Ας τον σκύλο κάτω, ρε χαμένε…

Του Θανάση Κ.

Υπάρχει το γνωστό ανέκδοτο με το βοσκό που, αμέριμνος, έβοσκε τα πρόβατά του σε μια βουνοπλαγιά…

Όταν ξαφνικά έφτασε, από το πουθενά, ένα πολυτελές 4Χ4 και κατέβηκε ένας νεαρός “γιάπης”, άψογος, με πανάκριβο μοδάτο κουστούμι, φορώντας πανάκριβο χρυσό ρολόι, κρατώντας πανάκριβο δορυφορικό κινητό…
Ο βοσκός, έκπληκτος, ηρέμησε τα τσοπανόσκυλά του, που είχαν αρχίσει να αλυχτάνε, και χαιρέτησε τον επισκέπτη του…
— Ώρα καλή, παιδί μου. Ποιός καλός άνεμος σε έφερε ως εδώ;
–Ήλθα να σου προτείνω να πάμε ένα στοίχημα, του λέει με υφάκι ο νεαρός: Αν βρω ακριβώς πόσα ζώα έχεις στο κοπάδι σου, χωρίς να τα μετρήσω, θα με αφήσεις να πάρω ένα μαζί μου και να φύγω. Αν όχι, θα σου πληρώσω εγώ την αξία του…
— Εντάξει, του λέει αμήχανα ο βοσκός.
Αγέρωχος ο νεαρός, βγάζει το τηλέφωνό του, δίνει τις συντεταγμένες σε ένα δορυφορικό κέντρο στη Γερμανία, από εκεί ενεργοποιείται ο γεωστατικός δορυφόρος που βρισκόταν ακριβώς από πάνω τους, και οι θερμικές του κάμερες εντοπίζουν το αριθμό των ζωντανών οργανισμών που βρίσκονταν στην περιοχή. Το κομπιούτερ της βάσης μετράει τις θερμικές “εικόνες” και στέλνει στιγμιαία το αποτέλεσμα: 735!
— Το κοπάδι σου έχει 735 ζωντανά, λέει θριαμβευτικά ο νεαρός στον έκπληκτο βοσκό.
— Εντάξει κέρδισες, του λέει αυτός ανόρεχτα…
Οπότε ο νεαρός παίρνει ένα ζωντανό και κατευθύνεται προς το αυτοκίνητό του…
— Μισό λεπτό, ακούει πίσω του τη φωνή του βοσκού…
— Τι θέλεις; τον ρωτάει…
— Αν βρω ακριβώς το επάγγελμά σου, θα μου αφήσεις πίσω το ζωντανό; τον ρωτάει ο βοσκός…
— Έγινε του απαντάει με σιγουριά ο νεαρός.
— Λοιπόν, είσαι «σύμβουλος επιχειρήσεων»!
— Πώς το βρήκες; τον ρωτάει ο νεαρός, που τώρα πια είχε σβήσει το «υφάκι» από το πρόσωπό του.
— Εσύ μόνος σου μου το αποκάλυψες, του λέει ήρεμα ο βοσκός…
— Πώς σου το αποκάλυψα;
Κι ο βοσκός, χαμογελώντας, ακουμπάει στη γλίτσα του και το λέει ήρεμα:
— Με τρία πράγματα που έκανες:
* Πρώτον ήλθες από το πουθενά, απρόσκλητος, πάνω στο βουνό, για να μου μιλήσεις για τη δουλειά μου – που εγώ την ξέρω, αλλά εσύ ΔΕΝ σκαμπάζεις μια…
* Δεύτερον, μου ζήτησες «αμοιβή» για να μου δώσεις μια πληροφορία που εγώ ΗΔΗ τη γνώριζα…
* Και τρίτον… άστον σκύλο κάτω, ρε χαμένε!
Και τότε ο νεαρός γιάπις συνειδητοποίησε ότι είχε πάρει αγκαλιά το… τσοπανόσκυλο νομίζοντας ότι ήταν πρόβατο, κι ετοιμαζόταν να φύγει!

