Δήμητρα Αναγνωστοπούλου: Ο λαός μας έχει τη δυνατότητα, την όρεξη και την ευφυία να προσπαθήσει για ένα καλύτερο μέλλον.

H Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, τέως Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και σύμβουλος επιχειρήσεων μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Μίλησε μας για σένα αγαπητή φίλη! Σπουδές, επάγγελμα, ρίζες, χόμπι, πολιτική.

Έχω αποφοιτήσει από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης με Κατεύθυνση: «Δημοσίων Θεσμών». Αυτή την περίοδο ξεκινάω και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές.

Είμαι Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος Αττικής από το Σεπτέμβριο του 2019, μέχρι σήμερα, ενώ ήμουν Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος Αττικής από το Σεπτέμβριο του 2019 έως το τέλος του 2020 οπότε και παραιτήθηκα, κατόπιν της ανεξαρτητοποίησης μου από την παράταξη με την οόοία είχα εκλεχθεί.

Εργάζομαι ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα είμαι υπεύθυνη προγραμμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύμβουλος για τη σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης τυγχάνω Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ( DPO) σε Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου καθώς και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο πατέρας μου Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, υπήρξε κοινοτάρχης Αρτέμιδος από το 1991 έως το 1994 και πρώτος Δήμαρχος Αρτέμιδος από το 1995 έως το 1998. Αποτέλεσε δε για μένα πρότυπο και κίνητρο για να ασχοληθώ με τα κοινά και την πολιτική.

Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με το τέννις και τη γυμναστική. Επίσης μου αρέσει να διαβάζω νομικά κείμενα και βιβλία που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, το Δημόσιο και Συνταγματικό Δίκαιο, ενώ αρθρογραφώ σε γνωστές ιστοσελίδες και τοπικές εφημερίδες για θέματα που αφορούν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση.

Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή, κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;

Σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ότι τις προηγούμενες δεκαετίες, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Δηλαδή στην πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων σε θέματα συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Τα στερεότυπα όσον αφορά τα φύλα εξακολουθούν να επηρεάζουν την κατανομή των εργασιών μεταξύ γυναικών και ανδρών στο σπίτι, στην εκπαίδευση, στον χώρο εργασίας και στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μη αμειβόμενη παροχή φροντίδας και οι οικιακές εργασίες εκτελούνται κυρίως από γυναίκες και έχουν αντίκτυπο στην απασχόληση και την επαγγελματική εξέλιξη, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Αν και η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα μεταξύ των φύλων που μπορούν να τοποθετήσουν τις γυναίκες σε ευάλωτες ή επισφαλείς καταστάσεις.

Επίσης οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στους καλά αμειβόμενους τομείς και σε θέσεις λήψης αποφάσεων, και εργάζονται συχνότερα σε υποδεέστερες θέσεις εργασίας για τις οποίες διαθέτουν υπερβολικά υψηλά προσόντα, ενώ μία στις πέντε εργαζόμενες γυναίκες στην ΕΕ ανήκει στην κατώτερη μισθολογική κατηγορία, σε σύγκριση με έναν στους δέκα άνδρες.

Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας οδηγεί μεταξύ άλλων και στην άνιση συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων ή στους μισθούς και, ως εκ τούτου, περιορίζει τις δυνατότητες των γυναικών να αλλάξουν τις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δομές. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την υποεκπροσώπηση των γυναικών και στα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή, κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν, τα ΜΜΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και στην πολιτική;

Να πιστεύουν στον εαυτό τους, να διεκδικούν τα θέλω και τις φιλοδοξίες τους και να μην τα παρατάνε ποτέ. Είμαστε μέλη μιας κοινωνίας στην οποία οι αποφάσεις των εκλεγμένων τοπικών αυτοδιοικήσεων και κυβερνήσεων, επηρεάζουν άμεσα το παρόν και το μέλλον μας. Οφείλουμε λοιπόν να διεκδικούμε ηγετική θέση τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Για να το πετύχουμε βέβαια χρειάζεται γνώση και πολύ δουλειά. Προσωπικά εργάζομαι επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα προσπαθώ να επιτύχω εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο ενασχόλησης μου και συνάμα ασχολούμαι με τα κοινά ως Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος.

Κοιτάς στα μάτια μια φίλη, έναν φίλο… μια μέση νεολαία Ελληνίδα/έναν μέσο νεολαίο Έλληνα… τι τους λες; Τι τους προτείνεις; Τι προσπαθείς να τους περάσεις ως νεανική, έμπειρη και δημιουργική περσόνα που είσαι;

Να ασχολούνται με όσα συμβαίνουν γύρω τους και στην κοινωνία μας. Να μην αδιαφορούν. Να μην περιμένουν από κάποιον άλλο να λύσει τα προβλήματα τους και να συμμετέχουν στα κοινά. Δυστυχώς η αδιαφορία για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας, μας έχει αποξενώσει. Αν θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο παρόν και ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει πρώτα εμείς στις δικές μας μικρές κοινωνίες, δηλαδή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία μας, στη γειτονιά μας να λειτουργούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον για το διπλανό μας και να προσπαθούμε κάθε μέρα να είμαστε καλύτεροι. Αυτό θα μας οδηγήσει σιγά σιγά σε μια διαφορετική κοινωνία, μια καλύτερη κοινωνία.

Πού θα σε βρούμε στις κάλπες του 2023-24;

Σίγουρα δεν θα σταματήσω να ασχολούμαι και να προσπαθώ για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, αφού επιθυμία μου είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και να επιλυθούν τα προβλήματα της πόλης μας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αρτέμιδος και το μοναδικό που χρειάζεται είναι δουλειά και προσπάθεια από όλους μας για να το πετύχουμε. Θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον τόπο που αγαπώ! Προφανώς το 2023-2024 θα με βρει να προσπαθώ για το καλύτερο!

Τι λείπει πιο πολύ σήμερα από την Πατρίδα μας;

Καλύτερη παιδεία για όλους πάνω απ’ όλα. Δυστυχώς χωρίς εκπαίδευση γινόμαστε κάθε χρόνο φτωχότεροι σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής μας ζωής. Μέσα από την εκπαίδευση μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Καλύτερη κατάρτιση, γνώση, εξειδίκευση, αλλά και πνευματική και κοινωνική καλλιέργεια. Όλα αυτά σταδιακά θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία.

Μια φωτεινή και αισιόδοξη σκέψη σου για το αύριο… ως μορφωμένη και καταρτισμένη γυναίκα, ως εργαζόμενη και ενεργό άτομο, ως πολιτικό πρόσωπο με αρχές και αξίες!

Πιστεύω ότι ο λαός μας έχει τη δυνατότητα, την όρεξη και την ευφυία να προσπαθήσει για ένα καλύτερο μέλλον. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια η πατρίδα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει μεγάλους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πολιτική σταθερότητα, τα οποία θα οδηγήσουν σε καλύτερη ζωή για κάθε πολίτη και όχι μόνο για τους εύπορους. Γι αυτό πρέπει να δουλέψουμε και να διεκδικήσουμε τα θέλω μας. Γιατί χωρίς προσπάθεια τίποτα δε γίνεται. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά δεν θέλω. Θέλω λοιπόν μια καλύτερη Ελλάδα και θα κάνω από τη μεριά μου το καλύτερο δυνατό για να συμβάλω σε αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.