Απόλυτη «δοκιμασία επιβίωσης»…

(Ο δεκάλογος του λαθρομεταναστευτικού!)

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Δικαίως ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε το ρόλο της Τουρκίας στην «εργαλειοποίηση» του διεθνούς προσφυγικού προβλήματος (με συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt). Καιρός ήταν…

Και πολύ σωστά υπογράμμισε ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις «ροές» για να πιέζει την Ευρώπη – και κυρίως την Ελλάδα.

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η Τουρκία «έχει κάνει πολλά για το προσφυγικό», και η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα, γιατί οι πρόσφυγες έχουν «δικαιώματα».

Τι είναι αλήθεια απ’ όλα αυτά;

 • Πρώτον, η Τουρκία πράγματι, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις «προσφυγικές ροές» (από Συρία και Ιράκ).

Ο εσωτερικός Πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει. Ο πόλεμος στη Συρία έχει επίσης τελειώσει. Κανονικά οι πρόσφυγες από αυτές τις δύο περιοχές θα έπρεπε να επέστρεφαν στα σπίτια τους (πολύ περισσότερο που δόθηκε άσυλο σε όλους τους κατοίκους Συρίας, ακριβώς για να μπορέσουν να επιστρέψουν).

Αντί να συμβεί αυτό, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Οι ροές αυξάνονται από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει…

 • Δεύτερον, αυτοί που έρχονται προς την Ελλάδα, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους πια ΔΕΝ είναι «πρόσφυγες», δεν προέρχονται από της Συρία, ούτε από το Ιράκ.

Όλοι σχεδόν έρχονται από χώρες που δεν έχουν Πόλεμο (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές) ή όπου οι ίδιοι μπορούν εντός των χωρών τους να βρουν «ασφαλές καταφύγιο» (Αφγανιστάν). Άρα – και πάλι – δεν είναι «πρόσφυγες».

Το Διεθνές Δίκαιο διαχωρίζει σαφώς τους «πρόσφυγες» από τους «μετανάστες». Κι αυτοί που μας έρχονται πλέον είναι μετανάστεςδεν είναι πρόσφυγες. Κι επειδή περνάνε παράνομα στην Ελλάδα, είναι «λαθρομετανάστες»– γιατί πρέπει να τους διακρίνουμε από τους νόμιμους.

(Το απαιτούν οι νόμιμοι μετανάστες αυτό το τελευταίο…)

 • Τρίτον – και σοβαρότερο: Η Τουρκία έχει πολιτική «ανοικτής βίζας»: Κάτοικοι χωρών όπως Μαρόκο, Τυνησία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές κλπ., φτάνουν αεροπορικώς στη Κωνσταντινούπολη με απευθείας πτήσεις και πάμφθηνα εισιτήρια, από εκεί προωθούνται στα μικρασιατικά παράλια και περνάνε στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Αυτό δεν είναι «προσφυγική ροή»!

Είναι δημιουργία παράνομου μηχανισμού εκβίασης γειτονικής χώρας.

Η Τουρκία συμμετέχει σε μηχανισμό λαθρο-διακινησης!

Ακόμα χειρότερα: Όσοι φτάνουν κανονικά στα αεροδρόμια της Τουρκίας επιδεικνύοντας το διαβατήριό τους – γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος – αλλά ξαφνικά το… «χάνουν» μέχρι να φτάσουν απέναντι από τα ελληνικά νησιά! Κι όταν τους περνάνε απέναντι, κανείς τους δεν έχει πια διαβατήριο.

Εδώ φαίνεται ακόμα πιο καθαρά η πλήρης συμμετοχή της Τουρκίας στη λαθρο-διακίνηση. Κατά πάσα βεβαιότητα, με το «αζημίωτο».

Και αυτό πρέπει επίσης να καταγγελθεί διεθνώς.

Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει. Και να το αποδείξει

 • Τέταρτον, η Ελλάδα ΔΕΝ έχει υποχρέωση να παρέχει άσυλο σε όποιον μπαίνει παράνομα και το ζητάει επιτακτικά! Αυτό το ξεκαθαρίζει απόλυτα η Σύμβαση της Γενεύης (και το Πρωτόκολλο του 1967).