Η ιστοριούλα αυτή λέει πολλά. Για όποιον μπορεί να καταλάβει…
Και τη θυμόμαστε πάντα, όταν βλέπουμε διάφορους να μετράνε πράγματα που ΔΕΝ καταλαβαίνουν, να πέφτουν απελπιστικά έξω, κι ύστερα να επιμένουν με “υφάκι” να μας εξηγήσουν αυτά που ήδη, οι ίδιοι, αποδεδειγμένα πλέον, δεν κατάλαβαν…

Προσπαθούν σήμερα διάφοροι δημοσκόποι να μας εξηγήσουν τι έγιναν οι ψήφοι της ΝΔ που δεν πήγαν στη ΝΔ.
Και ισχυρίζονται ότι πήγαν… στο «Κέντρο»!
Άρα, κατά τη γνώμη τους, δεν ήταν η στροφή στο Κέντρο που έδιωξε ψήφους από τη ΝΔ. Ήταν το αντίθετο: ότι οι «κεντρώοι» έφυγαν από τη ΝΔ γιατί δεν ήταν, λέει, αρκετά… «κεντρώα»!
Κι αυτά τα λένε επικαλούμενοι τα exit polls της μέρας των εκλογών.
Όπως θα δούμε, το ότι τα λένε αυτά, είναι από μόνο του ΑΣΤΕΙΟ.

Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν, είναι μάλλον ΤΡΑΓΙΚΟ…

* Πρώτον τα exit polls είναι δειγματοληπτικές μετρήσεις. Εκτενέστερες, φυσικά από τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αλλά παραμένουν δειγματοληψίες…
Οι δειγματοληψίες είναι χρήσιμες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τον συνολικό πληθυσμό.
Αλλά το βράδυ των εκλογών έχουμε ήδη καταμετρημένο το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού.
Οπότε όταν οι δειγματοληψίες μας λένε κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από τον πληθυσμό, απλώς δεν τις θεωρούμε αξιόπιστες.

* Στην προκειμένη περίπτωση ξέρουμε ότι το exit poll ΔΕΝ είναι “αντιπροσωπευτικό” του πληθυσμού. Πώς το ξέρουμε;
Από τις “συσπειρώσεις” των κομμάτων που μετράει.
Σύμφωνα με όσα ξέρουμε από το εκλογικό αποτέλεσμα (δηλαδή τον “πληθυσμό”) από τους ΝΔκράτες που ψήφισαν πέρσι τον Ιούλιο (2,115 εκατομμύρια), μόλις το 53% ψήφισε ξανά ΝΔ στις προχθεσινές ευρωεκλογές.
Άρα, η συσπείρωση της ΝΔ έπεσε στο 53,21% (από τον Ιούλιο του 2023).
Αλλά το exit poll “βρίσκει” τη συσπείρωση της ΝΔ στο…70%!
Δηλαδή πολύ-πολύ παραπάνω!
Αν η συσπείρωση της ΝΔ ήταν 70%, όπως λέει το exit poll, τότε θα έπρεπε οι ψηφοφόροι της φέτος να είναι 400 χιλιάδες παραπάνω απ’ όσοι πράγματι ήταν!
Δηλαδή… αλλά αντ’ άλλων!
Οπότε από εκεί και ύστερα όταν μετράει “διαρροές” προς άλλα κόμματα, από λάθος “συσπείρωση” κι από λάθος συνολικό αριθμό ψηφοφόρων… χαιρέτα μου τον πλάτανο!

* Ας δούμε τώρα, τι μας λένε τα συνολικά αποτελέσματα, δηλαδή ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

Το εκλογικό σώμα συρρικνώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα και σε πρωτοφανή βαθμό (μόλις από πέρσι). Ουσιαστικά ένας στους τρείς που ψήφισαν στις εκλογές του περασμένου Μαΐου φέτος ΔΕΝ προσήλθε στις κάλπες.

