Είναι η Δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης

Πολύ πιθανώς από τον τίτλο να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Όποιος όμως κάνει τον κόπο να διαβάσει αυτό το άρθρο θα καταλάβει πολύ καλά σε τι ακριβώς αναφέρομαι.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης στην διάκριση των πολιτευμάτων αναφέρει ως πολιτεία την πραγματική δημοκρατία στην οποία όλοι εργάζονται για το κοινωνικό σύνολο. Αυτή είναι η πραγματική δημοκρατία το πολίτευμα που έχει ως σκοπό του το συνολικό καλό. Το αντίθετο της «πολιτείας» είναι η «δημοκρατία» που σήμερα μπορεί να μεταφραστεί ως «οχλοκρατία». Και εδώ όπως και στη «πολιτεία» δεν εξουσιάζουν ούτε ένας μονάρχης ούτε μία ομάδα πχ δικτατορικό καθεστώς αλλά η πλειοψηφία των πολιτών.

Όμως εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά από το καλύτερο σε σχέση με το χειρότερο πολίτευμα. Στη «πολιτεία» η εξουσία πηγάζει από το λαό με απλά λόγια η πλειοψηφία εξουσιάζει ορθά δηλαδή σωστά και με βάση το κοινωνικό σύνολο χωρίς να βρίσκονται σε διαφορετική θέση απέναντι στα δικαιώματα κάποιος πολίτης διαφορετικής ιδεολογίας. Στην «δημοκρατία» επίσης η εξουσία ανήκει στους πολλούς. Όμως με τη τεράστια διαφορά πως η πλειοψηφία κυβερνά με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Αυτό δεν είναι ξένο στις μέρες μας. Βλέπουμε να κυβερνά η οχλοκρατία με το όνομα όμως της Δημοκρατίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας στενοχωρεί όλους γιατί προσβάλλεται η δημοκρατία η οποία γεννήθηκε στη χώρα μας. Αυτό γίνεται αντιληπτό χρόνια κρίσης της οικονομίας αλλά και των αξιών και των θεσμών κάτι που σήμερα ζούμε. Όταν για παράδειγμα βλέπουμε πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο κατέχοντας όπλο και να απειλεί τον διαιτητή, όταν βλέπουμε στη βουλή βουλευτές και υπουργούς να χρησιμοποιούν άσεμνους χαρακτηρισμούς χωρίς ουσιαστική συζήτηση για εθνικά ζητήματα, όταν φοβάσαι να πας για βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας εξαιτίας της εγκληματικότητας και πολλά άλλα παραδείγματα…..Ναι τότε ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η δημοκρατία και να οδηγηθεί σε οχλοκρατία.

Ως πολίτες πρέπει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας και να σώσουμε τη δημοκρατία μας η οποία έχει την ανάγκη μας για να μην οδηγηθεί από δημοκρατία σε οχλοκρατία. Το θέμα μας αφορά όλους ανεξαρτήτως κομμάτων, ομάδων κλπ.

One thought on “Είναι η Δημοκρατία το καλύτερο πολίτευμα

  • 24/03/2018, 21:04
    Permalink

    Το θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,για κάποιον που την πιστεύει είναι, δουλειά,επαγγελματική κατάρτιση, υποχρεώσεις εκεί που επιβάλλεται, συνέπεια ,τήρηση του ωραρίου εργασίας μου,σεβασμό στον συνάδελφο κλπ κλπ , και μετά έρχονται οι ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. Οι περισσότεροι την δημοκρατία την ερμηνεύουν αλλιώς και τούτο λόγω ελλείψεως σχολικής και κοινωνικής μόρφωσης. Ο Θεός πλέον δεν μας βλέπει λόγω της ομίχλης που εδημιουργήσαμε πάνω από το έθνος μας.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.