Από την αγκαλιά του ΔΝΤ ως το πεζοδρόμιο ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Στους παλιούς καλούς του εχθρούς επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ, που χθες κάλεσε τον λαό στα… χαρακώματα, σε έναν ακόμη πόλεμο κατά του ΔΝΤ, ως υπέρμαχου του «ξηλώματος των εργασιακών δικαιωμάτων». Και ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τον παλιό καλό απεργιακό εαυτό του, παρομοιάζοντας τον πρωθυπουργό με τον… Όρμπαν!

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικού του βίου στην αγκαλιά του ΔΝΤ!

Μιλάμε για τον Τσίπρα που όταν επισκέφθηκε τον Όρμπαν, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017, ανακοίνωσε πως… συζήτησαν με σεβασμό ο ένας στις απόψεις του άλλου (αφού ξεναγήθηκε από τον οικοδεσπότη του και ποζάριζε μαζί του χαμογελαστός στις φωτογραφίες).

Μιλάμε για τον Τσίπρα που τώρα κάνει ότι τα ξεχνάει όλα αυτά. Και – κυρίως – ξεχνάει πως δεν του άρεσαν καθόλου οι διαδηλώσεις και οι απεργίες όταν ψήφιζε μνημόνια και τον νόμο Κατρούγκαλου, έκοβε το ΕΚΑΣ, μείωνε κατά 6% τις συντάξεις με το χαράτσι υπέρ υγείας, παρέδιδε όλη τη δημόσια περιουσία στο υπερταμείο, έκλεινε τις τράπεζες και φορολογούσε και τον αέρα που αναπνέουμε.

Τώρα, Τσίπρας και συντροφία ανακάλυψαν πάλι το πεζοδρόμιο και, βέβαια, το ΔΝΤ.

Κρατάει χρόνια αυτή η σχέση αγάπης και μίσους. Το τελευταίο Βίπερ Νόρα ξεκίνησε με ένα καυγαδάκι ανάμεσα στον Τσακαλώτο και στον Τόμσεν και κατέληξε στην ανακοίνωση Χαρίτση, που ανακάλυψε ότι στη σχέση υπάρχει και… τρίτος!

Έτσι, Τσακαλώτος και Τόμσεν ξέχασαν κι’ αυτοί τα παλιά. Ο πρώτος ξέχασε ότι κυνηγούσε τη Λαγκάρντ ως τη Λίμα του Περού για μια καλή της λέξη και ο δεύτερος ξέχασε ότι το Ταμείο εξέδιδε συνεχώς ανακοινώσεις υποστήριξης στις… μεγάλες επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε, στην αψιμαχία παρενέβη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χαρίτσης, για να μας πει με την τελευταία του ανακοίνωση το ΔΝΤ «συγχαίρει την κυβέρνηση της ΝΔ για το ξήλωμα του πλέγματος προστασίας της εργασίας, την απορρύθμιση του οικονομικού περιβάλλοντος και την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Λογικό να υπάρχουν τέτοιες αβροφροσύνες μεταξύ ΔΝΤ-ΝΔ. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει…»

Αλήθεια; Για να δούμε!

Φρεσκάροντας τη μνήμη του κ. Χαρίτση

-Στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, την «κοιλιά του κήτους» όπως του είχε πει ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον και δεν έχασε ευκαιρία να εκθειάσει αυτούς που έβριζε εντός συνόρων. Έφθασε στο σημείο να πει πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε περικοπές!

-Στις 22 Ιουνίου 2015, όταν ο κ. Τσίπρας συναντάται με την κ. Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες και εκείνη  τον ρωτά «θέλετε κι’ εμάς on board, επιθυμείτε συνέχιση της συνεργασίας;», εκείνος απαντά: «Σας θέλουμε και πρέπει να είστε και να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή».

-Στις 10 Ιουλίου 2015, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία, λέει: «Πρώτον, η Συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα αποκλειστικά αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποκλειστικά των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος. Η πιθανή συμμετοχή του θα είναι μόνο τεχνικής υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε».

Μετά από αυτό, ακολούθησε η Συμφωνία της 12ης Ιουλίου, με τη δέσμευση για παραμονή του ΔΝΤ.

-Στις 23 Ιουλίου 2015, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε επισήμως πρόσκληση στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με μια επιστολή του προς την «αγαπητή Κριστίν», όπου ανέφερε πως «κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης  Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».

-Μήνες μετά, στις 11 Οκτωβρίου 2015, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε ως τη Λίμα του Περού, προκειμένου να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Ταμείου και να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ.

-Στις 7 Δεκεμβρίου 2015, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Εμείς, δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Γ΄ Πρόγραμμα. Γιατί πιστεύουμε, από θέση αρχής, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μια τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να έχουμε εμείς».

(Το είπε γνωρίζοντας βέβαια την ύπαρξη της επιστολής Τσακαλώτου, με την οποία προσκαλούσε – παρακαλούσε για την ακρίβεια – για τη συμμετοχή του ΔΝΤ).