Αντίθετα, βάσει αυτών των συμφωνιών, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί να δώσει άσυλο:

–Σε οποιονδήποτε δεν μπορεί να αποδείξει πειστικά ποιος είναι (έχει «χάσει τα χαρτιά του» και δεν υπάρχει τρόπος να «ταυτοποιηθεί»).

–Σε οποιονδήποτε, έχει δηλώσει ψεύτικο όνομα, ψεύτικη χώρα προέλευσης, ψεύτικα οικογενειακά στοιχεία ή έχει δώσει διαφορετικά στοιχεία σε διαφορετικές τοπικές αρχές μετά την άφιξη του στην Ελλάδα.

–Σε οποιονδήποτε έχει ήδη παραβιάσει το ελληνικό νόμο (έχει διαπράξει κλοπές, εγκληματικές επιθέσεις, βιασμούς, απειλές κατά προσώπων) ή τις υποχρεώσεις του ως υποψήφιος για άσυλο. (Μέσα στις «υποχρεώσεις» των αιτούντων άσυλο η Σύμβαση της Γενεύης προβλέπει ρητά, ότι οι πρόσφυγες «οφείλουν να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες των χωρών υποδοχής τους»…)

Με βάση τα ανωτέρω, η επίσημη Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να αρνηθεί το δικαίωμα του ασύλου στο 80% τουλάχιστον των «εισερχομένων», άνευ καμίας δικαστικής κρίσης:

 • -Δήλωσες ψεύτικα στοιχεία; Δεν κάνεις καν αίτηση. Κι αν έκανες, απορρίπτεται…

 • -Παραβίασες οποιοδήποτε άρθρο του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα; Δεν κάνεις καν αίτηση. Κι αν έκανες, απορρίπτεται αυτόματα…

 • -Συμμετείχες στη «διακίνηση», βούλιαξες τη βάρκα που σας έφερνε, έβαλες μέσα σε βάρκες γυναικόπαιδα χωρίς σωσίβια, έθεσες σε κίνδυνο ζωές συντρόφων σου ή βιαιοπράγησες μέσα στα hot spots εναντίον τους, φέρθηκε βίαια κατά Ελλήνων πολιτών;

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις χάνεις το δικαίωμα ασύλου, κι αν έκανες αίτηση, αυτή απορρίπτεται αυτόματα.

Τι συμβαίνει με όσους απορρίπτεται η αίτησή τους; Μπαίνουν σε κλειστά κέντρα, που λειτουργούν ως φυλακές! Εκεί οι «τρόφιμοι» δεν μπορούν να έχουν κινητά – τώρα πια δεν θα μπορούν και να καπνίζουν! – είναι χωριστά άνδρες και χωριστά γυναίκες κλπ.

Θα υπάρχει μία μόνο κρίσιμη διαφορά από τις κανονικές φυλακές: θα μπορούν να φύγουν όποτε το θελήσουν για να πάνε στο αεροδρόμιο κι από εκεί στη χώρα καταγωγής τους (που ξαφνικά θα τη «θυμηθούν»…)

Ούτε επιδόματα 500 ευρώ το μήνα χωρίς να δουλεύουν, ούτε ΑΜΚΑ, ούτε ΑΦΜ ούτε τίποτε.

Αυτή η πολιτική εξασφαλίζει ότι θα φύγουν μέσα σε έξη μήνες το 80% όσων έχουν ξεμείνει από το 2015 μέχρι σήμερα! Ίσως και περισσότεροι…

Κι αυτή την πολιτική ΔΕΝ την απαγορεύει η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες!

Το υπόλοιπο 20% (κυρίως γυναικόπαιδα) πρέπει να δούμε πως θα το μοιράσουμε με τους εταίρους μας. Αλλά αυτό πια γίνεται ένα πολύ-πολύ μικρότερο πρόβλημα – εντελώς διαφορετικό πια, και πολύ πιο ελεγχόμενο.

Γιατί αν «μπουζουριάσουμε» το 80% των τωρινών λαθρομεταναστών και τους στείλουμε από εκεί που ήλθαν, τότε το «σήμα» θα πάει εκεί που πρέπει, θα το έχουν λάβει όσοι πρέπει – και θα σταματήσουν να μας έρχονται κι άλλοι.

 • Πέμπτον, τα κλειστά κέντρα δεν χρειάζεται να είναι… resorts! Δεν τα φτιάχνουμε για να τους… «ευχαριστήσουμε», ώστε να μας «προτιμήσουν την επόμενη φορά».

