ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών, την αξιολόγηση, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, τις στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Ποιο είναι όμως το επόμενο βήμα και πως η επιρροή της θα διευρυνθεί κατακτώντας κι ένα σημαντικό μέρος των αναποφάσιστων;

Το ιδεολογικό πλαίσιο της παράταξης είναι δεδομένο. Επικαιροποιείται δεν αναθεωρείται. Μια παράταξη με φιλελεύθερο οικονομικό πρόσημο αλλά και σεβασμό στις παραδοσιακές και πατριωτικές αξίες. Με την ιδιωτική πρωτοβουλία στο επίκεντρο αλλά με στιβαρό πλαίσιο ελέγχου τήρησης των κανόνων της ανταγωνιστικότητας. Με διασφαλισμένη την πρόσβαση όλων στην ευκαιρία. Με καθοδηγητικό άστρο τον εθνικό και πολιτισμικό πλούτο.

Η ΝΔ αποτελεί μέρος της μεγάλης συντηρητικής παράδοσης που περιλαμβάνει εκτείνεται από τον Τσόρτσιλ μέχρι τον Κολ κι από την Θάτσερ μέχρι τον Σαρκοζί. Ο διαφωτιστικός εκσυγχρονισμός ή οι μονομέρειες στην λειτουργία της αγοράς εκπροσωπούνται διεθνώς από διακριτά ιδεολογικά ρεύματα, είτε αυτά κατατάσσονται στον χώρο των φιλελεύθερων – δημοκρατών, είτε στην σοσιαλδημοκρατική κουλτούρα.

Αν απομένει κάτι για να εξασφαλίσει η ΝΔ την αποδοχή και των πιο αμέτοχων συμπολιτών μας, είναι να αποκρυπτογραφήσει τις ανάγκες τους, τους λόγους της αποχής ή και της απέχθειας τους για τα τεκταινόμενα. Γι’ αυτό και στο οπλοστάσιο της πρέπει να βρίσκεται διαρκώς η θεσμική και συνταγματική αναμόρφωση. Όπως και η αποσαφήνιση των παρεμβάσεων που θα άρουν μνημονιακές αδικίες ή θα αναστείλουν μέρος των επόμενων δημοσιονομικών μέτρων και θα οδηγήσουν σε στέρεα και ασφαλή αύξηση των εισοδημάτων.

Υ.Γ. Η στελεχιακή ανανέωση είναι επιβεβλημένη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από το πόσο επιλεκτική (όταν εξαντλείται σε μια ανούσια μπαμουσκοποίηση) ή γνήσια αποδεικνύεται κάθε φορά αλλά από μόνη της δεν δημιουργεί το κυρίαρχο κοινωνικό ζητούμενο που διεγείρει τα πιο παθητικά πλήθη.

Αν η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί δεδομένες τις εκλογές εντός του 2018 είναι επιτακτική ανάγκη να επισημοποιηθούν άμεσα οι βουλευτικές υποψηφιότητες, ώστε να πάψει το φαινόμενο των αυτοπροβαλλόμενων ως εν δυνάμει πολιτευτών και να δοθεί το χρονικό περιθώριο μιας δομημένης προσπάθειας και επαρκούς προβολής για τους νεοεισερχόμενους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.