Οι αριβίστες της μεταρρύθμισης και προόδου

Γράφει ο Γιάννης Κίτσος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος χρηματοοικονομικού και στρατηγικού σχεδιασμού

Τι να «πρωτοθαυμάσει» κανείς από τα χρόνια της καταστροφικής διακυβέρνησης Τσίπρα! Την ζημιογόνο για κάποια δεκάδες ή και εκατοντάδες δις ευρώ «περήφανη» διαπραγμάτευση με τους θεσμούς; Τις πετρελαιοκηλίδες στις ελληνικές θάλασσες; Τους εκατοντάδες θανάτους και πολλαπλές ζημιές από την αδυναμία διαχείρισης έκτακτων καιρικών φαινομένων και καταστροφών από πλημμύρες και πυρκαγιές; Τους δεκάδες θανάτους συμπολιτών μας ακόμα και από το μικρόβιο της γρίπης; Την ζημιογόνο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας διπλωματική της στρατηγική – ο Θεός να την κάνει; Την απαξίωση της ελληνικής παιδείας και υγείας; Την αδυναμία παροχής ασφάλειας στους πολίτες; Την λογοκρισία και ισοπέδωση των θεσμών; Για να μην γίνομαι γραφικός ας κοιτάξω, λέω από μέσα μου, τουλάχιστον την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και αναδιοργάνωσης. Μπορεί κάτι να βρω εκεί…

Και εκεί που πάω να σκεφτώ περί μεταρρυθμίσεων και αναδιοργάνωσης, πέφτει πάνω μου η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η ΕΡΤ ήταν μια από τις προσπάθειες «αναδιάρθρωσης» δημόσιας επιχείρησης επί Τσίπρα, αν όχι η μοναδική. Σημαία της την έχει μάλιστα κάνει. Όλοι θυμόμαστε το άγαλμα στο προαύλιο του μεγάρου προς τιμήν της τότε «επανάστασης» – ουδεμία σχέση με μεταρρύθμιση. Για όλα φταίνε τα βοθροκάναλα, καταγγέλλει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Πολάκης. Μετα από 4 έτη διακυβέρνησης Τσίπρα, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για τα υπόλοιπα, πάντως η ΕΡΤ κατέστην με βεβαιότητα βοθροκάναλο… «Ακυβέρνητο καράβι σε φουρτούνα», την χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι της, καταγγέλλοντας τη διοίκηση για απαξίωση, συνεχόμενες δυσλειτουργίες, απειλές και χειροδικίες σε συναδέλφους τους και άλλα πολλά.

Μια δεύτερη προσπάθεια «αναδιοργάνωσης» ήταν αυτή της ΔΕΗ. Δε θα σταθώ στο δεδομένο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται εδώ και καιρό η επιχείρηση, αλλά πως, για πολλοστή φορά στα χρόνια των Σταθάκη-Τσίπρα, επιχειρείται να «επιλυθεί». Εύκολο! Αυξάνουν, λέει, το ήδη ακριβό ενεργειακό κόστος λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της περαιτέρω αύξησης των τιμολογίων ρεύματος στη βιομηχανία. Εμμέσως δε και για την υπόλοιπη κοινωνία, αφού η βιομηχανία θα αναγκαστεί μέρος του κόστους, αν όχι όλο, να το μεταφέρει σε αυτή. Και εάν δεν απορροφηθεί – που δεν θα απορροφηθεί – θα προκληθεί μείωση της κατανάλωσης, κατά συνέπεια μείωση της παραγωγής και εν κατακλείδι απολύσεις. Όλα αυτά μόνο για την εσωτερική αγορά, καθώς το κόστος αυτό θα μεταφερθεί και στις εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων που στελέχη και εργαζόμενοι σε αυτές ματώνουν κυριολεκτικά καθημερινά για να μπορέσουν να της κάνουν ανταγωνιστικές.

