Απατεώνες του διαδικτύου εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση στην Ουκρανία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την ένταση των κυβερνοεπιθέσεων, προειδοποίησαν Τσέχοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. Η ανθρωπιστική κρίση μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία για απατεώνες που παρουσιάζονται ως φιλανθρωπικές οργανώσεις ή ΜΚΟ που βοηθούν Ουκρανούς πρόσφυγες.
«Η συνεχιζόμενη σύγκρουση και η ανθρωπιστική κρίση αναμφίβολα θα αξιοποιηθούν από απατεώνες του Διαδικτύου που μπορούν να επιλέξουν phishing και παρόμοιου τύπου επιθέσεις που στοχεύουν απλούς πολίτες και χρήστες», είπε ο Jakub Drmola, ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο Πανεπιστήμιο Masaryk στο Brno, στη EURACTIV Τσεχίας.
Σύμφωνα με τον Drmola, τέτοιοι απατεώνες μπορούν να ζητήσουν από τους ανθρώπους οικονομική υποστήριξη. Επομένως, οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί προτού στείλουν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα σε οργανισμούς που τους προσεγγίζουν, πρόσθεσε.
Εκτός από τους ευρωπαίους πολίτες, η υποδομή ζωτικής σημασίας και τα επίσημα δίκτυα της Ουκρανίας είναι μεταξύ των βασικών στόχων της Ρωσίας για κυβερνοεπιθέσεις.
«Η Ρωσία μπορεί να κλείσει το Διαδίκτυο και να απενεργοποιήσει την υποδομή του Διαδικτύου. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να επιτεθούν στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία από άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών στα κράτη μέλη είναι σημαντική», προειδοποίησε ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Vladimír Bilčík (ΕΛΚ).
Έξι χώρες της ΕΕ – Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Εσθονία, Ρουμανία και Κροατία – έχουν ήδη στείλει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στη χώρα κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας. Το έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PESCO.
Ενώ η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης αύξησε τον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων, η φύση τους δεν έχει αλλάξει πολύ. «Γενικά, βλέπουμε τα ίδια είδη επιθέσεων όπως πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, αν και η ένταση έχει αυξηθεί και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο Drmola.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι επιθέσεις DDoS που στοχεύουν δίκτυα με πολλά αιτήματα και μεγάλους όγκους δεδομένων για να κατακλύσουν την υπηρεσία.