Αποκλειστική συνέντευξη της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στο «Last Point»
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: “Το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας εκτείνεται από την παραδοσιακή-λαϊκή δεξιά έως το κέντρο”
Η ομάδα του LastPoint εγκαινιάζει μια σειρά συνεντεύξεων με ερωτήσεις που θέτουν οι αρθρογράφοι της. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την βουλευτή Β’ Αθηνών της ΝΔ και Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και μας παραχώρησε την πρώτη και πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη.
- Εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και η οικονομία κινηθεί, έστω και αναιμικά, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μήπως το διαρκές αίτημα για εκλογές χάνει την βαρύτητα του; Μήπως η ΝΔ χρειαστεί νέο αφήγημα;
Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές είναι εθνικό όχι κομματικό! Δεν συνδέεται με την πορεία της αξιολόγησης. Ακόμη και εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με την σημερινή Κυβέρνηση η χώρα θα συνεχίσει να «σέρνεται». Η Κυβέρνηση αυτή δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Δυστυχώς, όσο οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος παραμένουν γραπωμένοι στις καρέκλες τους τόσο μεγαλώνει η ζημιά για τον τόπο μας.
- Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εξαγγείλει περικοπή δαπανών και μείωση φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ). Πώς θα καλυφθεί το ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό; Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων με κοστολογημένα ισοδύναμα, μείωση των ελαστικών δαπανών του δημοσίου, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξη των υφιστάμενων επενδύσεων (Ελληνικό, αεροδρόμια κλπ) και προσέλκυση νέων. Η μείωση της φορολογίας θα συμβάλλει καταλυτικά στην επανάκαμψη της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Έτσι θα πιάσουμε τους στόχους και όχι με φοροεπιδρομή στους Έλληνες. Συνεχίζοντας το μείγμα πολιτικής που είχε ξεκινήσει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση Σαμαρά θα εκλείψει σταδιακά η ανάγκη νέων μέτρων και θα μπορέσει να επανακάμψει δυναμικά η Ελληνική οικονομία.
- Σε περίπτωση εκλογών μέσα στο έτος ή στις αρχές του 2018, πόσον καιρό θεωρείτε ότι θα χρειαστεί η κυβέρνηση της ΝΔ για την εξάλειψη των capital controls;
Το κλειδί για την άρση των capital controls είναι η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Οι συνεχείς αμφιταλαντεύσεις και καθυστερήσεις της σημερινής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αλλά και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι επί Κυβερνήσεως Σαμαρά είχαν επιστρέψει στις τράπεζες 14,1 δις Ευρώ καταθέσεις ενώ από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο κ. Τσίπρας έφυγαν 42,5 δις Ευρώ από το τραπεζικό σύστημα. Μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επαναφέρει την κανονικότητα, τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας στο εσωτερικό και εξωτερικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Ένα μέρος των πολιτών είναι απογοητευμένο, λέει ότι τους δοκιμάσαμε όλους και ότι με τον Κυριάκο θα είναι το ίδιο. Τι το διαφορετικό από τους προηγούμενους πρεσβεύει ο αρχηγός της ΝΔ που να εγγυάται ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη;
Όσο δικαιολογημένη και αν είναι η απογοήτευση των Ελλήνων μετά από 7 χρόνια κρίσης, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι δεν είναι όλοι ίδιοι στην πολιτική. Η πολιτική έχει να κάνει με το ήθος, την ιδεολογία και την ικανότητα. Γιατί πέρα από τις καλές προθέσεις, μετράει το αποτέλεσμα! Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητστοτάκης έχει δεσμευτεί μέσα από τη «συμφωνία-αλήθειας» ότι η χώρα θα έχει μεν «συνέχεια» στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, αλλά θα δείξει και «συνέπεια» ως προς την εφαρμογή του προγράμματος που σταδιακά παρουσιάζει. Η αλήθεια λυτρώνει! Μετά ας μη ξεχνάμε ότι πέρα από τα οικονομικά θέματα, υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων σε μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια και η παιδεία. Εκεί οι διαφορές με τον κ. Τσίπρα είναι «μέρα με τη νύχτα»!
- Αυτές τις μέρες η ΝΔ έστειλε στα μέλη της ένα ερωτηματολόγιο όπου ανάμεσα σε άλλα τίθεται και θέμα για το ιδεολογικό στίγμα της. Θεωρείτε ότι η κοινωνία έχει ξεκάθαρη άποψη για την τωρινή ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ ή χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση;
Το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας εκτείνεται από την παραδοσιακή-λαϊκή δεξιά έως το κέντρο. Η διεύρυνση της απήχησης της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία είναι ο μεγάλος, διακηρυγμένος, πολιτικός μας στόχος για να μπορέσει η Πατρίδα μας – μέσω του προγράμματός μας – να ξεπεράσει την κρίση. Για να γυρίσει η Ελληνική κοινωνία την πλάτη της στον λαϊκισμό και τη συστηματική εξαπάτηση της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου που δυστυχώς την παρέσυρε μέσα στην συλλογική απελπισία και απόγνωση. Αναγνωρίζω και τιμώ την ιδιαίτερη αξία και προσφορά που έχει η παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά βρίσκω αναγκαίο και θετικό ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες από άλλους χώρους, μέρα με τη μέρα δηλώνουν ότι στηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες. Οι αρχές και αξίες της Νέας Δημοκρατίας, δικαιώνονται τώρα πιο πολύ από ποτέ.