-Στις 4 Δεκεμβρίου 2015, ο Ν. Παππάς, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansamed, είπε: «Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της».

(Κι’ αυτός το είπε γνωρίζοντας πως ο Τσακαλώτος με επιστολή και την υπογραφή του είχε ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ).

-Στις 18 Ιανουαρίου 2016, σε Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσακαλώτου, είπε πως «έχω επισημάνει ότι με τη συμφωνία εμείς έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να πάρει μέρος στο καινούργιο πρόγραμμα». Και ότι, «εμείς είμαστε συνεπείς με τη θέση που υπήρχε στο μνημόνιο ότι καλούμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα». Εκεί μας ενημέρωσε ότι με το ΔΝΤ «πρέπει να υπογράψουμε ξεχωριστή συμφωνία, παρ’ όλο που θα είναι μέσα στο πρόγραμμα του ESM».

Ήταν τέτοια η έκπληξη που είχε προκληθεί λόγω των δηλώσεων των άλλων υπουργών, που ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε:

«Νομίζω ήμουν σαφής παρ’ όλα… τα ελληνικά μου. Ήμουν σαφής: Πρώτον, εμείς έχουμε καλέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει συμμετοχή. Δεύτερον, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα και βασικά τα δυο κυρίαρχα ζητήματα για τις συντάξεις και το σχέδιό μας γι’ αυτές και πως βγαίνουν οι αριθμοί σε σχέση με το δημοσιονομικό και πώς φτάνουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%». Τα ίδια είπε και την επομένη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

-Την ίδια ακριβώς ημέρα, ο κ Σκουρλέτης μιλώντας στο «Μέγκα», είπε: «Το ΔΝΤ έχει θέσεις σκληρές στα ζητήματα που αφορούν ασφαλιστικό, εργασιακά αποκρατικοποιήσεις, είχε μια θετική τοποθέτηση στο θέμα του χρέους. Εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι περισσεύει η παρουσία του».

Στο μεταξύ κύλησε νερό στ’ αυλάκι!

-Στις 21 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Τσίπρας συναντάται στο Νταβός με την κ. Λαγκάρντ και επισήμως ανακοινώνεται ότι συμφωνήθηκε «να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».

-Την ίδια μέρα, μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συζήτηση περί ΔΝΤ και συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, λέει: «Στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα. Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο, αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της, μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της». Αλλά καταλήγει: «Εντούτοις έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες για την Ελλάδα ζήτησαν τη συμμετοχή του Ταμείου και εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία».

Μετά άρχισαν πάλι οι κλάψες…

-Στις 28 Φεβρουαρίου 2016, μιλώντας στο BBC World, ο κ. Τσακαλώτος: «Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο». Τα ίδια λέει και στις 3 Μαρτίου 2016 στη Βουλή. Από κοντά και ο κ. Παππάς να επαναλαμβάνει ότι το ΔΝΤ δεν το ζήτησε η κυβέρνηση, αλλά τους το επέβαλαν και αυτοί το δέχθηκαν προς χάριν της συμφωνίας.

-Στις 2 Απριλίου 2016, έχουμε την επιστολή Τσίπρα στη Λαγκάρντ με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks με τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου περί άσκησης πίεσης με φόβητρο τη χρεοκοπία. Ζητά να μάθει αν οι θέσεις τους αντανακλούν τις θέσεις του Ταμείου. Την επομένη έρχεται η απάντηση-κεραυνός της Λαγκάρντ. Χαρακτηρίζει «ανοησίες» την άποψη ότι τα στελέχη του ΔΝΤ χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτική τακτική τη χρεοκοπία της Ελλάδας και ζητά από την Ελλάδα διασφάλιση της ιδιωτικότητας των στελεχών της.

Οπότε οι στόχοι τους έγιναν χειρότεροι…

-Στις 4 Απριλίου 2016, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση αυτή. Δεν γνωρίζαμε, όμως, μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι, πράγματι, ανόητοι». Αναφέρθηκε στα λάθη του ΔΝΤ και την αναγνώρισή τους εκ μέρους της κ. Λαγκάρντ. Είπε: «Κάποιοι μας λένε: Γιατί δεν δέχεστε τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2018, που προτείνει σήμερα το Ταμείο; Μια εύκολη απάντηση θα ήταν ότι ήμουν σε εκείνο το τραπέζι, αλλά δεν θυμάμαι να το πρότειναν τότε. Όμως εγώ θα μπω στη δύσκολη απάντηση: Το Ταμείο θέλει μεν μείωση των στόχων, αλλά τα μέτρα που ζητάει για να πιαστούν οι νέοι στόχοι είναι χειρότερα. Ούτε καν τα ίδια. Διότι επιμένει στον απόλυτο παραλογισμό: δεν δέχεται τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, που όλοι οι υπόλοιποι έχουν δεχτεί.Ξέρετε, αυτό λίγο μου θυμίζει ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

-Στις 10 Απριλίου 2016, μιλώντας στο Μπλούμπεργκ, ο κ. Παππάς αναγκάστηκε να πει πως το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί κάτι που δεν του ανήκει καν. Όπως είπε, «είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι… κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό»! Επομένως, το ΔΝΤ… δεν έχει δικαίωμα να ζητά ελάφρυνση του χρέους!

