Είναι σίγουρο ότι ο Τσακαλώτος γνωρίζει Οικονομικά;

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Τι τεράστια μπούρδα εκτόξευσε ο Ευκλείδης σχετικά με την χρηματοδότηση τη χώρας και την αναγκαιότητα της ποσοτικής χαλάρωσης; Θέλει να μας τρελάνει, μας κοροϊδεύει ή είναι όντως τόσο άσχετος; «Και χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές» είπε ο… τιρσμέγιστος υπ. Οικονομικών κι όλοι οι οικονομικοί κύκλοι έμειναν με ανοικτό το στόμα!

Όταν το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε την έξοδο στις αγορές, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους και για να αρχίσει να “κτίζεται” η απαραίτητη καμπύλη εκδόσεων ομολόγων, παρά την στήριξη της ΕΚΤ το επιτόκιο κυμάνθηκε στο 3,5% για το τριετές και στο 4,95% για το πενταετές.

Αν ο Τσακαλώτος νομίζει ότι μπορούμε με την σημερινή ασταθή οικονομική εικόνα να πετύχουμε καλύτερα από αυτά τα αποτελέσματα πλανάνται πλάνην οικτρά. Μια τέτοια επισφαλής προσπάθεια και είναι αμφίβολο τι επιτυχία θα είχε (σίγουρα το επιτόκιο δανεισμού θα ήταν δυσθεώρητο) αλλά θα έφερνε κερδοσκοπικές πιέσεις επί των ελληνικών ομολόγων.

Δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητος ή άσχετος ώστε να πιστεύει ειλικρινά ότι χωρίς διατυπωμένη λύση για το χρέος και θετική έκθεση βιωσιμότητας του από το ΔΝΤ, ο Ντράγκι θα μας κάνει την χάρη να ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Ούτε βέβαια διανοούμαι ότι ειλικρινά θεωρεί σώφρονα επιλογή την έξοδο στις αγορές; χωρίς τις ανάλογες προϋποθέσεις.

Άρχισε κι ο Ευκλείδης τη δημιουργική ασάφεια ή ξέρει κάτι παραπάνω για την τελική συμφωνία και μας εμπαίζει για να παρουσιαστεί μετά ως… τροπαιούχος επιτυγχάνοντας το ελάχιστο;

One thought on “Είναι σίγουρο ότι ο Τσακαλώτος γνωρίζει Οικονομικά;

  • 04/12/2017, 12:32
    Permalink

    Και μόνο το γεγονός ό,τι προσπαθεί να επιβάλη το “πλαστικό χρήμα”, δίχνει πως ξέρει από ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΙΑ, όσο και εγώ, που την γνωρίζω απλώς από το μάθημα της “πολιτικής οικονομολογίας” του Πανεπιστημίου!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.