Από 6 εκατομμύρια και κάτι πέρσι τον Μάϊο, φέτος ψήφισαν 4 εκατομμύρια και κάτι (μαζί με τις επιστολικές ψήφους, που δεν υπήρχαν πέρσι…)

* Οι ψηφοφόροι ΟΛΩΝ των πτερύγων της Βουλής μειώθηκαν. Μειώθηκαν και οι ψηφοφόροι της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Ακόμα και ο χώρος των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, που πέρασαν το όριο του 3% – δεν “μειώθηκε” ακριβώς, αλλά έμεινε στάσιμος…
(Ειδικά τα τρία κόμματα που μπήκαν φέτος είχαν αύξηση ψήφων σε σύγκριση με πέρσι τον Μάιο, αλλά ο “χώρος” τους συνολικά έμεινε στάσιμος – γιατί πέρσι υπήρχαν οι “Σπαρτιάτες” που φέτος δεν κατέβηκαν και που οι ψηφοφόροι τους μάλλον οδηγήθηκαν σε αποχή…)

* Ειδικά για τη ΝΔ είδαμε ότι φέτος έχασε σε σχέση με πέρσι τον Μάϊο πάνω από 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ενώ σε σχέση με πέρσι τον Ιούλιο έχασε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους. (Τις 300 χιλιάδες τις είχε χάσει ήδη από πέρσι τον Μάϊο ως πέρσι τον Ιούλιο).
Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, που πέρσι ήταν ενιαίος, μειώθηκε από 1,184 εκατομμύρια πέρσι τον Μάϊο και 930 πέρσι τον Ιούλιο σε μόλις 691 χιλιάδες τώρα (αθροίζοντας μαζί τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κασσελάκη και της Νέας Αριστεράς που προήλθε από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ).
Οπότε ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ έχασε περί το μισό εκατομμύριο από πέρσι τον Μάϊο (και περί τις 240 χιλιάδες από πέρσι τον Ιούλιο).

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανέβασε τα ποσοστά του από πέρσι τον Μάϊο ως φέτος, στην πραγματικότητα έχασε σε ψήφους (λόγω πολύ μεγάλης ανόδου της αποχής).
Το ίδιο ακριβώς συνέβη με το ΚΚΕ: λιγότεροι ψήφοι, μεγαλύτερα ποσοστά – πάλι λόγω αποχής…
Συνολικά ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ μαζί εμφάνισαν λίγο καλύτερα ποσοστά φέτος από πέρσι, αλλά με ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ψήφους από πέρσι.

Τα δέ κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που πέρασαν το όριο άθροιζαν όλα μαζί πέρσι (τον Ιούνιο) κοντά στο 13% (στα 5,2 εκατομμύρια), δηλαδή περί τις 670 χιλιάδες ψήφους, ενώ φέτος αθροίζουν γύρω στο 17% (στα 4 εκατομμύρια περίπου), δηλαδή επίσης περί τις 680 χιλιάδες ψήφους. Δηλαδή παρέμειναν συνολικά στα ίδια (εδώ, κατ’ εξαίρεσιν η σύγκριση γίνεται με τα αποτελέσματα του περσινού Ιουλίου, κι όχι του Μαΐου).

Το πιο σημαντικό: η γενικη εικόνα είναι ότι αν προσθέσουμε αυτούς που έφυγαν από τη ΝΔ σε σχέση με πέρσι τον Μάϊο (1,3 εκατομμύρια) και αυτούς που έφυγαν από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (περί τις 500 χιλιάδες) και αυτούς που έφυγαν από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ (λίγο πάνω από 200 χιλιάδες) αθροίζουμε ΑΚΡΙΒΩΣ 2 εκατομμύρια! Την συνολική αύξηση της αποχής από πέρσι τον Μάϊο ως τώρα.
Άρα το φαινόμενο που κυριάρχησε είναι η φυγή προς την αποχή!
Όσοι έφυγαν από τα κόμματα είναι ακριβώς ίσοι με όσους έφυγαν από εκλογικό σώμα!
Άρα οι “μετακινήσεις” μεταξύ των κομμάτων αυτών είναι σχεδόν απόλυτα “συμψηφιστικές”, αποτελούν στατιστικό «θόρυβο» (statistical noise) – και το χαρακτηριστικό του «στατιστικού θόρυβου» είναι ότι ΔΕΝ αποκαλύπτει κάποιο “pattern”, δηλαδή ΔΕΝ επιτρέπει να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.
Όποιος προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα από statistical noise, δηλαδή από «συμψηφιστικές» μετακινήσεις, που ΔΕΝ φαίνονται στις «καθαρές» μετακινήσεις, απλώς προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα…

