Αναβαθμισμένη ιστορία περί Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Όλοι ξέρουν ότι το 1923 η Τουρκία άλλαξε πρωτεύουσα και άφησε την Κωνσταντινούπολη για να επιλέξει την Άγκυρα. Το 1930 η Τουρκία του Kemal αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το όνομα της Άγκυρας αφού πριν λεγόταν Angora. Όμως αυτά τα δεδομένα ερμηνεύονται μόνο μέσω της τουρκικής επανάστασης που θέλει να σβήσει το oθωμανικό παρελθόν της περιοχής.

Αυτή η προσέγγιση είναι βέβαια σωστή αλλά αποτελεί μόνο το πρώτο επίπεδο αυτής της επιλογής. Η πραγματικότητα έχει όμως και στρατηγικό βάθος. Η μετονομασία και η αλλαγή τοποθεσίας συνδυάζονται με το θέμα της κατοχής της Κωνσταντινούπολης από το 1918 έως το 1923 από τους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Ιταλούς που έβαλαν τέλος στο οθωμανικό καθεστώς που είχε αρχίσει το 1453.

Έτσι η Τουρκία θέλησε να σβήσει αυτή την ήττα από τη νέα ιστορία της. Αλλά ταυτόχρονα επειδή είδε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν άντεξε την ανακατάληψη των Μεγάλων Δυνάμεων, αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα στην Άγκυρα για περισσότερη ασφάλεια και για να αποφύγει την επανάληψη ενός ανάλογου γεγονότος.

Με άλλα λόγια η ίδια η νέα Τουρκία δεν ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να κρατήσει υπό το ζυγό της την Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή προτίμησε να υποχωρήσει και να βάλει την πρωτεύουσά της στο κέντρο για να μην υποστεί μια ήττα που θα την γονάτιζε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.