Δεν μπορείς να μάθεις σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα….Υou can’t teach an old dog new tricks (Αγγλική παροιμία)

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαΐδης, Επιχειρηματίας

Όλοι περιμένουμε να αλλάξει το σημερινό γερασμένο πολιτικό τοπίο και ένας νέος άνεμος αλλαγής να φέρει τα πάνω κάτω γιατί μόνο αυτό θα μας σώσει. Μας έχουν φέρει σε τέτοια απελπιστική κατάσταση οι τωρινοί σωτήρες, που μικροαλλαγές δεν μας σώζουν. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές, πρώτα σε νοοτροπίες και μετά σε πράξεις. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας, καμία αλλαγή δεν θα έχει επιτυχία γιατί δεν θα είναι αποδεκτή.

Ποιος καλείται να φέρει αυτές της αλλαγές; Μα ασφαλώς η επόμενη Κυβέρνηση που όπως όλα προεξοφλούν θα είναι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, η αυτοδύναμη που αυτήν την στιγμή φαίνεται πως μπορεί να είναι η με συνεργασία άλλου κόμματος.

Στις δημοκρατίες η κάθε κυβέρνηση κυβερνά με την έγκριση και εξουσιοδότηση της Βουλής, άρα οι βουλευτές είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την αλλαγή της νοοτροπίας που είπαμε παραπάνω.

Και από εδώ ξεκινά το πρόβλημα. Ποιοι βουλευτές; Η Νέα Δημοκρατία, βάση καταστατικού η κατ’ έθιμο, δεν γνωρίζω ακριβώς τον λόγο, λέει ότι θα παραμείνουν στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών όλοι οι σημερινοί βουλευτές της. Θα παραμείνουν αυτοί και τα ψηφοδέλτια λένε θα εμπλουτιστούν και με νέα πρόσωπα και θα κληθεί ο λαός με την ψήφο του να επιλέξει τους εκλεκτούς του, αυτούς που θα απαιτηθεί να του αλλάξουν την νοοτροπία του. Ο λαός καλείται δηλαδή να επιληφθεί της αλλαγής ΤΟΥ! Αυτή είναι η μέθοδος του Ποντίου Πιλάτου, η μέθοδος αυτού που θέλει μεν την ομελέτα αλλά δεν θέλει να σπάσει αυγά. Δυστυχώς για αυτόν, αυτή η ομελέτα δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί. Δεν μπορούμε να απαιτούμε να αλλάξει η νοοτροπία των βουλευτών ενός κόμματος όταν δεν μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία της ηγεσίας του. Το σύστημα αυτό, της παραμονής στα ψηφοδέλτια όλων των εν ενεργεία βουλευτών και κυρίως αυτών που κουβαλούν στην πλάτη τους κάποιες βουλευτικές δεκαετίες, είναι ενάντιο στην προσπάθεια της ανανέωσης ενός κόμματος. Πρώτον γιατί οι παλαιοί κουβαλάνε μια παλαιά νοοτροπία, νοοτροπία που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες και μας έφερε εδώ. Όπως λέει και μεταφορικά ο τίτλος αυτού του άρθρου, δεν μπορείς να φέρεις νέα νοοτροπία με παλαιά πρόσωπα. Δεύτερον και σημαντικότερο, οι εν ενεργεία βουλευτές ξεκινάνε με ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των νέων προσώπων. Διότι είναι γνωστοί, τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, γιατί έχουν εξυπηρετήσει με ρουσφέτια πολλούς και οι πολλοί αυτοί αφ΄ενός μεν τους έχουν υποχρέωση και αφ’ ετέρου ελπίζουν σε μελλοντικές εξυπηρετήσεις από τον άνθρωπο τους, διότι όλο αυτό το διάστημα προετοιμάζονται προεκλογικά ενώ οι νέοι περιμένουν πρώτα να ανακοινωθούν και μετά να αρχίσουν την προσπάθεια τους να γίνουν γνωστοί. Το χάντικαπ αυτό για αυτούς είναι τεράστιο.

Για να μην κουράζω, γιατί δεν μου αρέσουν τα μακροσκελή κείμενα. Πιστεύω πως αν θέλουμε ένας πραγματικά νέος άνεμος να φυσήξει και να μας παρασύρει και εμάς μαζί του, πρέπει να γίνει εξέταση και επιλογή όλων των βουλευτών της ΝΔ από μηδενική βάση. Τι προσέφεραν έως τώρα και τι προοπτική έχουν να προσφέρουν στην νέα εποχή. Πόσοι εργάστηκαν για το καλό του κόμματος και πόσοι για το καλό του εαυτού τους πρωτίστως. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ για αυτούς που εργάστηκαν για το κακό του κόμματος, γιατί έχουμε και τέτοιους. Ένα άλλο κριτήριο πρέπει να είναι όχι τόσο το ηλικιακό, για να μην χαρακτηριστώ για ηλικιακό ρατσισμό, αλλά το πόσα χρόνια βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Δεν μπορούμε να προσδοκούμε ανανέωση όταν έχουμε κάποιες βουλευτικές έδρες καπαρωμένες από τους ίδιους για δεκαετίες. Άλλωστε  λέμε πως ο βουλευτής επιτελεί λειτούργημα και το βουλευτιλίκι δεν είναι επάγγελμα.

Ας αφήσουμε λοιπόν και κάποιους άλλους να προσφέρουν στα κοινά.

Ας μελετήσουμε λίγο και την ιστορία μας, ας μελετήσουμε το πολίτευμα αυτό που γεννήθηκε σε αυτήν εδώ την γη και ονομάστηκε Δημοκρατία. Ας μελετήσουμε για πόσο χρόνο καλούνταν οι πρόγονοι μας να υπηρετήσουν στη Βουλή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την σοφία τους σε τόσα άλλα και στο θέμα αυτό να την αγνοούμε.

Είπα και λίγα και πολλά και ο νοών νοείτω……

2 σκέψεις σχετικά με το “Δεν μπορείς να μάθεις σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα….Υou can’t teach an old dog new tricks (Αγγλική παροιμία)

  • 25/08/2018, 00:58
    Permalink

    Εξαιρετικό άρθρο.! ΣΥΜΦΩΝΩ!!!! απολύτως σέ ΟΛΑ!!!! Συγχαρητήρια .!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.