6. Θεωρείτε δικαιολογημένη την κριτική που γίνεται για προσωπικές επιλογές του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη; Είναι ενωμένη η παράταξη ή υπάρχουν ακόμη ανοιχτές πληγές από τις εσωκομματικές εκλογές;
Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαι σίγουρη ότι θα κρατήσει τις σωστές ισορροπίες και μέσα στο κόμμα αλλά και όταν θα κληθεί να συγκροτήσει την κυβέρνησή του. Στην παρούσα συγκυρία, η εσωστρέφεια είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορεί να αντέξει ούτε η παράταξη αλλά ούτε και η χώρα. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι για να απομακρύνουμε από την εξουσία την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, την πιο επικίνδυνη, καταστροφική και ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Πάλι εμείς θα «βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά». Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει.
- Πως κρίνετε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο των ΜΜΕ; Πως προτίθεται να κινηθεί η ΝΔ ώστε να αποτρέψει ανάλογο φιάσκο με αυτό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες;
Ο επίδοξος Υπουργός-Καναλάρχης κ. Παππάς, στο θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών «έπαιξε και έχασε». Το «φιάσκο Παππά» ακόμη δεν έχουμε μάθει πόσο κόστισε στον Έλληνα πολίτη. Η προσπάθεια άλωσης και ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, συνεχίζεται. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, το ΕΣΡ. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει θεσμικά τις απόψεις της σχετικά. Θα πρέπει να αφήσουμε το ΕΣΡ να κάνει τη δουλειά του.
- Οι περιφερειακές μας χώρες παρέχουν συνδέσεις στο διαδίκτυο μέχρι και με δεκαπλάσιες ταχύτητες από τις δικές μας. Υπάρχει σχέδιο για παροχή κινήτρων ώστε οι πάροχοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων;
Σύμφωνα με το Digital Economy and Society Index 2017, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ στον Δείκτη, βαθμολογία χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Επίσης βρίσκεται στην 27η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όσον αφορά το connectivity της συνδεσιμότητας και στην 26η όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, περισσότεροι άνθρωποι μεν συνδέονται, αλλά το επίπεδο των δεξιοτήτων, παραμένει χαμηλό.
Δεδομένου ότι η συνδεσιμότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας θα έπρεπε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να παράγει έργο και να έχει σαφή σχεδιασμό για την υλοποίηση δράσεων. Δυόμιση όμως χρόνια, που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο, που έχει κάνει, είναι να ασκεί κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου έχω καταθέσει στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μια σειρά ερωτήσεων για την εθνική ψηφιακή πολιτική σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στον τομέα της Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Επίσης, έχω καταθέσει ερώτηση για τις ενέργειες της Κυβέρνησης και το σχεδιασμό της σχετικά με την μετάβαση στα συστήματα 5G, καθώς και για τα εγκεκριμένα έργα πληροφορικής από την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Όλες οι ερωτήσεις ήταν συγκεκριμένες και στοχευμένες προκειμένου να αντλήσουμε πληροφορίες για τις ενέργειες του Υπουργείου. Οι απαντήσεις, που πήραμε, ήταν γενικόλογες και αόριστες. Καταδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού και τη μη παραγωγή έργου.
- Όταν γίνετε κυβέρνηση ποίες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την ενίσχυση της ψηφιακής ιδιότητας του πολίτη;
Στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης και των επιταχυνόμενων τεχνολογιών πρέπει το κράτος να διαθέτει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πολιτική προκειμένου να εκπαιδεύσει συστηματικά τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους για την ιδιότητα του ενεργού ψηφιακού πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό κεφαλαιώδους σημασίας είναι πρώτον, η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, δεύτερον, η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής της τρίτης ηλικίας στην ψηφιακή κοινωνία και τρίτον, η προστασία των ατόμων και κυρίως των εφήβων από επικίνδυνες διαδικτυακές συμπεριφορές, όπως είναι η κατάχρηση, η εξάρτηση, ο εθισμός, ο κυβερνοεκφοβισμός, η αποπλάνηση και η παραβατικότητα.
Ως Υπεύθυνη του τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας διοργάνωσα στις 10 Απριλίου μια εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά μας και οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο» με ομιλητές τον κ. Σφακιανάκη, εξειδικευμένο σε θέματα διερεύνησης ηλεκτρονικών εγκλημάτων και τον κ. Κορμά, Υπεύθυνο της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς και όσοι βρίσκονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.
Με την παραπάνω πρωτοβουλία εγκαινίασα ουσιαστικά την πρώτη από μια σειρά δράσεων, που προγραμματίζω και αφορούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα παραπάνω θέματα.
- Η ανάπτυξη στις σύγχρονες χώρες στηρίζεται στο σωστό μείγμα ψηφιακής πολιτικής, καινοτομίας και δημοκρατίας. Πείτε μας μερικές ψηφιακές καινοτομίες που θα υλοποιήσετε άμεσα πχ για την μείωση της γραφειοκρατίας;
Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω, ότι δεν χρειάζεται «να ανακαλύψουμε τον τροχό ξανά», αλλά να ενσωματώσουμε και να εφαρμόσουμε τις σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές, οι οποίες στο επίπεδο του δημοσίου τομέα θα διευκολύνουν την εξοικονόμηση δαπανών και στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα θα ενθαρρύνουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα θα σας αναφέρω πρώτον, την υποστήριξη της ψηφιακής στρατηγικής στον τουρισμό και τον πολιτισμό, τομείς στους οποίους διακρίνεται η χώρα μας, δεύτερον, την ενίσχυση της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου και τρίτον, την ενθάρρυνση των επενδύσεων που κάνουν οι ψηφιακοί πάροχοι.
Οι ερωτήσεις τέθηκαν από τους ακόλουθους αρθρογράφους του LastPoint: