Ευχαριστούμε Mr. Sunak

Γράφει ο Γιώργος Παντάκης

Πραγματικά εντυπωσιακή η στάση του Ινδού πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας που “θίχτηκε” (τάχα μου) για το αν η Μόνα παραμείνει στην Αγγλία και η Λίζα έρθει στην Ελλάδα…

Tο θέμα δεν ήταν προφανώς ούτε τα γλυπτά του Παρθενώνα, ούτε η Μόνα Λίζα. Το θέμα είναι πολύ βαθύτερο, και αμιγώς πολιτικό. Η Μόνα Λίζα και τα γλυπτά είναι απλά η αφορμή.

Η αρχική στάση, ακύρωση προγραμματισμένης από καιρό συνάντησης δύο πρωθυπουργών, χαλαρά μπορεί να χαρακτηριστεί ως άθλια.

Η πρόταση που ακολούθησε, να συναντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός τη ρεζέρβα, ήτοι τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ινδού, είναι ξιπασιά αποικιακού τύπου και μάλιστα χυδαία. Και ορθότατα το αρνήθηκε.

Θα το ξαναγράψουμε για άλλη μια φορά. Τα γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν από τον Βρετανό Έλγιν, με την άδεια των Τούρκων. Και μια τέτοια άδεια τεμαχισμού και καταστροφής ενός ιστορικού μνημείου όπως η Ακρόπολη, ούτε οι Τούρκοι μπορούσαν να την δώσουν, ούτε οποιαδήποτε άλλη μορφή εξουσίας εκείνης της περιόδου. Ακόμα και το επίσημο ελληνικό κράτος, αν υφίστατο τότε, δε θα εξαιρούνταν από αυτό τον κανόνα. Αυτό είναι γεγονός και η θέση της Ελλάδας επ’ αυτού είναι πάγια και διαχρονική, για όλους τους Έλληνες, πολίτες και πολιτικούς, και έχει πολλές φορές εκφραστεί επισήμως και σε Βρετανούς πολιτικούς πολύ μεγαλύτερου διαμετρήματος από τον κ. Σούνακ.

Προφανώς λοιπόν ο λόγος της ακύρωσης δεν ήταν η ως άνω πάγια ελληνική θέση, δεν την πληροφορήθηκε τώρα ο “θιγμένος”. Εδώ δεν θίχτηκαν σοβαροί πολιτικοι της Μ. Βρετανίας όπως πχ η Θάτσερ, θίχτηκε το μπαχαρικό;;

Τώρα αν θίχτηκε ο Ινδός πρωθυπουργός για την υπόθεση περί διαχωρισμού της Μόνα Λίζα, εμείς για τον υπαρκτό (και όχι υποθετικό) διαχωρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα πόσο παραπάνω θιγμένοι πρέπει να είμαστε;

Το θέμα δεν ήταν ο Μητσοτάκης και η δήλωσή του, ούτε η κυβέρνηση, ουτε μόνο η αδυναμία των Βρετανών με τους Τούρκους. Το θέμα είναι ότι τα αν τα γλυπτά επιστρέψουν στην φυσική τους θέση στο βράχο της Ακρόπολης, θα αρχίσουν να απαιτούν και οι υπόλοιποι λαοί να τους επιστρέψουν και τα δικά τους κλεμμένα. Και τότε στο Βρετανικό Αρχαιολογικό Μουσείο προβλέπω να μένουν μόνο οι τοίχοι, διότι όλα τα εκθέματα που υπάρχουν εκεί μέσα κλεμμένα είναι. Άλλωστε, που να βρουν αρχαία οι Εγγλεζοι;
Κατά την αρχαιότητα, όταν οι άλλοι λαοί έφτιαχναν πολιτισμό, οι πρόγονοί τους έτρωγαν ακόμα βελανίδια πάνω στα δέντρα. Και όταν κάποια στιγμή κατέβηκαν από τα δέντρα, άρχισαν να κλέβουν τον πολιτισμό των άλλων λαών.

Σε κάθε περίπτωση, αν ήμουν στη θέση του Ινδού πρωθυπουργού, δε θα ένιωθα και πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Η κίνησή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του δεν ερμηνεύτηκε και πολύ καλά από τους συμπολίτες του. Ούτε καν από τους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του. Δεν τα λέμε εμείς, τα λένε τα δικά τους ΜΜΕ. Μόνο καλό έκανε στην Ελλάδα και στο Μητσοτάκη η ακύρωση, και εξωτερικά και εσωτερικά. Φαίνεται ότι τα πολλά χρόνια παραμονής του Ινδού στη Γηραιά Αλβιώνα δεν ήταν αρκετά για να του εμφυσήσουν το βρετανικό φλέγμα.

Τέτοια αψυχολόγητη κίνηση από Βρετανό πρωθυπουργό δε νομίζω ότι θα την περιμέναμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.