Φυλακές θα είναι! Πολιτισμένες μεν, ανθρώπινες αναμφισβήτητα, αλλά φυλακές. Για να πειστούν να φύγουν.

Δεν χρειάζονται να έχουν ούτε «οργανωμένους χώρους λατρείας», ούτε γήπεδα αθλοπαιδιών, ούτε… αίθουσες μπιλιάρδων, ούτε recreational activities, ούτε τίποτε. Μόνο χώρους προαυλισμού και ασφαλείς ανθρώπινες συνθήκες προσωπικής υγιεινής, καθώς και αναρρωτήριο. Τελεία και παύλα.

Και όσο μακρύτερα γίνεται από κατοικημένες περιοχές.

 • Έκτον, με τις τοπικές κοινωνίες το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο: Κάποιες ενοχλούνται – και με το δίκιο τους – με τα τωρινά ανοικτά κέντρα λαθρομεταναστών. Γιατί είναι μόνιμη εστία εγκληματικότητας. Από ανθρώπους που ουσιαστικά ούτε τους ξέρουμε ούτε μπορούμε να τους ελέγξουμε (αφού όλοι σχεδόν μπήκαν παράνομα και χωρίς χαρτιά).

Με κάποιες άλλες τοπικές κοινωνίες, όμως, συμβαίνει το αντίθετο: Οι λαθρομετανάστες ξόδευαν τοπικά ένα μέρος του 500ρικου που έπαιρναν κάθε μήνα. Χώρια που οι ΜΚΟ τους μίσθωναν άδεια σπίτια για χρηματικά ποσά αρκετά «τσιμπημένα». Κι όλοι αυτοί επωφελήθηκαν. Αυτές οι κοινωνίες τώρα θα αντιδράσουν με τα κλειστά κέντρα. Γιατί θα χάσουν έσοδα.

Κάποιοι αντιδρούν με τα ανοικτά κέντρα, κάποιοι αντιδρούν με τα κλειστά κέντρα, αλλά στο τέλος πρέπει να γίνε το σωστό. Γιατί αλλιώς, θα βουλιάξει η χώρα.

 • Έβδομο, να θυμάστε: η Υπάτη Αρμοστεία είναι από την ίδια τη Σύμβαση απλώς «παρατηρητής». Και τίποτε άλλο! Δεν έχει δικαίωμα να «επιβάλει» στην Ελληνική κυβέρνηση τίποτε! Η Σύμβαση το τονίζει ρητά ότι αποκλειστικό δικαίωμα στην εφαρμογή της προσφυγικής πολιτικής έχει η φιλοξενούσα χώρα. Κανείς άλλος! Τελεία και παύλα.

 • Όγδοο, η αντιμετώπιση των ΜΚΟ πρέπει να είναι πολύ αυστηρή και πολύ άμεση. Όσες αναμίχθηκαν σε ο,τιδήποτε πέρα από την άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, να φύγουν! Όσες είναι αναμιγμένες στη λαθρο-διακίνηση, να φύγουν! Όσες τους ξεσήκωναν να αγνοήσουν τις αποφάσεις των αρχών, ή να κατευθυνθούν στα σύνορα ή να παραβιάσουν εντολές των αρχών ή τους μετέφεραν από δω κι από εκεί χωρίς την άδεια των αρχών, ή τους χρησιμοποιούν για «εργασίες» χωρίς νόμιμη άδεια, όλες έχουν παρανομήσει και πρέπει να φύγουν αμέσως!

Αλλιώς, δεν σπάει το σπυρί της λαθρο-διακίνησης.

 • Ένατο: μέχρι τώρα αυτό ήταν κάτι που πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται στην πράξη.

Γιατί οι ΜΚΟ (μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία και τον ΔΟΜ) διαχειρίζονταν τα κονδύλια για τους «πρόσφυγες-μετανάστες».

Αν όμως σταματήσουν τα μηνιαία επιδόματα και μπουν σε κλειστά «προ-αναχωρησιακά κέντρα» τότε το κόστους τους πέφτει κατακόρυφα. Κι όταν θα αρχίσουν να αποχωρούν μαζικά, το κόστος συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο. Και ό,τι απομείνει, μπορεί να το καλύπτει μια υπεύθυνη υπηρεσία της Κομισιόν, κι όχι κάθε ανεξέλεγκτη ΜΚΟ.

