ΔΕΗ…

Γράφει ο Σωτήρης Χήνος

Ένα από τα θετικά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με την προσθήκη νέων παικτών/παρόχων το ζούμε σήμερα.

Οι διεθνείς συγκυρίες οδηγούν την τιμή του ρεύματος σε σημαντικά υψηλότερες τιμές. Στην Ιταλία, ο αρμόδιος υπουργός, προέβλεψε αύξηση της τιμής κοντά στο 40%. Είναι βέβαιον ότι οι εν λόγω αυξήσεις είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, διότι δεν υπάρχει κάποιο δομικός λόγος διατήρησης των τιμών σε αυτά τα επίπεδα.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, ίσως λόγω και της ευρύτερης συγκυρίας, αποφάσισε να επιδοτήσει την τιμή για να μην υπάρξει υπερβολική επιβάρυνση κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι οι πάροχοι, θα πουλάνε το ρεύμα στην τρέχουσα υψηλή τιμή, ο καταναλωτής θα πληρώνει με σημαντική έκπτωση και το κράτος θα καλύπτει τη διαφορά.

Τι γινόταν μέχρι την απελευθέρωση της αγοράς;
Το κράτος έκανε μνημόσυνο με ξένα κόλυβα. Έβαζε τη ΔΕΗ να τιμολογεί κάτω του κόστους.
Δεν έχει άλλους μετόχους η ΔΕΗ;
Πως δεν έχει. Ποιος νοιάζεται όμως γι αυτούς;

Το ίδιο έκανε και με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Αντί να υποστηρίξει – εφόσον το επιθυμούσε – όσους πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν, έλεγε στη ΔΕΗ απλά, μην τους κόψεις το ρεύμα. Αποτέλεσμα:
Η ΔΕΗ είχε φέσια που ξεπερνούσαν τα 2 δις!!! Και ποιος τα κάλυπτε αυτά; Έλα μου ντε.

Έτσι έφτασε η ΔΕΗ το 2018 να έχει ζημίες 1,1 δις, πάνω από 4 δις δάνεια, 10 δις συνολικές υποχρεώσεις και ο ορκωτός ελεγκτής να διατηρεί επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητά της!!
Κινδύνευε και να κλείσει δηλαδή ή μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Έχοντας πολλούς παρόχους, το κράτος δεν μπορεί να τους επιβάλλει να έχουν ζημίες. Υποχρεωτικά κάνει κοινωνική πολιτική από το μπεζαχτά του. Ας φροντίσει να τα ‘χει νοικοκυρεμένα τα οικονομικά του για να μπορεί να ανταποκριθεί….

Το τιμολόγιο πλέον για τα κόλλυβα κόβεται επ’ ονόματι Ελληνικής Δημοκρατίας...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.