Το λαϊκισμό πολλοί αγάπησαν, τους λαϊκιστές κανείς

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, από την 1η έως τις 21 Απριλίου οι τεχνικοί έλαβαν 26.000 εντολές διακοπής ρεύματος από όλους τους παρόχους.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Από αυτές, όπως είπε, έχει εκτελεστεί περίπου το 25%, άρα γύρω στις 6.600. Οπως πάντως διευκρίνισε, ως τεχνικοί δεν γνωρίζουν ούτε το χρέος ούτε το προφίλ των καταναλωτών για τους οποίους παίρνουν την εντολή. Δεν γνωρίζουν, δηλαδή, αν πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά ή για βίλες με τζακούζι.

Ελα, όμως, που γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση που έσπευσε να βγάλει, «περισσότεροι από 25.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και νοικοκυριά βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με διακοπή ρεύματος, αδυνατώντας να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής Μητσοτάκη, που πολλές φορές ξεπερνά ακόμα και το μισθό ή τη σύνταξή τους».

Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδέα για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, όμως επιλέγει να πει αυτό που νομίζει πως τον συμφέρει. Και αυτό που θεωρεί ότι τον συμφέρει αυτή τη στιγμή είναι να κάνει αντιπολιτευτική σπέκουλα στην ενεργειακή ακρίβεια που πλήττει όλη την Ευρώπη. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση και όχι λαϊκισμό, θα ζητούσε συγκεκριμένα στοιχεία από όλους τους παρόχους και θα απαιτούσε την προστασία των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών με ρεαλιστικές προτάσεις και όχι γενικώς και αορίστως σεισάχθεια.

Κανείς δεν αρνείται πως οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος έχουν γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν προσπάθησαν ποτέ να κρύψουν το πρόβλημα, απεναντίας έλαβαν μέτρα στήριξης και επιδότησης, ομολογώντας πως δεν γίνεται να απορροφηθεί όλη η αύξηση, αλλά τουλάχιστον θα ελαφρυνθεί ένα μέρος της. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα, παγκόσμιο και ταυτόχρονα εθνικό, η αλήθεια δεν πρέπει να λέγεται μισή. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές. Οτι οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, αλλά ούτε τα κράτη χωρίς στήριξη από την Ευρώπη. Οτι αιτήματα διακοπής ρεύματος υποβάλλονταν πάντα από τους παρόχους και τη ΔΕΗ. Οτι κάποια από αυτά γίνονταν αποδεκτά και κάποια όχι. Οτι υπάρχουν πραγματικά ευάλωτοι πολίτες αλλά και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οτι το 2021 (που δεν γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία) υπήρχαν 274.222 αιτήματα διακοπής ηλεκτροδότησης και τελικά κόπηκαν 108.075 συνδέσεις. Οτι το 2018 (επίσης χωρίς πόλεμο και επί ΣΥΡΙΖΑ) έγιναν 220.314 διακοπές ηλεκτροδότησης.

Εν κατακλείδι: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη, αλλά δεν χρειάζονται ούτε αφορισμούς για τζαμπατζήδες ούτε λαικϊσμούς χωρίς αντίκρισμα. Πρέπει να ξέρουν την αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με πράξεις. Διότι το λαϊκισμό πολλοί αγάπησαν, τους λαϊκιστές κανείς.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.