Και πάλι πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ

-Στις 16 Απριλίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με την κ. Λαγκάρντ, η οποία συμφώνησε να επιστρέψει το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα και εκείνος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος!

-Στις 13 Μαΐου 2016, σε επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και μιλώντας σε ημερίδα, είπε:  «Μπορούμε να θεωρήσουμε την παρουσία του ΔΝΤ ως δεδομένη, γιατί είναι μέρος της συμφωνίας».

-Στις 9 Οκτωβρίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος συναντάται με την κ. Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, εκείνη του λέει πως εμμένει στις απόψεις περί ελάφρυνσης του χρέους και κυβερνητικός αξιωματούχος «ενημερώνει» πως «η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, πέρυσι, την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

-Στις 5 Δεκεμβρίου 2016, στην απόφαση του Eurogroup με υπογραφή Τσακαλώτου, αναφέρεται ότι τα στελέχη του ΔΝΤ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συμβουλεύσουν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία με την Ελλάδα, μόλις υπάρξει συμφωνία συμβατή με τις πολιτικές του Ταμείου. Εκεί αναφερόταν πως η συμφωνία θα περιλαμβάνει μέτρα προς επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2018.

Μετά από όλα αυτά, σάλπισαν πάλι επίθεση!

-Στις 13 Δεκεμβρίου 2016, το Μαξίμου με non paper, απαριθμεί τα λάθη του ΔΝΤ. Εκείνες τις μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διάφορες κυβερνητικές «πηγές» διακηρύσσουν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ». «Όχι μόνον αυτή η κυβέρνηση αλλά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το πακέτο των νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για τη διετία 2019- 2020, που θα πρέπει να νομοθετήσουμε τώρα», αναφέρουν.

-Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 (Αντέννα), ο κ. Παππάς δηλώνει πως «αυτοί που επιμένουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα, λιγοστεύουν όλο και περισσότερο»!

-Στις 31 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος λέει στην «Καθημερινή»: «Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει ότι ισχύει κάτι τέτοιο και για την Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του Προϋπολογισμού».

-Στις 10 Ιανουαρίου 2017, η κ. Αχτσιόγλου δηλώνει πως «το ΔΝΤ αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στα εργασιακά».

-Στις 13 Ιανουαρίου 2017, με Non-paper το Μαξίμου, μας «ενημερώνει»: «Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το Δ.Ν.Τ. ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο… από την ελληνική πλευρά είναι καλοδεχούμενη».

-Στις 11 Φεβρουαρίου 2017, μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Το ΔΝΤ, έχοντας χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την επτάχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, από τις διαρκώς λαθεμένες προβλέψεις του και από τις λάθος συνταγές του –λάθη τα οποία έχει παραδεχτεί και το ίδιο- βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα δίχως γενναία απομείωση του χρέους/Από την άλλη όμως και το ΔΝΤ δεν δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Και δεν θα φοβόμουνα να πω, γιατί πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, και ορισμένα στελέχη του φαίνεται ότι προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Το Ταμείο δειλιάζει να πει την αλήθεια, κοιτώντας στα μάτια τους Ευρωπαίους εταίρους του. Προτιμά να παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ, κωλυσιεργώντας. Ή αλλιώς όπως το λέμε εδώ στην Ελλάδα να παίζει το μουτζούρη».

Ξανά πίσω στην αγκαλιά της Κριστίν

-Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, λίγες μέρες μετά από την παραπάνω επίθεση, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ, παραμονή της συνάντησής της με την κ. Μέρκελ. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα. Και συμφώνησαν ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Πλην όμως, την ίδια ώρα, κατηγορούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι φορά τη φανέλα των δανειστών στους οποίους δίνει διαπιστευτήρια υποταγής!

Αλλά όλοι θυμόμαστε τους πανηγυρισμούς όταν τον Σεπτέμβριο του 2017 το ΔΝΤ μας διαβεβαίωνε πως δεν βλέπει κίνδυνο απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο Ελληνικό πρόγραμμα και συνεπώς δεν απαιτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων»!

Και όλοι θυμόμαστε ότι τον Μάρτιο του 2019, το ΔΝΤ μας είχε ενημερώσει πως η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ καλύτερη πορεία» όσον αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη, δίνοντας τα «εύσημα» στις «ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό»!

Αν μάλιστα κρίνουμε από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος έχουν κυνηγήσει το ΔΝΤ και την κ. Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες ως το Νταβός, τη Λίμα του Περού, την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, μπορούμε να συμπεράνουμε πως απλά έχουν καταληφθεί από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και αγαπούν να μισούν τον θύτη τους.

Οπότε, η συμμετοχή σε απεργίες εναντίον του ΔΝΤ είναι κι’ αυτή ένα είδος ψυχοθεραπείας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.