Βουλγαρία: Στο κενό η πρόταση για αναστολή της “επιτροπής ιστορίας” με τα Σκόπια

Η Βουλγαρία απέρριψε την ιδέα της Βόρειας Μακεδονίας να αναστείλει τις εργασίες της Μεικτής Επιτροπής Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις.

Η αποδοχή μιας «κοινής ιστορίας» είναι ένα από τα καυτά ζητήματα μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, οι οποίες προσπαθούν εδώ και πέντε χρόνια να συμφιλιωθούν με το κοινό ιστορικό παρελθόν τους, όπως κατοχυρώνεται στη Συμφωνία Καλής Γειτονίας του 2017.

Με το επιχείρημα ότι οι αρχές των Σκοπίων παραποιούν τη βουλγαρική ιστορία, μεταξύ άλλων στα σχολικά βιβλία, η Βουλγαρία άσκησε βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

Το βουλγαρικό επιχείρημα είναι ότι τα Σκόπια παραβιάζουν την ευρωπαϊκή αρχή των καλών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Ο Σκοπιανός συμπρόεδρος της ιστορικής επιτροπής, καθηγητής Ντράγκι Γκεοργκίεφ, δήλωσε στο σκοπιανό κανάλι «Telma» ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το πάγωμα των εργασιών της επιτροπής.

«Εάν αυτή τη στιγμή η επιτροπή δημιουργεί πρόβλημα στην πορεία που ακολουθούν οι δύο κυβερνήσεις προκειμένου να χαλαρώσει η πολιτική ατμόσφαιρα, θα συμφωνούσα να παγώσει το έργο της επιτροπής για ένα ή δύο χρόνια, διότι πάλι έχουμε την αίσθηση ότι αυτή η επιτροπή δημιουργεί προβλήματα. Εάν υπάρχει πραγματικά η επιθυμία να επιτευχθεί κάποια πρόοδος μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας σε όλα τα επίπεδα, δεν θα φάνταζε και τόσο τρομακτικό, καθώς βρισκόμαστε σε ιστορική σύγκρουση με τη Βουλγαρία εδώ και 70 χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Γκεοργκίεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διακοπή των εργασιών για ένα έως δύο χρόνια δεν σημαίνει τίποτα και θα επιτρέψει στα πράγματα να προχωρήσουν.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των δύο κυβερνήσεων, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής τους επόμενους μήνες.

Η ιδέα του καθηγητή Γκεοργκίεφ απορρίφθηκε αμέσως από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση, η δραστηριότητα της ιστορικής επιτροπής είναι από τα πιο βασικά στοιχεία της εφαρμογής της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας από το 2017 και αποσκοπεί στη σταδιακή υπέρβαση των στερεοτύπων του παρελθόντος.

«Είναι σημαντικό για τους πολιτικούς και στις δύο πλευρές να υποστηρίξουν δημόσια τις προσπάθειες και τις δραστηριότητες της επιτροπής, μεταξύ άλλων με τον κοινό εορτασμό σημαντικών προσωπικοτήτων και γεγονότων της κοινής μας ιστορίας», αναφέρει το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.