Άκουσον, άκουσον

Γράφει ο Θεοφάνης Σιμόπουλος, Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών

Τον τελευταίο καιρό επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητς ο γνωστός σε όλους μας κ. Δημητράς (πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι), ο οποίος έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο μηνύσεων κατά διαφόρων προσώπων, που υποτίθεται πως χρησιμοποιούν ρατσιστικό, ξενοφοβικό λεξιλόγιο κατά συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. 

Με μία πρώτη ματιά ο ρόλος, το έργο του κ. Δημητρά φαίνεται να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, φαίνεται να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μάχεται το φίδι του ρατσισμού. Το μίσος κατά του διαφορετικού που βλέπουμε δυστυχώς να υπάρχει στις μέρες μας, σίγουρα δεν μας τιμά ως Έλληνες, ως Χριστιανούς και ως Ευρωπαίους πολίτες!

Ωστόσο δύο πρόσφατα γεγονότα ήρθαν να μας επιθυμήσουν τον όχι και τόσο καθαρό ρόλο της Μ.Κ.Ο αυτής. Αναφέρομαι φυσικά στις περιπτώσεις του πατέρα Αντωνίου, ιδρυτού της ” Κιβωτού του Κόσμου” και του π. Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι μηνύθηκαν από τον κ. Δημητρά για χρήση ρητορικής μίσους μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και ισλαμοφοβίας.

Αξίζει να θυμηθούμε ποιος είναι ο π. Αντώνιος. Πρόκειται για τον ιερέα που βραβεύθηκε με το βραβείο του ” Καλύτερου Ευρωπαίου πολίτη” την χρονιά που μας πέρασε για την πλούσια φιλανθρωπική του δράση που άπτεται κυρίως  στην στήριξη της μητέρας και του παιδιού. Μέχρι στιγμής στην δομή του Παιδιού στην Χίο έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενώ έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει απλόχερα βοήθεια σε παιδιά αλλά και σε οικογένειες ανεξαιρέτως θρησκείας, έθνους, χρώματος και φυλής. Θα υποστηρίζαμε λοιπόν πως ο π. Αντώνιος αποτελεί την μετουσίωση της φράσης του Χριστού ” Αγαπάτε αλλήλους”.

 Το έγκλημα του πατέρα Αντωνίου ήταν να επιστήσει την προσοχή στις αρμόδιες αρχές, μα αναφερθεί στους ενδεχόμενους κινδύνους, και να εκφράσει την αγωνία του για την προστασία των παιδιών  στην επικείμενη δημιουργία δύο κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κοντά στη δομή της κιβωτού. Από ποτέ κύριε Δημητρά η εύλογη ανησυχία ενός ανθρώπου που έχει αποδείξει με έργα ότι αξίζει τον τίτλο του ανθρώπου τον καθιστά ρατσιστή;

Πώς γίνεται να είναι  ισλαμοφοβικός ένας άνθρωπος που έχει βοηθήσει και βοηθάει μουσουλμανόπαιδα; 

Πώς γίνεται να είσαι ρατσιστής όταν βοηθάς τους συνανθρώπους σου χωρίς να κοιτάς χρώμα, έθνος, φυλή και θρησκεία;

Όμως και η περίπτωση του κυρίου Σαμαρά παρουσιάζει μεγάλα ερωτηματικά. Στην υπόθεση του πρώην πρωθυπουργού αφορμή στάθηκαν οι αναφορές του στην ομιλία στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό, η οποία σύμφωνα με τον κύριο Δήμητρα κίνησε το μίσος κατά των προσφύγων και διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις. 

Ο όρος “λαθρομετανάστης” όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένας όρος που εμφανίζεται σε ευρωπαϊκά κείμενα, αλλά και στο νομικά κείμενα της χώρας μας και δεν είναι υποτιμητικός! Ίσα ίσα  είναι καλύτερος από τον όρο “παράνομος μετανάστης “διότι στην πρώτη περίπτωση κάποιος εισέρχεται στη χώρα μας λαθραία, κρυφά δηλαδή ενώ στη δεύτερη περίπτωση παράνομα.

Αν ακολουθήσουμε την ίδια λογική ακόμα και η χρήση του όρου “λαθρεπιβάτης” κινεί το  μίσος κατά του επιβάτη ο οποίος δεν πλήρωσε το κόμιστρο. Παράλληλα η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στην έκφραση “ένας άτυπος λαθροεποικισμός” δεν κινεί το μίσος ούτε προκαλεί διακρίσεις κατά των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, απλά περιγράφει μία δεδομένη τραγική κατάσταση, δηλαδή την άφιξη εκατοντάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι αποτελούν σε πολλά νησιά το 40% του πληθυσμού.

Οσον αφορά τώρα την κατηγορία για διασπορά ψευδών ειδήσεων, καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών αλλά και του αρμόδιου υπουργού οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται στις δομές της χώρας μας είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Που βρίσκεται λοιπόν η ψευδής είδηση; 

Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία του κυρίου Σαμαρά ενόχλησε πολλούς γιατί  είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Βγήκε και είπε με αυταπάρνηση τις προσωπικές του απόψεις, τα πιστεύω του, κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο πολλές φορές στο χώρο της πολιτικής, χωρίς να κινήσει το μίσος κατά των ανθρώπων αυτών! Ο άνθρωπος αυτός ψήφισε τον αντιρατσιστικό νόμο άρα πώς θα μπορούσε να πει κάτι που θα στεκόταν αφορμή για να εκδιωχθεί σύμφωνα με το νόμο τον οποίο ψήφισε;

Σε καμία περίπτωση κ. Δημητρά ο πατέρας Αντώνιος και ο κύριος Σαμαράς δεν είναι ρατσιστές. Απλά είναι κριτικά σκεπτόμενα άτομα που αποτύπωσαν τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους για ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει όχι μόνο την πατρίδα μας αλλά και όλη την Ευρώπη. 

Κύριε Δημητρά, να είστε σίγουρος πως ως Έλληνες ορθόδοξοι ευρωπαίοι πολίτες μόνο ρατσιστές δεν είμαστε, και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για ακόμη μία φορά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.