Ήρθε η σειρά του ΟΑΣΘ. Εκεί μάλιστα ανέλαβε και ένα από τα «asset» του ΣΥΡΙΖΑ και πατέρας του Νίκου. Ναι, ο πατέρας αυτού που δήλωσε δημόσια πρόσφατα ότι «η Μακεδονία πριν ήταν ξακουστή ως Μακεδονία των γειτόνων». Μπάχαλο ο ΟΑΣΘ με μόνιμες τις σκηνές ταλαιπωρημένων και αγανακτισμένων πολιτών να διαδραματίζονται καθημερινά στις στάσεις και στα λεωφορεία του. Υπό διάλυση και ο στόλος λεωφορείων. Τα ίδια πάνω κάτω βλέπουμε και στον ΟΑΣΑ. Απαξιωμένος στόλος και καθημερινή ταλαιπωρία πολιτών και εδώ. Πλήρωνε Έλληνα φορολογούμενε τα «asset»!!!

Ακολούθησαν τα ΕΛΤΑ… Άλλη τεράστια «αναδιοργάνωση» και αυτή. Μετά από 4 έτη διακυβέρνησης Τσίπρα, σήμερα τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε κατάσταση τεράστιων προβλημάτων ρευστότητας. Για να καταλάβετε το μέγεθος, η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας δοκιμάζεται μήνα με το τον μήνα και εξαρτάται καθαρά από την εύρεση ή όχι έκτακτων ενισχύσεων από το κράτος. Τον Έλληνα φορολογούμενο τουτέστιν. Πλήρωνε και εδώ!!!

«Μεταρρύθμιση», όμως, επιχείρησε και στο προβληματικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Όλεθρος και εδώ! Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία προέκυψαν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, την τελευταία τετραετία χάθηκαν εισοδήματα 2,4 δισ. ευρώ. Αξίζει ο Έλληνας να μην ξεχάσει ποτέ ποιος το προκάλεσε αυτό! Αυτός που πρόσφατα επιμένει σε δηλώσεις του ότι και οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν μιλάμε μόνο προσωπικά για τον Κατρούγκαλο, αλλά κυρίως για αυτόν που ο Τσίπρας είχε πριν προϊστάμενο της αναδιοργάνωσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος και σήμερα έχει τοποθετήσει να εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εξωτερικό και να διαχειρίζεται μείζονα εθνικά της θέματα!

Η «μεταρρύθμιση» δεν άφησε και το τραπεζικό σύστημα στο διάβα της. Μετά από 4 έτη και ακόμα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι τα αποκαλούμενα και capital control από την καταστροφική διαπραγμάτευση δεν έχουν αρθεί. Πτωτικά τα κόκκινα δάνεια σε σχέση με το 2017, και εδώ αξίζει κάποιο μπράβο στην Τράπεζα της Ελλάδος και στελέχη της, που παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια στη συνεργασία της με μια καθεστωτική κυβέρνηση κατάφερε, έστω και οριακά, να τα μειώσει. Αλλά και πάλι, στο 43,4% ο όγκος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών όταν ο αντίστοιχος των ευρωπαϊκών βρίσκεται στο 4,2%! Οι δε ελληνικές τράπεζες παλεύουν να αντιστρέψουν μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση.

Τελικά, ότι έκανε, μας διατυμπανίζει ο Τσίπρας, το έκανε κυρίως για να φέρει την μεγάλη μεταρρύθμιση στην κοινωνία. Για να δούμε ποια ήταν τα αποτελέσματα και αυτής της μεταρρύθμισης… Από τα ευρήματα της έκθεσης «World Happiness Report» – Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – η χώρα καταλαμβάνει την 82η θέση επί συνόλου 156 κρατών. Η Ελλάδα είναι σήμερα μακράν η πιο δυστυχισμένη χώρα μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ.

Αφού έσπειραν τον όλεθρο στη μεταρρύθμιση τώρα είπαν να πιάσουν την πρόοδο. Αριβίστας είσαι Αλέξη μου, θα μπορέσεις να το καταλάβεις αυτό που παρακάτω θα πω. Μια και μιλάμε για πρόοδο, ισότητα και μεταρρύθμιση αν ότι πιάνεις στα χέρια σου το μεταρρυθμίζεις με αυτόν τον τρόπο, τότε άστο καλύτερα να αναλάβει κανένας άλλος μπας και σώσουμε κάτι. Όχι τίποτα άλλο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι με τον ρυθμό που πηγαίνεις σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει, όχι οργανισμός και επιχείρηση, αλλά ούτε κάτοικος, πολλώ δε μάλλον χώρα για να μεταρρυθμίσεις. Για ποια πρόοδο να μιλάμε τώρα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.