Ο Καλός, ο Κακός και η ιδιοκτησία του προγράμματος.

Γράφει ο Ελευθέριος Μαστρογιάννης Φοιτητης Νομικής

Ευχαριστημένοι εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο τελευταίο Eurogroup με την Ελληνική Κυβέρνηση, για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα. Ο Επίτροπος Οικονομικών, κ. Πιέρ Μοσκοβισί στάθηκε στο γεγονός ότι ο Έλληνας Υπ.Οικ.  προσήλθε στο Eurogroup με το 99% των προαπαιτουμένων να έχουν ολοκληρωθεί και υπογράμμισε ότι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα δεν βρίσκονται στην διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Σεντένο μάλιστα δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και ότι «πλέον έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος». Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας λοιπόν είναι οι καλοί.

Μέχρι το Eurogroup υπήρχε η ευρεία πεποίθηση ότι η δόση των 5,7 δις θα εκταμιευόταν κανονικά. Όπως όμως διαβάζουμε αυτό δεν συνέβη, μετά την καθοριστική παρέμβαση του Προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε απορίες και ανησυχίες για την «ανεμπόδιστη» διενέργεια των πλειστηριασμών και την γεωγραφική κάλυψη τους με βάση τα στοιχεία από την έκθεση των θεσμών. Κατόπιν αυτής του της παρέμβασης οι Υπουργοί Οικονομικών παρέπεμψαν την έγκριση εκταμίευσης της δόσης στις καλένδες και σίγουρα όχι πριν τις 14 Μαρτίου που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Γερμανία, πράγμα που εξόργισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και οδήγησε σε μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ αυτού και του Κεντρικού Τραπεζίτη. Για να εξοργιστεί ο κ. Υπουργός, μάλλον ο κ. Ντράγκι είναι ο κακός της υπόθεσης.

Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματά μας. Συχνά οι μεταρρυθμιστικές φωνές στην χώρας μας προσβλέπουν στην Ευρώπη να είναι αυτή που θα μας απαλλάξει από τις κακές πρακτικές μας. Απ’ ό,τι φαίνεται ο βασιλιάς είναι γυμνός!

Είναι εξοργιστικό! Μετά από τρία Μνημόνια και φαίνεται ότι ούτε καν οι εταίροι μας δεν έχουν μάθει τίποτα! Χαιρετίζουν την πορεία της χειρότερης Κυβέρνησης που έχει δει η Χώρα! Της εγκρίνουν μνημόνια με φορομπηχτικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα  (δύο έχει φέρει μέχρι στιγμής), και δείχνουν να μην τους απασχολεί καθόλου η μεταρρύθμιση της οικονομίας! Πανηγυρίζουν υποκριτικά και τυπολατρικά ότι έχουν καλυφθεί τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα, λες και δεν είναι αυτά τα δύο που υπολείπονται, ήτοι οι πλειστηριασμοί και η επένδυση στο Ελληνικό, μακράν σημαντικότερα όσων επιτεύχθηκαν (εκτός αν θεωρούμε ότι συγκρίνονται με την μεταφορά των υπαλλήλων που στελεχώνουν την ΑΑΔΕ…)! Το ένα εξ αυτών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είναι conditio sine qua non της αναζωογόνησης των Ελληνικών Τραπεζών και άρα της χρηματοδότησης της πολυπόθητης ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας . Το άλλο, η έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, η μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας και θα καταστήσει την Ελλάδα αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό παγκοσμίου εμβέλειας! Και δεδομένων όλων αυτών, με δύο απολύτως κρίσιμες παραμέτρους να παραμένουν αδικαιολόγητα ανολοκλήρωτες, ήταν έτοιμοι να κλείσουν την ΄Γ Αξιολόγηση πανηγυρικά, εγκρίνοντας την δόση!

Ένας άνθρωπος βρέθηκε να εκφράσει την λογική εκεί μέσα και αυτός ήταν ο Μάριο Ντράγκι. Γιατί ως Κεντρικός Τραπεζίτης της ΕΚΤ φυσικά γνωρίζει ότι αν δεν γίνει σωστά και επιτυχημένα το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες θα έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα τόσο σε μακροπρόθεσμο βαθμό μετά το (τυπικό) τέλος του προγράμματος, όσο και σε βραχυπρόθεσμο με τα stress tests που πλησιάζουν. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ήταν όλοι έτοιμοι να σπρώξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, για άλλη μια φορά, με μια επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων! Το έκαναν σαφές και οι δηλώσεις των Αξιωματούχων που προαναφέρθηκαν…

Τελικά λοιπόν μάλλον ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι του καλού και του κακού. Η Κυβέρνηση και οι Εταίροι, αμφότεροι φυγόπονοι, επιχείρησαν να αποφύγουν για μια ακόμη φορά την λύση των προβλημάτων με σκοπό να πανηγυρίσουν μια ανύπαρκτη επιτυχία και να αποφύγουν το πολιτικό κόστος στις χώρες τους. Ο Μάριο Ντράγκι (για τους δικούς του λόγους) «τους έστρωσε» αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν μέχρι την λύση των προβλημάτων (μας).

Αυτό το Eurogroup πρέπει να μας γίνει μάθημα. Αν δεν αντιληφθούμε ότι η χώρα έχει όντως βαθύτατα προβλήματα που χρειάζονται βαθιές τομές, ότι η ορθή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για την επιτυχή έξοδο από την κρίση και κυρίως ότι αυτά ισχύουν όχι επειδή (και για όσο) μας το λένε από το εξωτερικό αλλά επειδή τα απαιτεί η πραγματικότητα, δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε «την ιδιοκτησία του προγράμματος». Και κατ’ επέκταση δεν θα αποκτήσουμε κανένα από τα οφέλη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.