Αν χρησιμοποιηθούν λίγα μόνο από όσα αποκάλυψε η έρευνα του OLAF (του Ευρωπαϊκού ελεγκτικού μηχανισμού) ή και της Interpol ακόμα, το θέμα θα λυθεί άμεσα και επί τόπου. Χωρίς δυσκολίες.

(Ειδ’ αλλιώς μπορούμε να αρχίσουμε να δημοσιοποιούμε τι βρέθηκε για το «βίο και την πολιτεία» των ΜΚΟ – και να εκτεθεί πολύς κόσμος…)

 • Δέκατο, η φύλαξη των συνόρων είναι εφικτή! Μην ακούτε τι λένε διάφοροι.

Δεν είναι απλή. Δεν είναι εύκολη. Αλλά είναι απολύτως εφικτή.

Υπάρχει ένα άθλιο «λόμπι» που σκούζει. Αγνοήστε το…

–Τα Σκόπια σήκωσαν φράχτη σε όλη τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα μέσα σε τρείς βδομάδες. Κι από τότε δεν περνάει τίποτε…

–Η Βουλγαρία σήκωσε τριπλό φράχτη, σε όλη τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα. Και από τότε δεν περνάει ούτε σκιουράκι…

–Η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει φράχτη στον Έβρο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τελεία…

Και από τη θάλασσα, θυμίζω: η Βουλγαρία έχει θαλάσσια εγγύτητα με την Τουρκία. Δεν περνάει κουνούπι.

Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται να πούμε.

Συνεννοηθήκαμε…

Η κυβέρνηση κινείται ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλει όμως πιο γρήγορα, και πιο αποφασιστικά.

Αυτά που διστάζει να κάνει σήμερα, τα έχουν ήδη κάνει άλλοι γύρω μας κι έχουν δουλέψει. Πλήρως.

Αυτά που διστάζει να κάνει σήμερα, και θα ήταν «επαρκή» – αν δεν τα κάνει τώρα, αύριο θα αναγκαστεί να κάνει πολλαπλάσια! Και τότε δεν θα φτάνουν.

Το λαθρομεταναστευτικό εξελίσσεται σε αληθινή «ωρολογιακή βόμβα» για τη χώρα, αλλά και σε αληθινή «δοκιμασία επιβίωσης» για την κυβέρνηση.

Αν το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, θα κυβερνάει… για πάντα! Για όσο θέλει, τέλος πάντων.

Αν δεν μπορέσει να το αντιμετωπίσει, θα βρεθεί μπροστά σε πολύ δυσάρεστα απρόοπτα.

Που δεν θα είναι «δυσάρεστα», απλώς, για την ίδια.

Θα είναι δραματικά προβλήματα επιβίωσης για τη χώρα!

2 σκέψεις σχετικά με το “Απόλυτη «δοκιμασία επιβίωσης»…

 • 22/11/2019, 13:40
  Permalink

  Απλά…. άρθρο Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο.!!!!!! Τά λέει ΟΛΑ.!!!!!!!! Συγχαρητήρια .!!!!!!!!!!
  ΕΥΧΟΜΑΙ νά τό ΔΙΑΒΑΣΕΙ κυρίως ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.! αλλά καί όλα τά μέλη τής Κυβερνήσεως.! Καί τότε τό ΕΘΝΙΚΟ πρόβλημα ”ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΣ” θά λυθεί ”τσάκ -μπάμ”.!

  Σχολιάστε
 • 23/11/2019, 16:46
  Permalink

  1142!!! Είμαι πρόσφυγας από Πακιστάν, γρήγορα ελάτε, ψήνουν κ τρώνε χοιρινέςμπριζόλες, λουκάνικα, πίνουν και καπνίζουν ασύστολα με την δικαιολογία ότι είναι Τσικνοπέμπτη! Είναι και ρατσιστές… με προκαλούν κάθε Κυριακή με την θεία λειτουργία στο ρ/φ δυνατά, και φασίστες! παραβιάζουν και το “σύμφωνο συμβίωσης”, αποκαλούν Σκόπια ή Βαρντάσκα την πρώην…

  Ιωάννης Σουλιώτης

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.