Το κράτος από την αρχή

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων ανέδειξαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στον πυρήνα της κρατικής μηχανής.

Ολοι γνωρίζουμε ότι αρκετοί φορείς του Δημοσίου λειτουργούν με γραφειοκρατικούς κανόνες και απαρχαιωμένες δομές, οι οποίες ταλαιπωρούν τους πολίτες. Το πρόβλημα επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί μέσα από την ψηφιοποίηση εκατοντάδων υπηρεσιών, ώστε να περιορισθούν οι ουρές για απλά πιστοποιητικά και έκδοση εγγράφων ρουτίνας. Η πρόοδος σημαντική, όμως η κρατική γραφειοκρατία έχει βαθύτερα χαρακτηριστικά, διαβρώνοντας νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής.

ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ του Ιουλίου διαπιστώσαμε ότι μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, αυτή της Νέας Αγχιάλου, ήταν ουσιαστικά ανοχύρωτη, δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, δεν είχε γίνει καν αποψίλωση γύρω από το στρατόπεδο. Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, καθώς ο κίνδυνος ενός ολοκαυτώματος ήταν υπαρκτός, όμως η εικόνα που αποτυπώθηκε για την ετοιμότητα της συγκεκριμένης Μονάδας ήταν απολύτως αρνητική.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας χτύπησε και την Ελληνική Αστυνομία, όπως φάνηκε από τα δραματικά γεγονότα της δολοφονίας του νεαρού οπαδού της ΑΕΚ, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, από ομάδες χούλιγκαν. Ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισης βίας της ΕΛ.ΑΣ. είχαν επισημάνει τους κινδύνους και είχαν προβλέψει τους τρόπους με τους οποίους οι Κροάτες οπαδοί θα επιχειρούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, παραβιάζοντας την απαγόρευση των μετακινήσεων, στην Αστυνομία αξιωματικοί που υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα είτε δεν διάβασαν τα σήματα είτε δεν ασχολήθηκαν, προκειμένου να αποτρέψουν την κάθοδο των χούλιγκαν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν να έχουμε το φονικό επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε να αποτραπεί εάν η Αστυνομία είχε κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά της. Οταν, όμως, τέτοια φαινόμενα αποσάθρωσης παρατηρούνται στις Ενοπλες Δυνάμεις, την ΕΛ.ΑΣ. ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πολίτες δικαίως αναρωτιούνται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά η κρατική μηχανή.

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ επανεξελέγη από τους πολίτες με βασική εντολή να αλλάξει το κράτος, και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καμία χρονοτριβή. Να οργανωθεί από την αρχή η κρατική μηχανή με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όχι τη διατήρηση της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί κινδύνους ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή, ή το «βόλεμα» ημετέρων.

ΤΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, που διαρκώς «γεννούν» κενά προσωπικού και απαιτούν προσλήψεις στο διηνεκές, πρέπει να επανεξετασθούν και να εκσυγχρονισθούν με βάση την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ της κοινωνίας είναι σαφές. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί για τους πολίτες και όχι να συντηρεί γραφειοκρατίες, που δημιουργούν τις παθογένειες με τις γνωστές συνέπειες. Το μήνυμα το έχει λάβει ο πρωθυπουργός, η ΔΕΘ είναι μία ευκαιρία να αναπτύξει το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, που το χρηματοδοτεί μέσω της φορολογίας.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.