Οπότε τι σημασία έχει να μιλάμε για “κεντρώους” που ήταν στη ΝΔ και την εγκατέλειψαν προς το “κέντρο”, όταν και οι “Κεντρώοι” που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ επίσης τα εγκατέλειψαν κι αυτοί;

* Για να καταλάβετε, δείτε τι βρίσκουν οι δημοσκόποι μας όταν μετράνε (από τα exit polls) τι έκαναν φέτος οι “Κεντρώοι”:

Είναι αληθινά απολαυστικό:
Βρίσκουν λοιπόν, πως οι «Κεντρώοι» ψήφισαν:
21,5% ΝΔ
8,6% ΣΥΡΙΖΑ
30,9% ΠΑΣΟΚ
3,1% ΚΚΕ,
9,8% Ελληνική Λύση
4% Πλεύση Ελευθερίας
6,3% Νίκη
1,4% Μέρα25
2,1% Φωνή Λογικής
0,6% Νέα Αριστερά
3,6% Δημοκράτες
0,3% Πατριώτες
2,1% Κόσμος
5.8% Αλλο Κόμμα

Δηλαδή, κατά το exit poll, όσοι αυτοαποκαλούνται «Κεντρώοι» ψήφισαν κατά 21,5% ΝΔ και κατά 18,5% κόμματα και κομματίδια που βρίσκονται ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ της ΝΔ (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής και «Πατριώτες»)!
Ενώ κατά μόλις 9,2% ψήφισαν κόμματα που προέρχονται απο τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά).
Δηλαδή οι “Κεντρώοι” που ψήφισαν ΝΔ είναι πολύ κοντά σε όσους ψήφισαν κόμματα δεξιότερα από τη ΝΔ.
Κι ακόμα χειρότερα; οι «Κεντρώοι» του exit poll που ψήφισαν
“ακροδεξιά” κόμματα είναι ΔΙΠΛΑΣΙΟΙ απ’ όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ!
Με άλλα λόγια οι “Κεντρώοι” που βρήκαν στα exit polls μάλλον προς τα ΔΕΞΙΑ γέρνουν.
Ωραίοι «κεντρώοι»!

Είναι λίγο “εμμονικό” να κυνηγάνε τους αυτοαποκαλούμενους “Κεντρώους” που κινούνται περισσότερο δεξιά παρά αριστερά, και πάντως φεύγουν κι αυτοί από παντού – και από το λεγόμενο “Κέντρο”!
Τελικώς τα exit polls που μας παρουσίασαν φέτος ΔΕΝ κατάφεραν να μετρήσουν τις “διαρροές” (αφού έπεσαν απελπιστικά έξω στις “συσπειρώσεις”).
Κι ύστερα, όταν προσπάθησαν να μετρήσουν τους “κεντρώους” τους βρήκαν να πηγαίνουν από τη ΝΔ στο “κέντρο” κι ύστερα να φεύγουν κι από το κέντρο και να πηγαίνουν πίσω στη ΝΔ και στα Πέρα από τα ΝΔ (ακρο) δεξιά Κόμματα!

Εντάξει, καταλάβαμε…
Ή όπως θα έλεγε και ο βοσκός της ιστοριούλας μας:
— Ας τον σκύλο κάτω, ρε χαμένε…

ΥΓ. Κι όλα αυτά γιατί δεν θέλουν να παραδεχθούν το προφανές: Ότι η κοινωνία άρχισε να εγκαταλείπει μαζικά τα συστημικά κόμματα κι άρχισε να λοξοκοιτάει δεξιότερα…
Ακόμα ΔΕΝ υπάρχει μαζική στροφή στα δεξιά! Αλλά όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι έλκονται προς τα κει. Κι αυτό αφορά ακόμα και τους αυτο-αποκαλούμενους “κεντρώους”.
Μόνο που δεν υπάρχει – ακόμα – κανείς να τους εκφράσει…
Κι επειδή δεν μπορούν να το δουν – ή δεν θέλουν να το παραδεχθούν – “ανακαλύπτουν διαρροές νεοδημοκρατών προς το Κέντρο”, και την ίδια στιγμή αποκαλύπτουν ότι το “κέντρο” μάλλον γέρνει στα δεξιά!
Όντως:
— Ας τον σκύλο κάτω, ρε χαμένε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.