Βάσια Αναστασίου: Οι πολιτικές πρέπει να προέρχονται από την κοινωνία και να προορίζονται για την κοινωνία.

Η Βασιλική (Βάσια) Ν. Αναστασίου, Αναπλ. Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, μιλά στην Αναστασία Νικολοπούλου Αναστασία και τον Θωμά Χ. Μαρκόπουλο

Πιστεύετε, αγαπητή φίλη Βάσια, ότι η διαδικασία εκλογής του Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια του κόμματος;

Ο κόσμος ασχολείται και πάλι μαζί μας, το οποίο σίγουρα είναι καλό. Και όχι για να βρίσει, πράγμα επίσης καλό. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής το επίπεδο που έχουν διατηρήσει όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι αλλά και το λαμπρό παράδειγμα ενότητας που μας άφησε ως κληρονομία η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, έχουν ωθήσει στην παραπάνω κατεύθυνση. Αν γινει σωστή διαχείρηση του «ρεύματος» που έχουμε ως χώρος και την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών τότε είμαι αισιόδοξη πως τα ποσοστά θα είναι διψήφια στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Φυσικά εξαρτάται και από το ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος…Προσωπικά έχω εκφράσει την πίστη μου στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου καθώς θεωρώ ότι η υποψηφιότητα και τελικά η εκλογή του μπορεί να διπλασιάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου του γεγονότος ότι μεταξύ άλλων προτείνει το «γκρέμισμα» των μισητών από την κοινωνία αλλά και από εμένα προσωπικά κομματικών μηχανισμών. Εξάλλου είναι γνωστό πως πάντα ήμουν το παιδί της κοινωνίας, εκτός μηχανισμών, γι’ αυτό και πολεμήθηκα έντονα από αυτούς στο παρελθόν.

Πώς προδιαγράφεται η επόμενη μέρα, το 2022, μετά τη διενέργεια των εσωκομματικών προεδρικών εκλογών; 

Ελπίζω σε ενότητα. Οραματίζομαι την περεταίρω ανανέωση. Ένα κόμμα όπως και μια επιχείρηση χρειάζεται να κάνει σωστή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, δηλαδή πρέπει να αξιοποιήσουμε σαν ΠΑΣΟΚ τα ικανότατα παιδία της κοινωνίας που διαθέτουμε σαν χώρος και τα οποία έχουν «ξενερώσει» οι μηχανισμοί και η λογική της «κλειστής κλίκας». Αν καταφέρουμε να γυρίσουμε αυτά τα παιδία κοντά μας τότε είμαι αισιόδοξη. Αν δούμε πάλι τους ίδιους και τους ίδιους «κομματικούς» να μετακινούνται μεταξύ θέσεων, τότε αφήστε το…. Κούρασε! ΤΥΝ (thank you next) που λέμε και εμείς οι νέοι.

Πώς αντιλαμβάνεστε, την ανάδειξη του κόμματος των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών ως πρώτου στις πρόσφατες γερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές; Ποιες είναι οι προκλήσεις του κεντροαριστερού χώρου του σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ο χώρος της κεντροαριστεράς βρίσκεται σε ανασύνταξη δυνάμεων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανακάμπτει αν αναλογιστεί πως σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στην εξουσία μόνα τους ή σε συνεργασία με άλλα σχήματα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν το προβάδισμα,, όχι βέβαια με τα ποσοστά που είχαν κάποτε. Οι γερμανικές εκλογές και η ανάδειξη του Ολάφ Σόλτς είναι τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας της ανασυγκρότησης του χώρου και στην Ελλάδα. Σαφής πολιτική ατζέντα και ανανεωμένα αιτήματα είναι στον πυρήνα των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων ανά την Ευρώπη. Ο Ολαφ Σολτς κατάφερε να εκλεγεί εντάσσοντας στην πολιτική ατζέντα του SPD την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες. Η πανδημία έφερε ξανά στο προσκήνιο πάγια αιτήματα της μεσαίας εργατικής τάξης. Ο Ολαφ Σολτς εξέφρασε τον σεβασμό του για τομείς απασχόλησης που εκ πρώτης όψεως δεν βρίσκονται στη λίστα των δημοφιλών επαγγελμάτων, αλλά αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας κατά την έξαρση της πανδημίας (ταμίες και εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι ντελίβερι κ.λπ.).

Στην Ελλάδα η άνοδος της κεντροαριστεράς ταυτίζεται με την λύση πάγιων προβλημάτων στην σχέση της με το εκλογικό της κοινό. Ο κόσμος της μεσαίας τάξης (και όχι μόνο) κουράστηκε από ένα μοντέλο πολιτικών όπου άτομα εκτός εργασιακού στίβου, αποξενωμένα από την κοινωνία ή γόνοι παλαιών τζακιών με οικονομική άνεση είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Πλέον το κοινωνικό αφήγημα έχει αλλάξει και οι πολιτικοί όπως και οι πολιτικές πρέπει να προέρχονται ΑΠΟ την κοινωνία και να προορίζονται ΓΙΑ την κοινωνία.  Το ΠΑΣΟΚ ως γνήσιο σοσιαλιστικό κόμμα, θα πρέπει να απευθυνθεί και στη νέα μορφωμένη γενιά που την αφορούν άμεσα οι νέες προκλήσεις, η ψηφιακή εξειδίκευση, η ενίσχυση των νέων σύγχρονων οικονομικών μορφών παραγωγής (ενέργεια, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, χρήση της βιοτεχνολογίας) , οι επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις και θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας σε αναδυόμενους κλάδους της οικονομίας (πχ καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, εξαγωγή τοπικών προϊόντων).

Ως νέα, μορφωμένη, εργατική, αεικίνητη κυρία: Θεωρείτε ότι τα παλαιά στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης και καταρτισμένης Γυναίκας στα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;

Ναι σίγουρα υποχωρούν όμως έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη για να αντιμετωπίσουν εμάς τις γυναίκες ισότιμα εντός της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Προσωπικά αντιμετωπίζω το bullying και τον σεξισμό καθημερινά στην πολιτική και είμαι σίγουρη πως σε όσες γυναίκες με την ίδια ενασχόληση κι αν κάνετε αυτήν την ερώτηση θα λάβετε την ίδια απάντηση. Ειδικά σε επίπεδο νεαρότερων γυναικών μπορώ να σας πω ότι η κατάσταση είναι τραγική. Θα σε κρίνουν για αυτό που φοράς, για τα κόκκινα μαλλιά σου, θα σχολιάσουν ότι αν μιλήσεις με έναν άντρα ενδεχομένως και να «παίζει κάτι». Έχω σιχαθεί ειλικρινά. Μόλις χθες αντιμετώπισα ένα αντίστοιχο σκηνικό και το διαχειρίστηκα με έντονη επίθεση προς το άτομο που αναπαρήγαγε τα σεξιστικά σχόλια για το πρόσωπο μου. Οποιοσδήποτε παράγει τον σεξισμό και ασκεί bullying είτε σε γυναίκες είτε σε άνδρες θα με βρει απέναντι του και το ξέρει πολύ καλά πιστέψτε με. Δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να τους δώσω το μάθημα τους. Σε μια πιο θετική προσέγγιση είμαστε πολλές, είμαστε ικανές και θα τα καταφέρουμε… αυτό να το θυμάστε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.